4x gezonde en makkelijke snacks |

gezonde-snacks

Snacken wordt vaak geassocieerd met ongezonde voeding, onterecht wat mij betreft. Snacken is namelijk niets meer dan een kleine maaltijd die tussen de drie “hoofdmaaltijden” genuttigd wordt. Om te bewijzen dat snacken ook gezond kan lichten we hier vier heerlijke én gezonde snacks uit, die ook nog eens makkelijk te bereiden zijn.


gezonde-makkelijke-snacks-olijven

1. Olijven gemarineerd in knoflook en olijfolie

Een erg makkelijke snack en ook erg gezond. Omdat olijven low carb zijn en dus weinig suikers bevatten, past deze snack binnen een koolhydraatarm dieet. Dit type dieet komt bij veel onderzoeken uit de bus als één van de effectiefste diëten die er zijn.

Je kunt natuurlijk ook gemarineerde olijven in de winkel kopen maar het is veel lekkerder om dit zelf te doen.

  • Gooi 250 gram harde olijven met pit in een potje. Als de olijven te zacht zijn, dan wordt het geheel erg papperig en de pit zorgt ervoor dat de olijven meer smaak hebben.
  • Breng de olijven op smaak met een teentje gekneusd knoflook, rozemarijn, chilipeper, zeezout en tijm.
  • Voeg ca. 50 ml. olie toe aan het geheel zodat de olijven helemaal onder de olie zitten.
  • Doe het deksel op het potje en schud.
  • Laat twee uur staan op kamertemperatuur
  • De olijven zijn op deze manier ongeveer twee weken houdbaar. Eet smakelijk!

Voedingswaarden per 100 gram:

  • Calorieën: 136
  • Eiwitten: 1,4 gram
  • Koolhydraten : 0,2 gram (waarvan suikers: 0 gram)
  • Vet: 13,8 gram

 

gezonde-makkelijke-snacks

2. Edamames (sojaboontjes) met grof zeezout, chilipoeder en olijfolie

De sushiliefhebbers onder ons hebben ze allemaal wel eens gehad, edamames. Maar niet iedereen weet dat deze soja boontjes super gezond zijn en makkelijk te bereiden. Edamames zijn namelijk rijk aan vezels, eiwitten, calcium en omega-3 vetzuren.

Edamames koop je bij de toko en zijn het lekkerst als je ze kookt (magnetron kan ook).

Bereiding

  1. Breng een pan met water aan de kook en voeg de edamames toe. Laat 3 tot 4 minuten koken tot ze beetgaar zijn.
  2. Giet de edamames af en laat ze schrikken onder de koude kraan.
  3. Doe de edamames in een schaaltje en besprenkel met zeezout, chilipoeder en een beetje olijfolie.

Voedingswaarden per 100 gram

  • Calorieën: 81
  • Eiwitten: 8,47 gram
  • Koolhydraten: 6,53 gram (waarvan suikers: 0 gram)
  • Vet: 4,45 gram

 

3. Humusdip met worteltjes, cherrytomaatjes en bleekselderij

Zeker als je de humus haalt, bij voorkeur op de markt, dan is dit heel makkelijk om te maken. Maar ook hiervoor geldt dat humusdip lekkerder is als je het zelf maakt. Bovendien weet je dan altijd zeker dat er geen toegevoegde suikers bij zitten.

  • 225 gram kikkererwten (zelf geweld en gekookt of uit blik)
  • 2 eetlepels sesampasta
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • Sap van 1 citroen
  • Olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • Paprikapoeder
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  • Doe de kikkererwten, sesampasta, knoflook en komijnpoeder in een schaal.
  • Pers de citroen uit en voeg het citroensap toe aan het kikkererwtenmengsel
  • Voeg een flinke scheut olijfolie (ongeveer vier eetlepels) en peper en zout naar smaak toe.
  • Mix door elkaar met keukenmachine of staafmixer. Blijf net zo lang mixen totdat er een mooie gladde substantie ontstaat.
  • Doe de humus in een kommetje en voorzie van een laatste scheutje olijfolie en een snufje paprikapoeder.

Snij wat worteltjes en bleekselderij in stukjes en serveer bij de humus met wat cherrytomaatjes.

Voedingswaarden humus per 100 gram

  • Calorieën: 242
  • Koolhydraten: 10,9 gram (waarvan suikers: 0 gram)
  • Eiwitten: 6,1 gram
  • Vet: 18 gram

 

4. Halve avocado met cottage cheese (hüttenkäse) en kruiden

Cottage cheese is een jonge kaassoort die laag is in koolhydraten en tegelijkertijd hoog in eiwitten. Hierdoor helpt deze kaassoort wanneer gezond en snel afvallen is wat je wil. Avocado is juist super gezond om de gezonde vetten en de vele eiwitten die erin zitten. En deze eiwitten geven je lang een verzadigd gevoel.

Benodigdheden

  • Een halve avocado
  • 150 gram cottage cheese
  • Kruiden naar keuze (bijv. zeezout, peper, chilivlokken)

Bereidingswijze

  1. Snijd de avocado doormidden en gebruik de helft waar de pit niet in zit. Let op, laat de pit zitten in de andere helft want die zorgt ervoor dat de avocado haar kleur behoudt.
  2. Vul nu het gat van de ene helft van de avocado met 150 gram cottage cheese en besprenkel met de kruiden naar keuze.
  3. Pak een lepeltje en gebruik het lepeltje om de avocado met cottage cheese uit te lepelen. Geen bord nodig dus!

Voedingswaarden

  • Calorieën: 141
  • Koolhydraten: 5,9 gram (waarvan suikers: 0 gram)
  • Eiwitten: 6,8 gram
  • Vet: 10,6 gram

Heb jij nog tips voor gezonde tussendoortjes? Laat het achter in de comments!

Share Share Share





3 reacties


    ( 14 oktober 2016 @ 6:31 )

    Dat ziet er allemaal zo heerlijk uit!

    Xoxo



    ( 14 oktober 2016 @ 12:56 )

    ziet er echt super lekker uit allemaal ;D



    ( 14 oktober 2016 @ 11:32 )

    Ook zo mooi gepresenteerd allemaal op die foto’s eh! Zelf hou ik heel erg van noten en gedroogde fruitmix.


Heb je iets te zeggen? Go for it!

Return to Top ▲Return to Top ▲