Basisrecept voor oliebollen |
21 november 2017 | BROOD & DEEGWAREN, CULINAIR

basisrecept-voor-oliebollen

De R zit in de maand, de dagen worden korter en de oliebollenkramen zijn al gespot. Op elke plein of in de buurt van een winkelcentrum is er wel eentje te vinden. Gastblogger Ikrame laat zien hoe je zelf oliebollen kunt maken. Zonder een pakje oliebollenmix…

Benodigdheden voor circa 30 stuks:

  • 500 gram meel
  • 2 eieren
  • 300 ml lauw warme melk
  • 80 gram gesmolten boter
  • 1 volle eetlepel instant gist (is je keuken koud? Gebruik dan 11 gram)
  • 3 etl suiker (afhangend van hoe zoet jij het deeg wilt hebben)
  • 1 thl zout

Extra:

  • Stukjes appel/gewelde rozijnen of krenten
  • Rasp van een citroen (optioneel)
  • Poedersuiker

Bereidingswijze:

Los de gist op in een beetje melk. Meng de bloem, suiker en zout in een grote kom. Voeg de eieren en boter toe. Met behulp van een garde probeer je het geheel zoveel mogelijk met elkaar te verwerken. Voeg de melk toe en blijf het roeren tot je een egaal beslag krijgt. Roer met een houten lepel de stukjes appel/rozijnen of krenten erdoorheen.

basisrecept-oliebollen-droge-gist

Laat het deeg rijzen onder een warme deken tot het verdubbeld. Verwarm genoeg olie in een pan. Maak je handen een beetje nat of neem steeds wat beslag met een grote lepel. Let wel op: de bollen worden groter wanneer je ze bakt! Dus maak ze niet te groot.

Vorm heel voorzichtig een bol. Dus vooral niet gaan kneden of drukken, zodat al het lucht die erin zit ontsnapt. Zorg ervoor dat de bollen een ronde vorm krijgen, dit hoeft niet héél precies te zijn.

recept-oliebollen-luchtig

Je kan ook 2 lepels gebruiken: met een lepel schep je het beslag op en met behulp van de andere lepel, lepel je het beslag in de olie. Je laat het rustig in de olie glijden. Bak de oliebollen op middelzacht vuur mooi bruin aan alle kanten. Bestrooi het met poedersuiker en smullen maar!

Share Share Share





1 reactie

Heb je iets te zeggen? Go for it!

Return to Top ▲Return to Top ▲