Marokkaanse benamingen voor kruiden en specerijen |
26 oktober 2014 | CULINAIR, KEUKENTIPS & TRUCS

marokkaanse-kruiden-namen-benamingen

De Marokkaanse keuken staat erom bekend dat het lekker en veel gekruid is. De gerechten zijn niet perse scherp of pikant, maar rijk aan smaak door de vele kruiden en specerijen die in de gerechten worden gebruikt. Onderstaand lijstje is handig als je op vakantie in Marokko bent of gewoon een Marokkaanse toko binnen loopt en wat kruiden, specerijen of andere ingrediënten wilt halen. Er zijn eigenlijk meerdere vertalingen in het Marokkaans voor een bepaald ingrediënt, aangezien elk streek weer een andere benaming heeft. Hieronder in het lijstje staan de Marokkaanse benamingen voor bepaalde kruiden, specerijen en wat andere ingrediënten die vaak in de Marokkaanse keuken worden gebruikt.

Absint-alsem = Chiba
Anijszaad = Habat Hlawa
Arabische gom = Meska Horra
Basilicum = Lhbaq
Cayennepeper = Felfla Soudaniya
Fenegriek = El Holba
Foelie = Bsibisa
Geklaarde boter = Smen
Gember = Skinjbir
Gemalen-, gedroogde- , rode pepers = Felfla Hara
Ingelegde citroenen = Hamat- of Laymoen Mraqad
Kamille = Mansania/Baboonz
Kaneel = Qarfa
Kardemom = Habat Lhiel
Karwijzaad = Karwiya
Komijn = Kaymoen
Koriander = Qoesboer
Kurkuma = Garkoum
Kruidnagel = Qronfel
Laurierblaadjes = Lwarqa d-sidna Moussa
Lavendel = Lekhzamma
Maanzaad = Sannoej
Munt = Na’na’
Nigellazaad = Habba Sawda
Nootmuskaat = Lgawza
Oranjebloesemwater = Mazhar
Oregano = Zaa’tar
Paprikapoeder = Felfla Ghabra
Peper = Jebzar
Peterselie = Ma’dnous
Rozenwater = Lma el-Ward
Rozemarijn = Azir/Iklil al-Jabal
Saffraan = Za’fran
Saffraandraadjes = Za’fran Lhor/Za’fran Sha’ra
Selderij = Lekrafes
Sesamzaad = Jenjlaan
Tijm = Z’etra
Venkel = Lbesbas
Venkelzaad = Nafa’
Verveine = Lwisa
Jasmijn = Jasmin

Heb jij nog een kruid of specerij met de Marokkaanse benaming die hier niet boven is genoemd? Laat het dan achter in de comments!

Bron afbeelding: Tomatours

Share Share Share





18 reacties


    ( 26 oktober 2014 @ 6:57 )

    Heel veel namen van kruiden etc. die je hier in dit artikel genoemd hebt worden ook in de Surinaamse keuken gebruikt en die van andere landen ;-)
    Ik vindt het zo een goed artikel omdat er steeds vaker mensen zijn die gerechten koken met producten waar iets van je lijstje in zit.
    Ook is het belangrijk waar men hiervoor terecht kan om dit te kopen.
    Al snel wordt er gedacht dat het meeste te koop is in een Indische toko. Maar dat is niet het geval. Kijk in een Chinese supermarkt, Surinaamse winkel bij de Turkse- Marokkaase slager. In de grote steden zijn er zoveel. Ook verschillen vaak de prijzen want het komt uit het buitenland en dat komt per schip of vliegtuig aan. Dus kost het extra.

    Ik wens je een mooie dag Xoxo



    ( 26 oktober 2014 @ 8:00 )

    Wat een namen! Interessant om te zien (:



    ( 26 oktober 2014 @ 11:32 )

    Ik heb een keer helemaal dubbel gelegen met een vriendin van me. We waren aan het koken en ze zegt geef me de qoesboer eens aan. Waarop ik zeg dat ik dat niet heb. Ja maar jij hebt altijd alle kruiden in huis en hoe kan dit nou is essentieel bij dit gerecht, zo’n soort gesprekje, je snapt het denk ik wel. Dus zij, hup op de fiets om qoesboer te halen bij de toko. Bleek het dus gewoon Koriander te zijn, wat ik natuurlijk wel in huis had. We hebben daar echt zoveel lol om gehad :P



    ( 26 oktober 2014 @ 11:55 )

    Leuk om te lezen! Ik ben echt gek op goed gekruid eten en ik hou ervan om nieuwe smaken te ontdekken!

    X Sara



    ( 26 oktober 2014 @ 12:27 )

    Een heel aantal namen wist ik wel maar toch handig als mijn schoonmoeder een keer iets noemt wat ik niet weet. Ik vind de naam van laurierblad mooi. <3



    ( 26 oktober 2014 @ 12:27 )

    Een heel aantal namen wist ik wel maar toch handig als mijn schoonmoeder een keer iets noemt wat ik niet weet. Ik vind de naam van laurierblad mooi. <3



    ( 26 oktober 2014 @ 17:58 )

    wat handig deze lijst…



    ( 26 oktober 2014 @ 18:37 )

    Heel handig zo’n lijstje. Ik heb het is eerder voorbij zien komen op een foodblog en toen gelijk opgeslagen haha, want ik moet zeggen ik ken de benamingen ook nog niet allemaal.



    ( 26 oktober 2014 @ 18:48 )

    Wat super handig dit. Ik kook erg vaak met die kruiden en weet de Indische benamingen vaak wel.



    ( 26 oktober 2014 @ 21:46 )

    I love Arabisch eten! Ze zijn zo lekker kruidig :)
    Handig zo,n lijstje van jouw! Xx



    ( 26 oktober 2014 @ 23:42 )

    Handig lijstje! Er was pas iemand die mij vroeg: ‘hoe noem je Sesamzaad in het Marokkaans?’ die persoon was namelijk in Marokko en had geen idee, zal dit lijstje zeker met haar delen bedankt!



    ( 26 oktober 2014 @ 12:15 )

    Ras el hanout betekent het letterlijk “het beste van de winkel”. Het is een Marokkaanse specerijenmelange die onder andere paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en piment bevat.


    mobenz

    ( 26 oktober 2014 @ 20:30 )

    er is een kruid dat ze speciaal gebruiken bij slakken en het heet Noulga–wat is de nederlandse naam?


    Azees

    ( 26 oktober 2014 @ 23:20 )

    Paprikapoeder wordt tahmira genoemd


    maryam

    ( 26 oktober 2014 @ 14:35 )

    Wie weet wat de benaming is voor het kruid dat je in de zwarte koffie kunt doen , in marokko noemen ze het chih?



    ( 26 oktober 2014 @ 17:07 )

    Ik vind het goed



    ( 26 oktober 2014 @ 23:49 )

    Wie weet wat in het Nederlands EL Hamerlt betekend? En wie weet hoe het eruit ziet.
    Graag reactie.
    Alvast bedankt


    Fati

    ( 26 oktober 2014 @ 9:48 )

    Chih naam in nederland


Heb je iets te zeggen? Go for it!

Return to Top ▲Return to Top ▲