Recept: Aardappelrozetjes (Pommes Duchesse) |

Image Hosted by PicturePush

Aardappelrozetjes, ook wel Hertoginnenaardappelen of Pommes Duchesse genoemd, is een eenvoudig klassiek Frans aardappelgerecht. Simpel gezegd zijn het gewoon toefjes aardappelpuree die in de oven zijn gestopt, maar omdat de toefjes er zo feestelijk en elegant uitzien hebben ze ook een adelijke naam gekregen. Ik vind ze een beetje op die schuimgebakjes (meringue) lijken. Ze zijn helemaal niet moeilijk te maken en het is in elk geval een leuke afwisseling van de flinke klodder aardappelpuree op je bord. Hieronder vind je het basisrecept voor Hertoginnenaardappelen.

Benodigdheden

  • 800 gram aardappelen (circa 5 á 6 middelgrote)
  • 85 gram boter
  • 2 eigeel
  • snufje nootmuskaat
  • zout
  • peper

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes. Kook ze gaar in ongeveer 15-20 minuten. Giet het water af en laat de aardappelen goed uitdampen. Stamp de gekookte aardappelen tot puree met een pureestamper of druk de aardappelen door een zeef met behulp van een lepel. Smelt vervolgens de boter in een klein pannetje op laag vuur.

Image Hosted by PicturePush

Breek de eieren en scheid de eigelen van het eiwit. Klop de twee eigelen met een garde los in een kommetje en voeg dit samen met 50 gram gesmolten boter toe aan de aardappelpuree. Breng het goed op smaak met nootmuskaat, zout en peper en meng alles goed met elkaar. De puree moet een beetje stevig zijn, zodat je er makkelijk rozetjes van kunt spuiten.

Neem een bakplaat en bekleed die met bakpapier. Doe dan de aardappelpuree in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en spuit kleine of grote rozetjes, torentjes of bergjes op de bakplaat. Maak hierbij een cirkelvormige beweging. Het is eerst even een kwestie van oefenen. Mijn aardappelrozetjes hebben echt allerlei verschillende vormen en maten, maar probeer in elk geval ze zo gelijkmatig mogelijk te maken.

Image Hosted by PicturePush

Giet met een lepeltje de resterende boter over de rozetjes heen. Bak ze in een op 200°C voorverwarmde oven (op de middelste richel) gedurende 15-20 minuten tot de randjes licht gekleurd zijn. Je kunt ze ook frituren, maar dat heb ik eerlijk gezegd nooit gedaan.

Image Hosted by PicturePush

De buitenlaag is een beetje knapperig en van binnen zijn ze smeuïg. Pommes Duchesse wordt over het algemeen gegeten als bijgerecht bij groenten en vlees. Deze aardappeltoefjes hoor je dus warm te serveren. Je kunt ze trouwens prima aan je eigen smaak aanpassen door bijvoorbeeld het toevoegen van groene of rode pesto, kookroom, kruidenkaas, tomatenpuree, bieslook, peterselie, kerrie of (pittige) kaas. Bon appétit!

Als je zelf nog leuke tips hebt om aardappelpuree iets spannender te maken, laat je dan vooral horen!

Share Share Share





30 reacties


    ( 20 maart 2013 @ 15:02 )

    oew lekker, veel lekkerder dan gekocht uit de vriezer x



    ( 20 maart 2013 @ 15:03 )

    Aaah lekker <3!



    ( 20 maart 2013 @ 15:08 )

    Dat ziet er lekker uit!! Ga ik zeker eens maken :)



    ( 20 maart 2013 @ 15:20 )

    Ik vind deze dingen altijd zo lekker! Ik ga het een keertje proberen :)



    ( 20 maart 2013 @ 16:01 )

    Heerlijk! Het ziet er ook zo leuk uit :)



    ( 20 maart 2013 @ 16:04 )

    Leuk en simpel om te maken. Leuker dan het gewoon uit de vriezer trekken. Ik ga het een keer proberen!



    ( 20 maart 2013 @ 16:16 )

    Ziet er heerlijk uit, lijkt me heel leuk om eens te proberen!



    ( 20 maart 2013 @ 16:28 )

    Ik koop ze meestal kant-en-klaar en ooh wat zijn ze lekker. Maar deze zien er heerlijk uit!



    ( 20 maart 2013 @ 19:37 )

    Dat ziet er lekker uit!



    ( 20 maart 2013 @ 20:46 )

    Lekker :D x



    ( 20 maart 2013 @ 21:25 )

    Super lekker! Inderdaad een dagelijkse kost dat er een tikkeltje feestelijk uitziet!



    ( 20 maart 2013 @ 21:26 )

    Ze zien er heel erg lekker uit! Ik ben alleen normaal nooit zo van de aardappelpuree, maar dit zou ik zeker wel eens willen proberen.



    ( 20 maart 2013 @ 21:46 )

    Oh, die zien er echt té lekker uit! Wanna taste :(



    ( 20 maart 2013 @ 23:06 )

    Dit ziet er echt heerlijk uit…!



    ( 20 maart 2013 @ 23:19 )

    Ze zien er echt leuk uit, dit recept ga ik even onthouden :)



    ( 20 maart 2013 @ 0:40 )

    Wat ziet dat er lekker uit zeg!



    ( 20 maart 2013 @ 11:31 )

    Hmm zo lekker! Hier kan ik een hele plaat van opeten.



    ( 20 maart 2013 @ 12:10 )

    Die ga ik een keer proberen te maken! Ziet er lekker uit :)



    ( 20 maart 2013 @ 14:15 )

    Oooh dit ziet er echt verrukkelijk uit!



    ( 20 maart 2013 @ 14:28 )

    Die zien er lekker uit zeg!
    Ook super mooi gemaakt. <3



    ( 20 maart 2013 @ 19:35 )

    Lijkt me erg lekker!



    ( 20 maart 2013 @ 19:50 )

    Oh, wauw, dat ziet er mooi uit! Dat ga ik ook een keer maken :)



    ( 20 maart 2013 @ 20:55 )

    Mjammie. Dat ziet er erg lekker uit



    ( 20 maart 2013 @ 21:10 )

    Hmmm, dat ziet er lekker uit ! Komend weekend maar eens proberen, benieuwd of ze hier in de smaak zullen vallen.



    ( 20 maart 2013 @ 21:25 )

    Wauw dat ziet er goed uit. Echt lekker! <3



    ( 20 maart 2013 @ 12:20 )

    Ziet er mooi en lekker uit! dit ga ik onthouden voor als ik een keer visite krijg. :)



    ( 20 maart 2013 @ 0:54 )

    Ziet er super lekker uit, krijg er honger van :)

    XxX



    ( 20 maart 2013 @ 20:59 )

    OMG, ik hou daarvan! Lijkt mij ook tof om zelf te maken :D



    ( 20 maart 2013 @ 15:42 )

    Bedankt voor het recept! ik wil deze graag gaan maken voor het kerst diner, leuker als kant-en-klaar gekocht en 100% zeker glutenvrij. Mooie foto’s heb je gemaakt, ze zien er ontzettend lekker uit.



    ( 20 maart 2013 @ 20:47 )

    Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen!
    Kortom: als je niets kunt toevoegen hou je kop dan!


Heb je iets te zeggen? Go for it!

Return to Top ▲Return to Top ▲