Tips voor het kopen van een tweedehands auto |
7 oktober 2014 | GADGETS, LIFESTYLE

 photo tips-tweedehandse-gebruikte-auto-kopen-particulier-bedrijf_zpse1f47455.jpg

Een tweedehands auto kopen is nooit zonder risico, maar je kan met de juiste kennis een miskoop van een gebruikte auto voorkomen. In dit artikel staan een aantal tips om je een beetje op weg te helpen!

Bepaal jouw budget

Voordat je besluit om een tweedehands auto te kopen is het verstandig om eerst een budget vast te stellen. Onderzoek vooraf wat de marktwaarde van een bepaald merk en type auto is. De prijs van een tweedehands auto wordt bepaald waar de auto te koop wordt aangeboden.

Bij de dealer van het merk dat je in gedachten hebt betaal je meer dan voor precies diezelfde auto die een autohandelaar verkoopt. Wanneer je dezelfde auto van een particulier (bijvoorbeeld via Marktplaats) koopt kom je waarschijnlijk nog goedkoper uit. Een nadeel is dat je van de verkoper geen deskundigheid mag verwachten en je hebt daarnaast geen garantie op de auto als je van een particulier koopt, tenzij er op het voertuig nog garantie zit en deze overgedragen kan worden.

Maak een praatje met de verkoper

Het is geen slecht idee om wat tijd te nemen om een praatje te maken met de eigenaar van de wagen. Een aantal belangrijke dingen waarnaar gevraagd moet worden bij het aanschaffen van een gebruikte auto zijn:

 • De papieren, controleer of de verkoper ook echt de eigenaar is van de auto. Vraag aan de eigenaar een kentekenbewijs/kentekencard en een overschrijvingsbewijs.
 • Een identiteitsbewijs, controleer of de naam overeenkomt met de autopapieren.
 • Controleer ook of het chassisnummer met elkaar overeenstemmen.
 • Vraag om een onderhoudsboekje. Klopt de kilometerstand?
 • Ga na of de verkoper nog schulden of open boetes heeft. Is de auto wel volledig afbetaald?
 • Check het motornummer.

Heb je niet zo heel veel verstand van auto’s? Dan is het misschien een goed idee om een familielid, vriend, collega of kennis mee te nemen die er meer verstand van heeft. Vertel die persoon wat je zoal zoekt en wat je eisen zijn, zodat hij of zij de juiste vragen aan de verkoper kan stellen en bepaalde zaken kan controleren. Je kunt ook een aankoopkeuring laten uitvoeren door een onafhankelijke partij, zoals een andere garage of de ANWB. Dan weet je precies wat je koopt!

 photo tips-tweedehandse-gebruikte-auto-kopen-onderhandelen-_zpsc6428df2.jpg

Controleer de auto-onderdelen

Als koper heb je de plicht om de staat van het voertuig te onderzoeken. Controleer de binnenkant van de auto; ziet de bekleding er netjes uit? Werken alle elektrische voorzieningen zoals lampen, airconditioning. ruitenwissers, elektrische ramen et cetera? Voel ook even onder de vloermatten of daar geen vocht zit, vocht kan namelijk duiden op roest en lekkage.

Controleer natuurlijk ook de kofferbak, onder de motorkap en de buitenkant van de auto. Bekijk de kleurverschil in het lakwerk en de kleur van de uitlaat, zit die ook wel goed vast? Controleer de banden en kijk of er een reservewiel aanwezig is. Loop helemaal om de wagen heen en kijk of er nog eventuele restjes olie op de grond liggen, dit kan wijzen op olie lekken. Mocht je een auto willen kopen en toch de auto-onderdelen willen vervangen dan kan je ze o.a. op deze website aanschaffen.

Proefrit

Dit is een absolute must! Maak een proefrit met lage en hoge snelheden en over verschillende soorten wegdek. Laat eventueel eerst de eigenaar een rondje rijden en kijk o.a. naar de uitlaatgassen zodra de motor draait. Is de uitstoot blauw van kleur? Dan is dit geen goed teken en duidt het vaak op olie verbruik. Luister ook of de motor regelmatig draait en voel aan hoe het voertuig op de weg ligt. Test de remmen, schakelaars, knoppen en stuur goed op een rustig plekje waar geen of nauwelijks verkeer is.

Heb jij nog aanvullende tips die zeker niet mogen ontbreken? Laat het dan achter in de comments!

Bron informatie: autogeschiedenis.nl, auto-kennis.nl en anwb.nl
Bron afbeeldingen: auto-types.com, telegraph.co.uk

Share Share Share

20 reacties


  ( 7 oktober 2014 @ 7:11 )

  Hele handige tips om een miskoop te kunnen voorkomen!  ( 7 oktober 2014 @ 9:01 )

  Waarom ik dit leuk vind om te lezen vraag ik me af, hahaha. Ben pas 17, en ben nog helemaal niet bezig met auto’s. Toch een super interessant artikel (:


  ( 7 oktober 2014 @ 11:28 )

  Haha fijn om te horen :D  ( 7 oktober 2014 @ 10:29 )

  Wanneer de aankoopsom €4.500,- of meer is heb je bij erkende garagebedrijven recht op 6 maanden Bovag garantie, wel zo’n veilig idee!

  Overigens had ik bij het kopen van mijn vorige auto niet opgemerkt dat de airco niet werkte omdat ik hem in de winter kocht… Hoe zou jij dat checken?


  ( 7 oktober 2014 @ 11:23 )

  Bedankt voor de aanvullende info! In de herfst/winter kan je een goed werkende airco herkennen als die ervoor zorgt dat beslagen ruiten z.s.m. ontwasemt zijn.


  ( 7 oktober 2014 @ 11:38 )

  Thanks, goede tip!  ( 7 oktober 2014 @ 10:54 )

  Leuk artikel!
  Liefs, xxx  ( 7 oktober 2014 @ 11:41 )

  Hele fijne tips!  ( 7 oktober 2014 @ 11:46 )

  Leuke tips. Ik neem altijd mijn vent mee bij zo’n aankoop ;-)  ( 7 oktober 2014 @ 12:12 )

  Handige tips!
  Ik laat het voor het grootste deel over aan mijn man, want hij is automonteur.  ( 7 oktober 2014 @ 13:08 )

  Handig zeg! Ik hoop over ongeveer een jaartje mijn eerste auto te kopen dus dan zal ik dit even teruglezen (:  ( 7 oktober 2014 @ 15:06 )

  Fijne tips! Mijn vriend heeft dit jaar zijn eerste auto gekocht (tweedehands) bij een autobedrijf en die is er toen mee naar huis gereden en daarna had de auto al kuren; bleek de versnellingsbak kapot te zijn. Toen kon hij kiezen: of de auto weg en geld terug of tegen verminderde kosten de auto laten maken. Uiteindelijk hebben we hem toen maar laten maken vanwege zijn werk, maar ik ben er stiekem nog boos om, ook al weet ik niet of die man het kon weten van de versnellingsbak.  ( 7 oktober 2014 @ 15:35 )

  Handige tips! X  ( 7 oktober 2014 @ 16:06 )

  Heel fijn artikel dit! Ik ben al een tijdje op zoek naar een leuk autootje, vind het zo moeilijk!  ( 7 oktober 2014 @ 17:08 )

  Weer even een ander soort artikel, leuk!  ( 7 oktober 2014 @ 17:09 )

  Handige tips!  ( 7 oktober 2014 @ 20:45 )

  Ik vind dat zo eng hea! Ik wil over een paar maanden aan mijn rijbewijs beginnen en als ik mijn auto eindelijk mag gaan kopen neem ik zeker 3 mensen mee die ook verstand hebben, dan gaan hun voor mij kijken want ik ben de heldin in miskopen.  ( 7 oktober 2014 @ 21:50 )

  Erg handig! Heb al eerder een miskoop gedaan, maar het blijft altijd een risico om een tweedehands autootje te kopen. Hoe nieuwer de auto, hoe minder mankementen denk ik altijd.  ( 7 oktober 2014 @ 18:28 )

  Ik ben nog te jong om met de auto te rijden, maar ik hou deze tips zeker in het achterhoofd!

  Liefs,
  Eva  ( 7 oktober 2014 @ 10:20 )

  Dankje voor de goede tips, helpt heel erg om te weten waar je op kan letten!! Heb een proefrit gemaakt bij Born en ga nu een Nissan Micra kopen!


Heb je iets te zeggen? Go for it!

Return to Top ▲Return to Top ▲