Beauty & Brains – Wist je dat… #16 |
5 april 2014 | BEAUTY & BRAINS, OVERIG

 photo beautybrains_zpsf64287e2.jpg

De vorige keer in Beauty & Brains – Wist je dat kwamen jullie meer te weten over een 34-jarige man die zijn eigen ontvoering heeft ge-faket, de waarde van het schilderij Peinture, een hybride kruising tussen een luipaard en leeuwin, en over de angst Arachibutyrophobia. Benieuwd wat ik dit keer voor interessante weetjes heb ontdekt? Lees dan vooral verder…

 photo wist-je-dat-extravert-extrovert-introvert-ambivert_zps784f76e4.png

Wist je dat…

…er naast de begrippen ‘extravert’ en ‘introvert’ er ook iets is als ‘ambivert’? Als je jezelf weleens hebt afgevraagd of je een introvert of extravert persoon bent en je ergens in het midden van die schaal valt, dan ben je waarschijnlijk een ambivert! Een ambivert is zowel naar binnen als naar buiten georiënteerd en heeft eigenschappen van zowel een introvert als een extravert persoon. De ene keer krijgen ze energie van gezelschap en de andere keer vinden ze het prettig om alleen te zijn. 

 photo wist-je-dat-stikstof-chips-air-lucht-zakken-pringles_zpsfee9fb39.png

Wist je dat…

…al die extra lucht in een zak chips stikstof is? De zakken worden met stikstof gevuld zodat de chips langer houdbaar en knapperig blijft. Daarnaast dient het als een soort ‘stootkussen’ zodat voedingsmiddelen heel blijven en niet allemaal afbreken. Stikstof heeft voor de rest geen invloed op de smaak en gaat ook geen chemische reactie aan met de voedingsmiddelen. Is het je trouwens opgevallen dat Pringles de enige chips is waar je bij wijze van spreken niet voor ”extra lucht” betaald?

 photo wist-je-dat-no-dancing-japan-verboden-dansen_zps1c753a61.png

Wist je dat…

…er op veel plekken in Japan het verboden is om te dansen na 12 uur ’s nachts? De wet ‘controle en verbetering van de amusementsector’ (fueiho) is ontstaan vlak na de tweede wereldoorlog, maar nog steeds worden er mensen gearresteerd die ’s nachts hun dansmoves in discotheken laten zien. Zo hangen er bij de ingang van een aantal clubs in Tokyo grote posters met de tekst: 

It’s prohibited by the Japanese law to dance in any commercial place in Japan. We don’t allow to dance in this establishment. Thanks for the cooperation.

De politie van Osaka vertelde aan een Japanse muziekjournalist dat de sluitingen van clubs op grond van de wet het gevolg waren van klachten van omwonenden en toenemende criminaliteit. In de pers en geruchtenmachine doen andere verhalen de ronde. Zo vertelde een advocaat dat het strenge optreden wellicht het gevolg is van de Japanse maffia die geld zou witwassen via nachtclubs. Anderen vermoeden dat het handhaven van de wet een idee is van conservatieve lokale bestuurders in Osaka en Tokio, en weer anderen zeggen dat het te maken heeft met Tokio’s ambitie om in 2020 de Olympische Spelen te organiseren.

 photo wist-je-dat-black-sapote-zwarte-zapote-_zps1f9b898f.png

Wist je dat…

…deze vrucht vier keer meer vitamince C bevat dan een sinaasappel? De zwarte zapote (black sapote) is een plant uit de familie Ebenaceae en is een verwant van de bekende kaki. Deze vrucht komt van nature voor in Meso-Amerika en in Costa Rica, Panama, Colombia en Ecuador. Na het narijpen kan de pulp uit de vrucht worden gelepeld en opgegeten worden. Het vruchtvlees is bruin tot bijna zwart en smaakt zoetig-nootachtig. Veel mensen vinden dat de zwarte sapote enigszins naar chocoladepudding smaakt, vandaar ook de Engelse benaming “Chocolate Pudding Fruit”. Deze vrucht kun je verwerken in desserts, dranken, ijs en melk.

Ik ben weer heel benieuwd welke feitjes jullie nog niet kende!

Bron afbeeldingen: julietcarter.com, inspirably.com, gregwilson.co.uk en www.wikimedia.org

Share Share Share

23 reacties


  ( 5 april 2014 @ 7:45 )

  Hahahaha die Chinese tekst!
  Leuke post ;-)

  Xoxo  ( 5 april 2014 @ 9:05 )

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik bijna alles feitjes nog niet kende! Van die lucht en chips wist ik wel dat het als stootkussen diende maar niet dat het stikstof was. Leuk om zo weer een boel geleerd te hebben :D  ( 5 april 2014 @ 9:27 )

  Wat een leuke weetjes! Ik heb nooit wat van de zwarte zapote gehoord! Nu ben ik er wel benieuwd na. Een fruitstuk die naar chocola smaakt, what do want more haha.  ( 5 april 2014 @ 9:35 )

  Wat een leuke weetjes weer. Ze zijn voor mij allemaal nieuw! :) Zo leer je nog eens wat op de zaterdagmorgen!  ( 5 april 2014 @ 10:59 )

  Wat een leuke weetjes! Het is maar goed dat ik niet in Japan woon ;-)  ( 5 april 2014 @ 11:28 )

  Ik blijf dit zo’n leuke categorie vinden! :) Ik wist alleen dat van de chips, verder wist ik het allemaal nog niet. Wel gek dat je in Japan niet na 12 uur ’s nachts mag dansen; lijkt me ook wel saai met uitgaan haha. Maar misschien is het hele ritme qua tijden van uitgaan misschien ook wel anders daar?  ( 5 april 2014 @ 12:58 )

  Interessant artikel!  ( 5 april 2014 @ 13:30 )

  Wat een coole weetjes weer, die vrucht ziet er niet echt appetijtelijk uit maar ik ben nu toch wel benieuwd geworden.


  ( 5 april 2014 @ 14:06 )

  Ik ook :D Ik heb het hier in Nederland nog niet zien liggen, anders had ik het wel geprobeerd!  ( 5 april 2014 @ 13:44 )

  wat een super leuk artikel!  ( 5 april 2014 @ 15:00 )

  Leuke weetjes! Dat van die chips, goede uitleg. Heel veel mensen hoor ik zeuren over het feit dat er meer lucht dan chips in zit. Ik wist dat er een reden voor moest zijn haha.  ( 5 april 2014 @ 15:54 )

  Altijd leuk zo’n weetjes post!  ( 5 april 2014 @ 16:00 )

  Oeh bruin/zwart fruit, dat is erg vreemd en apart! En dat van de chips wist ik niet in zijn totaal. het is wel een goed stootkussen ja.  ( 5 april 2014 @ 19:17 )

  Ik kende deze feitjes helemaal niet, ben benieuwd naar die vrucht! X  ( 5 april 2014 @ 19:40 )

  Hahaha! Wat super leuk! Hoe kom je toch aan die leuke en aparte weetjes!  ( 5 april 2014 @ 21:24 )

  Wat weer goed gevonden deze weetjes. Ik wist er geen 1,van maar heb nu wel weer iets geleerd, ik,ben ambivert! Goed om te weten:)  ( 5 april 2014 @ 22:42 )

  Jaaa dat van die chips valt me ook altijd op! Een gigantische zak die maar tot de helft gevuld is. En hoe zou het komen dat pringles wel tot de deksel vol is?  ( 5 april 2014 @ 9:13 )

  Wat een leuke weetjes zeg! Die eerste wist ik inderdaad niet, klinkt wel logisch want ik hoor veel mensen zeggen dat ze van beiden wel wat weghebben. (Ik ben sowieso introvert haha)  ( 5 april 2014 @ 11:45 )

  Ik kende ze allemaal nog niet!  ( 5 april 2014 @ 16:48 )

  Wat leuk om te lezen; ik kende ze allemaal nog niet!  ( 5 april 2014 @ 18:54 )

  Wow, dit keer wist ik geen van drie!!! Good job ;-)  ( 5 april 2014 @ 0:16 )

  Super raar dat van Japan haha. Rare regel.. xx  ( 5 april 2014 @ 21:40 )

  De zwarte zapote lijkt mij goddelijk, desserts? Nou, zo wil ik wel fruit eten. :”D Ik wist dat het stikstof was om de chips goed te houden, maar de inhoud is echt om te huilen soms. :”D Dan denk je: “Wow, veel chips!” En dan neem je twee chippies.. WJUTHUH! Zak op. :/


Heb je iets te zeggen? Go for it!

Return to Top ▲Return to Top ▲