BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Aardappel-cheddar patties & Aardappel-groentekoekjes

 photo recept-aardappelkoekjes-groentekoekjes-zelf-maken-hoe-lekker_zpsd7dfdded.png

Aardappelen kun je op zoveel manieren bereiden. Geroosterd in de oven, gebakken in wat boter, homemade frietjes, gepoft, luchtige puree of in een lekkere salade. Gastblogger Ikrame laat je vandaag zien hoe je twee verschillende aardappelkoekjes/aardappel patties kunt maken. Een met cheddar en een met groente!

 photo recept-aardappel-cheddar-kaas-patties-hamburgers-koekjes-frituren-oven-slank_zpsf62203ab.png

 photo recept-aardappel-cheddar-kaas-patties-hamburgers-koekjes-frituren-oven-slank1_zps10b2842f.png

Aardappel-cheddar patties

Benodigheden:

  • 800 gram aardappelen
  • 230 gram geraspte cheddar + extra cheddar slices voor vulling
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 1 ei
  • bloem
  • zout
  • peper
  • nootmuskaat

Bereidingswijze:

Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook ze in voldoende water gaar. Let op dat je ze niet overkookt! Stamp de aardappelen (voeg geen vocht of melk eraan toe) en mix de geraspte cheddar en fijngesneden ui erdoorheen. Klop het ei los, voeg het toe en mix met behulp van een houten een lepel alles goed door elkaar. Breng op smaak met wat peper, nootmuskaat en zout.

Voor de vulling heb ik plakjes cheddar kaas gebruikt. Die vouw je twee keer door dubbel en snijd je in stukjes. Vorm van de aardappelpuree kleine balletjes en maak een holletje erin. Vul deze met een stukje kaas en maak het balletje weer dicht. Vorm er kleine patties of burgertjes van. Laat ze goed koud worden in de koelkast.

Verwarm wat olie in een koekenpan. De olie moet ongeveer tot de helft van de patties komen. Haal de patties lichtjes door wat bloem en klop de eventueel extra bloem er met je hand af. Bak ze goudbruin aan beide kanten. Serveer met bijvoorbeeld ketchup en knoflookmayonaise. Heerlijk!

Tip: Frituur ze niet, anders gaan ze gelijk open! Als je ze liever wilt frituren dan kan je ze beter eerst door wat ei en paneermeel halen. Ik vind het op de bovenstaande manier lekkerder, omdat je ze zowel koud als warm kan eten. Daarnaast kan je ze makkelijk opwarmen aan het einde van de dag.

 photo recepten-aardappel-groenten-pannenkoeken-koekjes-patties-burgers-gezonde-hamburgers-gefrituurd_zps68bed141.png

Aardappel-groentekoekjes

Benodigheden:

  • 3 flinke aardappels (600 gr), geraspt
  • 1 wortel, geraspt
  • 1 kleine courgette, geraspt
  • 1 sjalot, in ringen
  • 100 gram bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 150 ml met daarin een bouillonblokje opgelost
  • peterselie, fijngesneden
  • chilivlokjes (optioneel)
  • milde kerriepoeder
  • zout
  • peper

Bereidingswijze:

Doe de bloem en water in een kom en mix het samen met behulp van een garde. Voeg de geraspte aardappel, wortel, courgette, sjalot, peterselie toe en meng het geheel met een lepel. Breng op smaak met kerriepoeder, zout en peper. Verhit wat olie in een koekenpan. Schep met een lepel bergjes beslag in de pan en druk ze wat platjes met de achterkant van je lepel.

Hoe platter je ze maakt, hoe krokanter ze worden. Zo nemen ze ook een stuk minder olie op. Bak de koekjes goudbruin aan allebei de kanten. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer direct. De aardappel-groentekoekjes zijn lekker krokant en erg lekker met wat sla tussen een broodje. Kan ook als een bijgerecht geserveerd worden bij bijvoorbeeld gegrilde of gebakken gehaktburgers. photo recept-aardappel-groente-pannenkoeken-koekjes-patties-burgers-gezonde-hamburgers-gefrituurd_zpse4da26d7.png

Welke gerechten maak jij het liefst met aardappelen?