Recept: Aardappelrozetjes (Pommes Duchesse)


Image Hosted by PicturePush

Aardappelrozetjes, ook wel Hertoginnenaardappelen of Pommes Duchesse genoemd, is een eenvoudig klassiek Frans aardappelgerecht. Simpel gezegd zijn het gewoon toefjes aardappelpuree die in de oven zijn gestopt, maar omdat de toefjes er zo feestelijk en elegant uitzien hebben ze ook een adelijke naam gekregen. Ik vind ze een beetje op die schuimgebakjes (meringue) lijken. Ze zijn helemaal niet moeilijk te maken en het is in elk geval een leuke afwisseling van de flinke klodder aardappelpuree op je bord. Hieronder vind je het basisrecept voor Hertoginnenaardappelen.

Benodigdheden

  • 800 gram aardappelen (circa 5 á 6 middelgrote)
  • 85 gram boter
  • 2 eigeel
  • snufje nootmuskaat
  • zout
  • peper

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes. Kook ze gaar in ongeveer 15-20 minuten. Giet het water af en laat de aardappelen goed uitdampen. Stamp de gekookte aardappelen tot puree met een pureestamper of druk de aardappelen door een zeef met behulp van een lepel. Smelt vervolgens de boter in een klein pannetje op laag vuur.

Image Hosted by PicturePush

Breek de eieren en scheid de eigelen van het eiwit. Klop de twee eigelen met een garde los in een kommetje en voeg dit samen met 50 gram gesmolten boter toe aan de aardappelpuree. Breng het goed op smaak met nootmuskaat, zout en peper en meng alles goed met elkaar. De puree moet een beetje stevig zijn, zodat je er makkelijk rozetjes van kunt spuiten.

Neem een bakplaat en bekleed die met bakpapier. Doe dan de aardappelpuree in een spuitzak met een gekartelde spuitmond en spuit kleine of grote rozetjes, torentjes of bergjes op de bakplaat. Maak hierbij een cirkelvormige beweging. Het is eerst even een kwestie van oefenen. Mijn aardappelrozetjes hebben echt allerlei verschillende vormen en maten, maar probeer in elk geval ze zo gelijkmatig mogelijk te maken.

Image Hosted by PicturePush

Giet met een lepeltje de resterende boter over de rozetjes heen. Bak ze in een op 200°C voorverwarmde oven (op de middelste richel) gedurende 15-20 minuten tot de randjes licht gekleurd zijn. Je kunt ze ook frituren, maar dat heb ik eerlijk gezegd nooit gedaan.

Image Hosted by PicturePush

De buitenlaag is een beetje knapperig en van binnen zijn ze smeuïg. Pommes Duchesse wordt over het algemeen gegeten als bijgerecht bij groenten en vlees. Deze aardappeltoefjes hoor je dus warm te serveren. Je kunt ze trouwens prima aan je eigen smaak aanpassen door bijvoorbeeld het toevoegen van groene of rode pesto, kookroom, kruidenkaas, tomatenpuree, bieslook, peterselie, kerrie of (pittige) kaas. Bon appétit!

Als je zelf nog leuke tips hebt om aardappelpuree iets spannender te maken, laat je dan vooral horen!

30 gedachten over “Recept: Aardappelrozetjes (Pommes Duchesse)”

  1. Bedankt voor het recept! ik wil deze graag gaan maken voor het kerst diner, leuker als kant-en-klaar gekocht en 100% zeker glutenvrij. Mooie foto’s heb je gemaakt, ze zien er ontzettend lekker uit.

  2. Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen! Dat ziet er lekker uit! Dat ga ik eens proberen!
    Kortom: als je niets kunt toevoegen hou je kop dan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *