BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Recept: Hete kip met rijst en komkommersalade

Ik hou van koken en bakken en je zult op mijn blog regelmatig recepten voorbij zien komen. Ook vind ik het leuk om nieuwe recepten te ontdekken en als ze goed bevallen dan deel ik ze graag met jullie. Dit keer probeerde ik een recept van de Allerhande uit en ik kan je zeggen dat die heerlijk is. De zoetzure komkommersalade heb ik wel op mijn eigen manier bereid. Sinds ik dit recept de eerste keer had gemaakt, vraagt mijn vader constant wanneer ik het weer ga bereiden. Hij vindt het echt héérlijk en ik ben het volkomen met hem eens!

Benodigdheden hete kip:

  • 300 gram witte rijst
  • 500 gram kipfilet, in reepjes
  • 100 ml ketjap manis
  • 60 ml ketchup
  • 4 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels sambal
  • scheut olijfolie
  • 240 ml water

Benodigdheden zoetzure komkommersalade:

  • 2 komkommers
  • 50 gram suiker
  • 3 á 4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepel water
  • snuf zout
  • snuf peper

Bereidingswijze:

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schaaf of snijd de komkommer in plakjes of lange slierten. Doe de komkommerlinten of -plakjes in een kom en voeg wat azijn, zonnebloemolie en water. Breng op smaak met zout, peper en suiker. Zet de komkommersalade afgedekt in de koelkast en laat ze minstens tien minuten marineren. Hoe langer je laat marineren, hoe lekkerder. Het beste is als je ze enkele uren laat marineren, zodat de smaak er goed in is getrokken.

 photo hete-kip-rijst-komkommersalade_zpsb26f795c.png

Snijd de kipfilet in reepjes. Verhit een scheut olijfolie in een pan en bak de kipreepjes goudbruin. Voeg vervolgens de ketjap, ketchup en water toe en breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat de kip een kwartiertje pruttelen. Roer de pindakaas erdoor tot er een dikke saus ontstaat. De eerste keer dat ik dit recept had uitgeprobeerd gebruikte ik pindakaas met stukjes noot, maar de saus was niet bepaald egaal. Ik raad je aan om een lekkere smeuïge pindakaas te gebruiken.

Breng daarna de kip pittig op smaak met de sambal. Twee eetlepels sambal is waaaaaay to hot for me! Ik gebruik maar twee theelepels sambal. Ja ja, ik ben pas een beginnertje op dit gebied. Als je van lekker pittig houdt dan moet je vooral twee volle eetlepels sambal erin gooien! In het recept stond erbij dat je nog wat zout kon toevoegen, maar dat laat ik meestal achter. De pindakaas is voor mij al zout genoeg. Laat de kip nog vijf minuten zachtjes stoven en zet het vuur uit. Serveer de hete kip met de rijst, komkommersalade en eventueel wat kroepoek.

 photo recept-kip-sambal-ketjap-pindakaas-saus_zpsb26c85a7.png

Dit is een heerlijk, snel en makkelijk gerecht en ik denk zelfs dat je de meeste ingrediënten al thuis hebt liggen. De hete kip is pittig maar toch zoet, de kroepoek is lekker knapperig en de komkommer frist het geheel op. Als je vegetariër bent denk ik dat je de kip ook prima kunt vervangen door blokjes tofu. Dit is echt een aanrader en vooral als je van kipsaté of satésaus houdt!

Eet smakelijk!