BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Recept: Oliebollen met rozijnen, appel en sukade

Photobucket

Is jouw goede voornemen om gezonder te leven? Kijk dan vooral niet verder! Ik ben al járen opzoek naar een lekker recept voor zelfgemaakte oliebollen en ik heb er een aantal geprobeerd, maar die waren niet zo’n grote hit. Niet luchtig van binnen. Niet knapperig van buiten. Maar ik denk dat ik eindelijk een goed recept heb gevonden. Op Twitter las ik dat veel mensen het recept van Eetschrijven aanraadde, dus ben ik zelf ook maar aan de slag gegaan.

Photobucket

Hieronder vind je het originele recept, maar ik heb hier en daar wat aangepast. Ik heb geen krenten en citroenrasp gebruikt. Wel een klein scheutje citroensap. Minder kaneel en iets meer melk. De bakkersgist heb ik vervangen door 32 gram droge gist. Op bovenstaande foto’s zie je twee appels, maar ik heb er toch maar eentje gebruikt. Houd je meer van zoet? Gebruik dan een zoete appel i.p.v een zure.

Benodigdheden

  • 1 kg patentbloem
  • 0,75 liter mineraalwater met koolzuur
  • 50 ml melk
  • 2 eieren
  • 80 gram bakkersgist
  • 50 gram boter (nooit margarine!)
  • 30 gram suiker
  • 15 gram zout
  • 10 gram kaneel
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 100 gram sukade
  • 1 zure appel, in blokjes gesneden (bv. Goudreinet of Granny Smith)
  • 2 citroenen, alleen het schil ervan

Bereidingswijze

Laat de rozijnen en krenten 10 minuten weken in lauw water. Maak ze vervolgens met een theedoek goed droog. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur en zet het even opzij. Los de gist op in lauw melk en laat het ook eventjes staan.

Pak een grote kom en voeg de bloem, zout, suiker en eieren toe. Voeg daarna beetje bij beetje het bronwater toe en meng met een garde tot alle klontjes zijn verdwenen. Dan doe je de melk met het gist, de gesmolten boter, de citroenrasp en de kaneel erbij. Meng alles goed door elkaar en voeg de krenten, rozijnen, sukade en de stukjes appel toe. Roer alles circa drie minuten rustig door met een houten lepel.

Photobucket

Dek na het doorslaan de kom af met een vochtige theedoek en laat het beslag op een warme plaats, zoals naast een verwarmingsradiator, minstens een uur rijzen. Het deeg zal verdubbelen (tijdens dit proces niet roeren!). Laat het niet te lang rijzen, aangezien het oliebollenbeslag gewoon door blijft rijzen. Het beslag wordt dan te luchtig.

Voor het bakken van oliebollen kun je een frituurpan gebruiken of een gewone grote pan. Verhit de olie in de pan tot 180 ºC. Dat kan je controleren met een frituurthermometer. Ik doe het zelf niet. Ik test het gewoon met een stukje deeg of brood of de olie goed heet is. Als het deeg de olie opzuigt is het nog te koud, als het deeg krokant wordt en goed bubbelt, is de olie goed en kan je beginnen met bakken.

Photobucket

Dan is het tijd om de oliebollen te vormen. Voordat je begint met het bakken van de bollen hoor je nog even het beslag eventjes langzaam met een houten lepel ”door te slaan”. De eerste poging ziet er bij mij altijd misvormd uit (zie bovenstaande foto). De mooiste bollen krijg je bij het gebruik van een ijsknijper. Als je die niet hebt, zoals ik, kan je gebruik maken van twee eetlepels.

Houd de ijstang of twee eetlepels één tel in de hete olie en ga vervolgens langs de rand van de kom om een mooie bol te scheppen. Laat deze in de olie glijden en herhaal dit. Draai de oliebollen af en toe rustig rond en laat ze ongeveer zes minuten bakken tot ze goudbruin en gaar zijn.

Schep de oliebollen met een schuimspaan uit de olie en leg ze in een vergiet die bekleed is met keukenpapier. Laat de oliebollen goed uitlekken en vervang regelmatig de keukenpapier. De oliebollen kun je het beste pas met poedersuiker bestrooien vlak voor je ze serveert. Vergeet de servetten trouwens niet, want een beetje vette vingers krijg je altijd wel van oliebollen!

Photobucket

Heb je teveel gemaakt en wil je ze bewaren? Laat de oliebollen dan helemaal afkoelen en verpak ze daarna luchtdicht. Dit kan in een afgesloten plastic zak of voorraaddoos. Je kunt ze dan 1-2 dagen bewaren. Oliebollen kunnen ook prima in de diepvries bewaard worden. Ze blijven ongeveer twee maanden goed. Als je ze wilt eten: eerst ontdooien en daarna verwarmen in een oven.

Ja, deze oliebollen ga ik vaker maken! Ik kan je dit recept echt aanraden! De oliebollen zijn lekker knapperig van buiten en heel luchtig van binnen. Het enige minpunt is dat ze best veel olie opzogen, ondanks dat ik ze niet op een heel laag pitje heb gebakken. Maar dat kan aan mij liggen, aangezien andere juist vonden dat de oliebollen weinig olie op hadden genomen. Thuis waren ze trouwens ook niet zo’n fan van de sukade, maar ikzelf vond het wel wat toevoegen! Kijk dus zelf of je het lekker vindt.

Hoe eet jij het liefst je oliebollen? Ken jij nog een recept die je iedereen aanraad?