Recept: Turkse Bulgursalade (Kisir)


 photo recept-bulgur-kisir-salade-turkse-tomaat-tarwe-korrels-komkommer-munt-paprikapuree-salad9_zps37b48321.png

Door Nima – Kısır is een erg populaire Turkse bulgursalade. Het is heerlijk, vegetarisch en nog eens lekker gezond door de groente en de vele goede eigenschappen van bulgur. Het onderstaand recept heb ik van mijn moeders buurvrouw, Lale Abla. Als je 500 gram bulgur teveel vindt dan kan je het hele recept natuurlijk halveren. Uit dit recept krijg je echt een volle bak kısır!

Benodigdheden:

  • 500 gram bulgur
  • 2 eetlepels paprikapuree (verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels)
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 1 komkommer
  • 1/2 krop ijsbergsla
  • 10 á 15 muntblaadjes
  • 5 á 6 stengels lente-ui
  • zout
  • peper
  • 1 liter kokend water
  • scheut olie

Bereidingswijze:

Verhit een pan met een scheutje olie op middelhoog vuur. Fruit daarin de gesnipperde ui. Zodra de ui glazig is schep je twee eetlepels paprikapuree erbij en meng je het goed samen. Breng op smaak met wat zout en peper en meng nogmaals.

 photo recept-bulgur-kisir-salade-turkse-tomaat-tarwe-korrels-komkommer-munt-paprikapuree_zpscba8c3c9.png

Zet de waterkoker aan en kook ongeveer één liter water. Voeg het kokend water toe bij de paprikapuree-mengsel in de pan. Roer alles goed door elkaar tot de puree is opgelost. Doe vervolgens de bulgur in een diepe bak of schaal en giet vervolgens het paprikapuree-mengsel bij de bulgur. Gewoon er overheen gieten tot het over de bulgur komt. Leg er een platte bord of deksel op zodat de bulgur goed gaat wellen en garen. Laat dit voor ongeveer 10 minuten staan. Ondertussen kun je de groenten schillen en snijden.

 photo recept-bulgur-kisir-salade-turkse-tomaat-tarwe-korrels-komkommer-munt-paprikapuree2_zpsa7dffd9d.png

Je kunt de tomaten zowel met schil laten als met ontvellen. Wat je wel moet doen is de tomaat ontzaden. Snij dan je tomaten in kleine blokjes. De lente-ui  maak je goed schoon en snij je in ringen. De komkommer kun je schillen en in blokjes snijden, en de munt snij je ook fijn.

 photo recept-bulgur-kisir-salade-turkse-tomaat-tarwe-korrels-komkommer-munt-paprikapuree-lenteui3_zpsd628114e.png

Nu weer even terug naar de bulgur! Roer met een pollepel de bulgur even goed om zodat alles goed gaar word door de hitte van het water. Als de bulgur nog niet goed gaar is kun je beter nog wat kokend water toevoegen. De bulgur is nu warm. Je kan het zowel warm als koud eten. Als je het liever koud eet dan zou ik nog even de bulgur laten afkoelen voor je de gesneden groente er bij doet. Zodra de bulgur is afgekoeld doe je alle groente erbij en als laatst ook de fijn gesneden ijsbergsla erbij. Lekker knapperig! Breng eventueel op smaak met zout. Meng alles goed met elkaar en bewaar het in de koelkast tot je het gaat serveren.

 photo recept-bulgur-kisir-salade-turkse-tomaat-tarwe-korrels-komkommer-munt-paprikapuree-lenteui4_zps127b1d76.png

 photo recept-bulgur-kisir-salade-turkse-tomaat-tarwe-korrels-komkommer-munt-paprikapuree-lenteui45_zpsc5b626fd.png

Kisir is een heerlijk vullende salade die je met veel gerechten kunt serveren. Je kunt deze salade gerust twee dagen in de koelkast bewaren. Handig dus om de left-overs mee te nemen naar je werk of gewoon lekker te eten als lunch. Nou, ik hoor het wel als er nog vragen zijn. Afiyet olsun!

Hoe bereid jij het liefst Kısır, oftewel Turkse bulgursalade?

14 gedachten over “Recept: Turkse Bulgursalade (Kisir)”

  1. Lekker! Ik ga hem zeker zo eens proberen, want ik maak hem altijd anders.

    Ik verwarm de ui en de puree nooit. Ik laat eerst de bulgur gaar worden en dan doe ik alles erbij. Ik doe er ook nog een beetje volle yoghurt, citroensap en pull biber ( gedroogde chilivlokjes) bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *