BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Recept: Yoghurttaart met kiwi-lemoncurd

Als ik aan de lente denk, dan denk ik aan frisse kleurtjes, lekker luchtig en lichte gerechten. Deze yoghurttaart met kiwi-lemoncurd die door gastblogger Ikrame is gemaakt is daar een perfect voorbeeld van! Je kan deze taart ook ‘de broer van de cheesecake’ noemen, alleen bevat deze variant helemaal geen cheese. De smaken komen wel erg overeen, alleen is de yoghurttaart een stuk lichter en lang niet zo machtig als een cheesecake! De kiwi-lemoncurd maakt de yoghurttaart helemaal af door de zeer frisse en zachte smaak. Echt een perfecte combinatie!

 photo recept-yoghurttaart-taart-lemoncurd-kiwicurd-zelf-maken_zps850dab4b.png

Benodigdheden:

Voor de bodem:

  • 200 gram gemalen maria biscuit
  • 1 grote glas gemalen walnoten
  • 50 gram boter
  • 1 ei (optioneel)

Voor de yoghurtlaag:

  • 600 gram Griekse of Turkse yoghurt
  • 250 gram Nido melkpoeder
  • 6 á 7 el suiker
  • 1 ei

Voor de kiwi-lemoncurd:

  • 1 ei
  • 5 eigeel
  • 4 rijpe kiwi’s
  • 2 citroenen; sap en rasp
  • 150 á 170 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 2 el citroengelei
  • groene kleurstof (optioneel)

 photo recept-yoghurtcake-cheese-kiwi-lemoncurd-citroen-topping_zpseecd872a.png

Bereidingswijze:

Voor de bodem: Begin allereerst aan de taartbodem, waarvoor je eerst de oven aanzet op 180 graden Celsius. Mix de gemalen biscuitjes, walnoten, boter en ei samen en verdeel het over de bodem van een beklede springvorm. Druk het mengsel stevig aan. Bak het vervolgens in de voorverwarmde oven voor ongeveer 8 minuten. Laat het goed afkoelen.

Voor de yoghurtlaag: Mix de yoghurt, melkpoeder, suiker en ei heel goed met een garde en schenk dit over de biscuitbodem. Bak het dan in de oven voor circa 10 minuten. Je zult zien dat het heel gauw stevig word, maar laat het niet verkleuren. Zodra het niet meer vloeibaar is kun je de bakvorm gelijk uit de oven halen. Laat de yoghurttaart eerst op kamertemperatuur afkoelen en zet het daarna in de koelkast.

Voor de kiwi-lemoncurd: Schil de kiwi’s, snijd ze in stukken en mix ze met een staafmixer/blender. Zorg ervoor dat je ze niet te lang mixt, zodat de zaadjes niet kapot gaan en de kleur van je kiwisausje niet zal verkleuren. Dat oogt niet zo lekker fris! Mocht dit wel gebeuren; haal het kiwisausje door een zeef om de kapotte zaadjes en harde stukken te verwijderen. Je kunt ook een klein beetje groene kleurstof toevoegen voor een mooie groene kleur, maar dat hoeft niet per se. Doe de suiker, kiwi, citroensap in een pannetje en meng het goed met elkaar. Klop de eigelen en ei los en voeg deze toe. Kook dit geheel au-bain-marie tot je een dikke massa krijgt en blijf constant roeren. Dit kan zeker 5 tot 10 minuten duren, afhangend van de hitte en de afstand tussen je pannetje en het water. Voeg dan beetje voor beetje de boter toe en meng het door de curd. Laat het goed afkoelen.

 photo recept-yoghurtcake-kiwi-citroencurd-topping-licht-lente-walnoten-taart_zpsab66739f.png

Wanneer de yoghurttaart en kiwi-lemoncurd koud genoeg zijn ben je eigenlijk al bijna klaar! Verdeel alleen nog de curd en een laagje citroengelei over de yoghurttaart en laat het een hele nacht opstijven in de koelkast. Werk de taart af met toefjes slagroom, wat citroenrasp en gekarameliseerde walnoten. Voel je vooral vrij om te variëren qua topping! Dat kan gerust met bijvoorbeeld stukjes fruit of een laagje jelly. Deze frisse taart ziet er apart en heel vrolijk uit en kun je serveren op een zonnige lentedag, om te serveren aan gasten of om zelf op te eten ;-).

Enjoy!