Bij veel supermarkten en bakkerijen kun je stokbrood kopen. Heerlijk! Maar deze kun je natuurlijk ook op verschillende manieren zelf maken en dat laat gastblogger Faws jullie met dit recept voor griesmeel stokbrood zien.
Ingrediënten:
- 300 gram meel
- 200 gram griesmeel (geen grove)
- 10 gram zout
- 8 gram gist
- circa 320 ml lauw water
- extra griesmeel voor het bestrooien
Hoe ga je te werk?
Doe alles bij elkaar in een kom en kneed het goed door. Laat het deeg 45 minuten rijzen en maak er daarna 4 bollen van zo’n 200 gram.
Laat deze bollen 10 minuten rijzen. Pak vervolgens een bol en kneed die op een bebloemde werkplek uit tot een rechthoek (zie afbeelding hieronder).
Klap dan de bovenste helft naar beneden, druk het goed aan, en klap dan de onderste helft naar boven. De deegranden overlappen elkaar nu iets, druk ze goed met elkaar aan.
Draai het deeg om rol het door een beetje griesmeel.
Laat de stokbroden weer 10 minuten rusten en herhaal weer het hele proces van vouwen. Rol het deeg uit tot de door jouw gewenste lengte van de stokbrood. Leg ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat. Heb je een ovensteen/broodsteen? Verwarm dan nu de oven voor op 230 graden en leg daar een braadslee in zodat hij warm wordt.
Laat de broden 45 minuten rijzen. Snijd het deeg met een mes een aantal keren in. Heb je geen ovensteen? Leg dan de broden na het vormen meteen op een bakplaat met bakpapier en bak ze hier ook op af. Ook hier dien je een braadslee te vullen met gekookt water zodat er een stoomeffect ontstaan waardoor je een mooie korst krijgt.
Bak het brood af in ongeveer 20 minuten. Na 15 minuten verwijder je de braadslede en de resterende minuten dien je het brood verder te bakken zonder een braadslee. Laat ze dan op een rooster afkoelen.
Heb jij weleens zelf (stok)brood gemaakt?
Leuk idee om dit eens zelf te maken!
Het ziet er ook heerlijk tui.
Nog nooit bij me opgekomen om zelf stokbrood te maken. Maar het ziet er heerlijk uit!
Lijkt me erg lekker om het een keer zelf te maken
Heerlijk ziet het er uit. Ik wil het zeker een keer proberen.
Ze zouden zo uit een bakkerij kunnen komen!
Wat lijkt me dit leuk (en lekker!) om zelf te maken. Bedankt voor het receptje!
Woooow, het lijkt echt alsof het uit een bakkerij komt! Wat professioneel, zeg. Thanks voor de inspiratie!
Ziet er heel erg lekker uit! Ik heb wel eens zelf brood gebakken, maar een stokbrood heb ik nog nooit gemaakt.
Heb nog nooit griesmeel stokbrood gemaakt maar wel panbrood, ben ik echt gek op.
Wat een super leuk recept!! Ik heb het nooit geprobeerd.
Ik heb nooit stokbrood gebakken, het lijkt me een hele leuke uitdaging!
Zojuist het recept uitgeprobeerd en super gelukt! Bedankt voor het delen van dit recept en keep up the good work!
Ik ben stokbrood aan het maken. Zometeen tweede x vouwen en dan 45 minuten laten rijzen. Ik ben benieuwd of ze ook zo goed lukken als die van jou ?
Laat je ons weten of het is gelukt? 🙂