Snel en handig inzicht in je vaste lasten


20150227 - womanistical - gewoon over geld (1)

Vaste lasten kunnen hoger zijn dan je denkt. Misschien betaal je veel huur maar compenseer je dit door slim te shoppen in de sale. Toch is het vaak lastig om écht te bepalen hoe zuinig je zelf bent. Iedereen zou ook wel eens een kijkje willen nemen in de financiële keuken van een ander. Hoeveel geven anderen bijvoorbeeld uit aan internet en telefonie? En hebben je buren net zo’n hoge waterrekening als jullie? Geef jij echt zo veel geld uit of leef je in vergelijking juist hartstikke zuinig?

Met wat rekenwerk kun je een goede inschatting maken van alle kosten die je maandelijks maakt. De kosten voor je smartphone, boodschappen, kleding, persoonlijke verzorging: het telt allemaal mee. De ene maand zijn je uitgaven hoger dan de andere maand, maar wanneer je alle kosten bij elkaar optelt kom je jaarlijks op een gemiddeld bedrag uit.

20150227 - womanistical - gewoon over geld (2)

Maar hoe weet je of jouw kosten overeenkomen met het gemiddelde? Hallo internet! Het CBS heeft de “ben ik gemiddeld?”-tool waarmee je op leeftijd en gezinssituatie kan bepalen hoe jouw uitgaven zijn vergeleken met het gemiddelde. Erg handig! Wist je bijvoorbeeld dat een eenpersoonshuishouden gemiddeld €1445 per jaar aan water en energie uitgeeft? Voor een huishouden met minderjarige kinderen is dat €2445. De bespaartool van Gewoon Over Geld geeft je een veel specifieker inzicht. Hier vul je meerdere gegevens in over je woonsituatie, zoals je inkomen en het aantal inwonende kinderen, waarna je een overzicht krijgt van jouw uitgaven en de gemiddelde uitgaven van vergelijkbare huishouders. Hierdoor kun je duidelijk zien hoe jij scoort met jouw uitgaven.

20150227 - womanistical - gewoon over geld

De bespaartool van Gewoon Over Geld geeft je een duidelijk inzicht in je uitgaven.  

Hoe scoor jij met je vaste lasten vergeleken met het gemiddelde?

Bron afbeeldingen: pexels.com en pixabay.com

11 gedachten over “Snel en handig inzicht in je vaste lasten”

  1. Ik schrijf mijn vaste lasten in het begin van het huishoudboekje (lekker ouderwets, is gewoon een schrift, haha) en de eventuele afbetalingen daaronder apart. Ons inkomen staat erbij en zo reken ik uit wat ons inkomen – vaste lasten en eventuele afbetalingen is, hoeveel we uit mogen geven aan eten en drinken, hoeveel we apart zetten en hoeveel er voor leuke dingen overblijft. Ik ga even die test doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *