BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Traditioneel eten in Marokko

Marokkaans eten is heerlijk. Punt. Uit. Dineren in Marokko houdt in dat je alle Marokkaanse smaaksensaties uitprobeert, want in Marokko weten ze wat lekker koken is! Het is één van de veelzijdigste keukens ter wereld en staat bekend om haar heerlijke geuren, kleuren en smaken. Deze veelzijdigheid is te danken aan de diverse culturen die Marokko eigen is of is geweest in de loop der jaren. Ik laat je een aantal traditionele Marokkaanse heerlijkheden zien.

Photobucket

Sfouf, ook wel sellou genoemd, is een mengsel van o.a. geroosterde bloem, grof gemalen noten/amandelen en kruiden als kaneel en anijspoeder. Dit wordt in schaaltjes geserveerd en eet je met een lepeltje. Iedereen maakt sfouf op haar/zijn manier, maar ik zeg je eerlijk dat ik er normaal niet zo’n grote fan van ben. Afgelopen zomer had een Marokkaanse vrouw de sfouf bij haar thuis bereid en we besloten om een kilo te kopen (mijn moeder is er helemaal dol op!) en ik proefde er ook wat van. Wonder boven wonder vond ik deze variant erg lekker! Hmmm, ik heb er nu eigenlijk wel weer zin in…

Photobucket

Beghrir, de bekende Marokkaanse pannenkoek met duizend gaatjes, wordt vaak gegeten bij het ontbijt of bij de thee. Ik heb meerdere malen geprobeerd om het zelf te maken, maar helaas zonder enig succes…De smaak is wel prima, maar het is een hele kunst om mooie gaten in de pannenkoek te krijgen en dat is wat bij mij elke keer mislukt. Beghrir wordt traditioneel geserveerd met honing en boter, maar ik at het in Marokko vaak met amlou.

Photobucket

Amlou is een broodbeleg op basis van geroosterde amandelen, honing en arganolie. Ik weet…het ziet er niet bepaald aantrekkelijk uit, maar je moet het echt een keertje proberen als je in Marokko bent. Het is niet alleen lekker, maar ook gezond!

Photobucket

Oké, een vijg is nou niet echt een traditioneel gerecht, maar wat eten wij het veel als we in Marokko zijn! Vijgen groeien daar in overvloed en ze zijn dan ook een stuk goedkoper dan in Nederland. Ook cactusvijgen worden in heel Marokko gekweekt en zijn, zoals de naam al aangeeft, erg stekelig. Meestal schilt de verkoper ze ter plekke om te voorkomen dat je je prikt aan de stekeltjes. Ze zijn beide lekker en gezond!

Photobucket

Dan heb je de Marokkaanse koekjes. Vaak bevatten ze nootjes (zoals amandelen), honing, oranjebloesemwater (ma’zhar) en rozenwater (ma’ward). Marokkaanse koekjes worden meestal erg mooi versiert en worden bij de thee geserveerd. De muntthee zelf zit in een Marokkaanse theepot met een lange tuit (ook wel Berrad genoemd).

Photobucket

Toen wij in Marokko waren was het de helft van de vakantie Ramadan. Dat is een bijzondere maand voor de moslims, want het is de maand waarin de eerste openbaringen van de Heilige Koran aan de profeet Mohammed (vzmh) plaats vonden. Voor en tijdens de Ramadan wordt in Marokko veel chebakia gemaakt, zodat ze het gedurende de iftar-maaltijden kunnen eten samen met andere gerechten en lekkernijen. Chebakia is om precies te zijn een soort koek/gebak die enkele seconden in warme honing wordt gedompeld. Heerlijk, maar-oh-zo-zoet!

Photobucket

Tagines zijn onmisbaar in Marokko. De aardewerken stoofpotten, die uit een vuurvaste schaal en een kegelvormige deksel bestaan, zie je in elke Marokkaanse keuken terug. Ohhh tajine-gerechten vind ik zo lekker! Ik vind vooral de kiptajine met groene olijven heerlijk en de lamstajine met pruimen en amandelen. Ohja, en de vistajine met lekker veel groente mag ook niet ontbreken!

Ik kan nog wel even door blijven tikken over Marokkaans eten. Ik ben er dol op! Jammer genoeg heb ik niet zoveel foto’s gemaakt van Marokkaanse gerechten, want er zijn nog zoveel lekkere gerechten. Denk aan Marokkaanse bastilla, harira, briouat, zaalouk, lemsemmen, harsha of couscous met kip/vlees en groente.

Hou jij van Marokkaans eten? Zoja, wat vind jij echt heerlijk?