4 heerlijke Marokkaanse gerechten


De meeste Nederlandse recepten ken je waarschijnlijk al. Tijd om eens wat uitgebreider ‘buiten de deur’ te kijken. Zo heb je bijvoorbeeld de Marokkaanse keuken, bekend van de heerlijke hapjes.

Misschien ken je wel een leuk Marokkaans restaurant waar je lekker kunt eten. Maar het is ook heel leuk om zelf aan de slag te gaan met deze gerechten!

1. Harira – Marokkaanse soep

Notitie: hoewel het soep wordt genoemd, moet je hierbij wel denken aan een typische Marokkaanse, dikke maaltijdsoep. Als voorgerecht heb je ruim voldoende aan een half bordje.

  • 250 gram lamsvlees (of kalfsvlees)
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 250 gram linzen
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels vermicelli
  • 3 stelen bleekselderij
  • Verse peterselie en koriander
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Rasp de ui en de tomaten of snijd ze in heel fijne blokjes. Bak deze vervolgens in een kookpan, met voldoende (olijf)olie. Voet wat zout, peper, bleekselderij, peterselie en koriander toe. Je mag de kruiden ruim toepassen.
  2. Was de linzen en voeg ze toe. Giet water in de pan tot de linzen net onder water staan. Breng dit zachtjes aan de kook en laat het rustig een halfuurtje doorkoken.
  3. Voeg de tomatenpuree en vermicelli toe en kook nog even door. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen. Als de vermicelli zacht is geworden, meng je het bloem met een beetje water tot een papje. Voeg het dan toe aan de harira en kook deze door tot er een dikke, stevige brij ontstaat.

 

2. Taktouka salade

  • 3 paprika’s
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 klein blikje maïs
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel paprikapoeder (evt. pittig)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • Verse peterselie en koriander
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Grill de paprika’s boven het vuur of bak ze rondom op hoog vuur in een braadpan. Verwijder daarna de binnenkant en de buitenste huid en snijd ze in kleine stukjes.
  2. Zeef de tomatenblokjes boven de gootsteen, zodat het vocht wegloopt. Bak ze dan in olijfolie. Voeg de fijngesneden knoflook, paprika, komijn, peper en zout toe. Voeg ook een deel van de peterselie toe. Wil je de maïs meebakken, dan kan dat nu. Je kunt de maïs ook koud door de salade mengen.
  3. Voeg de gegrilde of gebakken paprika toe en roer het mengsel goed door elkaar. Proef even en voeg naar smaak koriander, zout en peper toe. Serveer de salade lauwwarm met wat Marokkaans brood. Strooi wat peterselie over de salade bij het serveren.

 

3. Lamstajine met kaneel

Notitie: voor dit gerecht kun je een Marokkaanse tajine gebruiken.

  • Lamsvlees (hoeveelheid naar keuze)
  • 2 uien
  • 1 ontvelde tomaat
  • Verse koriander en peterselie
  • Olijf- en zonnebloemolie
  • Gedroogde pruimen
  • 1 bouillonblokje
  • Kaneelstokje + kaneelpoeder
  • Zout en peper
  • Marokkaanse kruiden naar keuze
  • Gepelde en gebakken amandelen
  • Suiker

Bereidingswijze:

  1. Doe de vlees in een kom. Snijd de uien in kleine stukjes en de koriander en peterselie fijn. Marineer het vlees een kwartiertje hiermee samen met de Marokkaanse kruiden en olijf- en zonnebloemolie.
  2. Leg het vlees in de tajine en giet alle marinade erbij. Doe het deksel op de tajine en laat het zachtjes pruttelen samen met een verkruimeld bouillonblokje.
  3. Leg ook een kaneelstokje op het vlees en laat het garen. De pruimen kook je in water met wat kaneelpoeder en suiker. Versier de tajine met de pruimen en gebakken amandelen. Serveer dit gerecht met brood.

 

4. Sinaasappelsalade met kaneel

Tip: Hier vind je nog meer makkelijke en gezonde snacks.

  • 6 sinaasappels
  • 4 eetlepels oranjebloemwater
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 takjes verse munt

Bereidingswijze:

  1. Schil de sinaasappels. Verwijder de restanten van de witte huid. Snijd dan de sinaasappels overdwars in plakjes en verwijder de pitten. Schik de plakjes sinaasappel op een leuke manier op 4 desserbordjes.
  2. Meng het oranjebloesemwater met de suiker. Besprenkel hiermee de sinaasappelschijfjes. Bestrooi elk bord ruim met kaneel en muntblaadjes.

 

Met deze vier Marokkaanse gerechten kun je een heel menu samenstellen. Natuurlijk zijn er nog veel meer gerechten te vinden die je prima zelf kunt maken. Soms heb je bijzonder keukengerei nodig. Dat geldt met name bij het maken van tajine-gerechten, waarbij je niet zonder een tajine kunt.

Wil je meer weten over de keukens rond de Middellandse zee? Check dan de nieuwe Foodwiki van thuisbezorgd.nl. Hier vind je alles over elke keuken, in combinatie met heerlijke recepten.

Eén gedachte over “4 heerlijke Marokkaanse gerechten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *