Ken je dat heerlijke gevoel van ontspanning als je op je kussen ligt na een drukke dag werken. Even denk je aan niks anders dan je warme en comfortabele bed. Na dat gevoel van ontspanning denk je al snel aan de volgende stressdag die je voor de boeg hebt.
Je ligt minutenlang naar het plafond te staren om alvast een oplossing te bedenken voor het probleem van morgen. Klinkt dit bekend? Je bent niet de enige. Een goede nachtrust is belangrijker dan je denkt. Door chronisch slaaptekort heb je o.a. een hogere kans op:
- Gewichtstoename
- Stress
- Ziekte
- Vruchtbaarheidsproblemen
Maar nog belangrijker, je zit minder goed in je vel en bent minder energiek. Kortom genoeg redenen om je zelf een goede nachtrust te gunnen. Zodat je je gelukkig voelt en goed in je vel zit. Een belangrijk onderdeel daarvan is een hoofdkussen, dekbed en matras die voldoende ondersteuning bieden voor je lichaam. Hoe vind je nou een kussen die supporter is van jouw nachtrust?
1. Kies een kussen die past bij je slaaphouding
De positie die je inneemt als je gaat slapen wordt ook wel de slaaphouding genoemd. Men onderscheid drie verschillende houdingen, namelijk:
- De buikligging
- De rugligging
- De zijligging
Vaak combineer je voor of tijdens je slaap één van deze slaaphoudingen. Ben je een buikslaper? Probeer deze gewenning dan zo snel mogelijk af te leren. Je nek wordt onnodig belast doordat deze een draai tot wel 90 graden maakt, hierdoor kan stress in je nek ontstaan en verminderd je slaapkwaliteit.
Op basis van je slaaphouding kies je dan wel voor een stevig of een zacht kussen. Ben je een zijslaper? Dan moet je een relatief grote ruimte tussen het matras en het kussen vullen, een stevig en hoog kussen is de oplossing. Voor buikslapers geld het tegenovergestelde, terwijl rugslapers het beste van beide werelden moeten hebben.
2. Zoek een kussen aan de hand van je postuur
Naast je houding speelt ook je postuur een grote rol in de aankoopbeslissing van een kussen. De breedte van je schouders is bepalend voor het kiezen van het juiste vulgewicht en de vulling. Des te breder je schouders, des te hoger en steviger het kussen moet zijn. Een kussen kan gevuld worden met o.a.:
- Dons
- Syntetische vezels
- Katoen
- Kapok
- Wol
Waarbij dons naar ons idee het meest luxe en warme gevoel geeft. Het is alsof je in een luxe hotel slaapt. Echter is dons relatief kostbaar om te verkrijgen, daarom is de vulling een stuk prijziger dan andere vullingen.
Echter is het heerlijk zacht, neemt het veel vocht op en ventileert het zeer goed. Vaak wordt een deel van het kussen gevuld met ganzen- of eendenveren. Veren zijn niet alleen goedkoper dan dons, maar ook steviger. De hoeveelheid dons in een kussen wordt in een percentage uitgedrukt, het donspercentage. Het overige deel is altijd gevuld met veren. Hoe hoger het donspercentage, des te zachter het kussen is.
3. Kies een model en merk dat je voorkeur heeft
Donzen hoofdkussens zijn er in verschillende soorten en maten. Van klassiek kussen tot een kussen met nekrol (Ducky Dons Quattro boxkussen). Wij maken onderscheid in de volgende modellen:
- Boxkussens
- Puntkussens
- Ondersteunende kussens
Waarbij boxkussens voor geschikt zijn voor zij- en rugslapers. Een boxkussen heeft namelijk een hogere rand dan een klassiek kussen, waardoor je hoofd net iets beter wordt ondersteund. De ondersteunende kussens zijn vooral voor slapers met nekklachten.
Naast het model heb je ook keuze uit verschillende merken hoofdkussens. In dit artikel behandelen we alleen de merken donzen kussens, namelijk:
- Vandyck
- Yumeko
- Essenza
- Waddendons
- Ducky Dons
- Duvet Dore
Van deze merken kussen zijn de Ducky Dons hoofdkussens naar ons idee de beste prijs-kwaliteitsverhouding.
4. Bestel een donzen kussen dat past bij je matras
Je hebt bijna het kussen voor ogen dat perfect voor je is. De enige factor waar je nog rekening mee moet houden is je matras. Je zakt minder weg in een stevige matras dan in een zachte matras.
De positie van je hoofd is daardoor hoger, het kussen dat je nodig hebt moet dus ook hoger zijn. Wij raden aan het kussen dat je in de vorige stappen in je hoofd +/-100 gram vulgewicht te doen op basis van de stevigheid van je matras.
5. Gebruik een kussenbeschermer voor je kussen
Een donskussen is moeilijk wasbaar, het is daardoor extra belangrijk dat je er goed voor zorgt. Het klinkt bijna als een huisdier, maar het is heel belangrijk dat het kussen niet nat wordt en dat er geen (huid)vetten of oliën opkomen.
Een goede kussenbeschermer is een extra beschermlaag tegen al dat onheil. Vergeet dus niet te investeren in een kussenbeschermer of molton.
Succes met je zoektocht!
chucky1012
Goede en fijne tips!
Waar men ook zeer goede kussens kan kopen is een thuiszorgwinkel.
Xoxo
Koen van der Velden
Ook bij een thuiszorg winkel kan je goed advies krijgen. Helaas verkopen zij meestel geen heerlijke zachte donskussens en dekbedden.