BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Gezond en Welzijn   >  5 redenen om voor therapie bij een online psycholoog te kiezen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om therapie bij een online psycholoog te volgen. In plaats van het bezoeken van een psycholoog of therapeut in de buurt. Tijdens de coronacrisis werden therapeuten en cliënten gedwongen om over te stappen op online platforms. Ze werkten via Skype, Zoom of een andere beveiligde verbinding.

Niet alle therapeuten zagen de voordelen ervan in, maar online therapie bleek erg goed te werken. Het werkte soms net zo goed als een traditionele face-to-face behandeling. Steeds meer mensen kiezen ervoor om tegenwoordig alle therapiesessies bij een online psycholoog in te plannen, wel zo gemakkelijk!

Wanneer je online therapie volgt, vindt jouw psychologische behandeling op afstand plaats. Dit kan plaatsvinden via videogesprekken, telefoongesprekken, chatberichten of e-mails. Het fijne is dat je je huis of andere vertrouwde omgeving dus niet hoeft te verlaten om met een psycholoog te praten.

Wat zijn de grote voordelen van een online psycholoog?

Het komt natuurlijk niet alleen door de corona crisis dat steeds meer mensen zijn overgestapt op een online vorm van therapie. Veel mensen zijn dit blijven doen omdat er een aantal belangrijke voordelen zijn. We zetten de belangrijkste voordelen van de online psycholoog voor je op een rijtje.

1. Je hoeft niet te wachten

Er zijn in Nederland lange wachtlijsten bij psychologen, als je een bezoek wil brengen aan een psycholoog in de buurt dan moet je daar vaak een aantal weken tot zelfs maanden op wachten. Terwijl de meeste mensen niet voor hun plezier psychologische hulp zoeken, daar is toch echt een goede reden voor en wachten is niet gunstig. Het liefste wordt je zo snel mogelijk geholpen door een professional, online therapie kan dan uitkomst bieden. Bij een psycholoog die online therapie aanbiedt ben je vaak sneller aan de beurt, in veel gevallen binnen een week!

2. Gemakkelijk vanuit huis of een andere locatie te volgen

Het is niet meer nodig om de fiets, auto of trein te pakken om een gesprek met een professionele psycholoog te voeren. Je kunt dit vanaf nu eenvoudig vanuit huis doen, lekker vanuit je eigen comfortzone! Dit heeft als bijkomend voordeel dat je minder reiskosten hoeft te maken en dat je openlijk kan spreken omdat je je comfortabel voelt in je eigen woning.

Ook als je op vakantie bent, of om een andere reden in het buitenland bent, kan je gewoon doorgaan met de online therapie. Dit is een van de grote voordelen en redenen waarom ook expats veelal gebruikmaken van de online psycholoog. Het maakt niet uit waar of wanneer je een therapiesessie wil boeken.

3. Kies je eigen therapeut of psycholoog

We raden je altijd aan om een psycholoog te kiezen die bij je past. Iemand waar je raakvlakken mee hebt kan jou vaak beter begrijpen. Daarom is het handig om te kiezen voor een netwerk waar meerdere psychologen bij aangesloten zijn. Diverse therapeuten met elk hun eigen specialisme, kennis, ervaring en achtergrond. Hierdoor is er altijd wel een professional die zich goed kan inleven in jouw situatie en ondersteuning kan bieden.

4. Lage kosten

In vergelijking met de reguliere gezondheidszorg zijn de kosten van online therapie vaak lager. Dit komt doordat de psycholoog vaak zelf ook vanuit huis werkt, en dit is nu eenmaal een stuk goedkoper dan werken vanuit een gehuurde praktijk of kantoor.

5. Starten met een gratis kennismaking

Als je er nog niet helemaal uit bent welke hulp je het beste kan gebruiken, raden we aan om te starten met een gratis kennismaking. Je krijgt daarbij advies welke vorm van therapie het beste bij je past, en welke psycholoog jou het kan ondersteunen. De gratis kennismaking is bovendien altijd vrijblijvend. Ook als je later wilt wisselen van therapeut is dat mogelijk.

De nadelen van online therapie

Online therapie kent veel voordelen en is hierdoor geschikt voor een grote groep mensen. Echter, er zijn ook een aantal nadelen (naast een haperende internetverbinding) waar je rekening mee moet houden voordat je aan de slag gaat met een online psycholoog.

Lastig om non-verbale signalen te lezen

Via een videogesprek kan het lastiger zijn om non-verbale signalen te lezen. Denk bijvoorbeeld aan lichaamstaal of een bepaalde houding. Hierdoor vinden cliënten en therapeuten het in sommige gevallen moeilijker om emotioneel contact te maken met elkaar. Dit is vooral het geval bij emotionele gesprekken.

Minder geschikt voor het behandelen van trauma’s

Online therapie is niet voor alle psychische klachten of aandoeningen geschikt. Zo bleek uit onderzoek dat het lastiger kan zijn om trauma’s te behandelen. Ook voor mensen met psychische of sociale angstklachten kan therapie via het internet minder effectief zijn.

Vaak geen vergoeding mogelijk

In de meeste gevallen is er in Nederland nog geen vergoeding mogelijk voor online therapie. Al kan het niet lang meer duren voordat deze regelgeving wijzigt. Omdat therapie via een online psycholoog relatief nieuw is, loopt de regelgeving nog enigszins achter, veel mensen hebben namelijk net zoveel baat bij online therapie als therapie bij een psycholoog in de buurt.

Er bestaat echter een uitzondering. Als je tijdelijk woont of werkt in het buitenland is het soms wel mogelijk om een vergoeding te krijgen van de verzekeraar, omdat je dan niet in de mogelijkheid bent om een psycholoog in de buurt te bezoeken. Een psycholoog in het buitenland bezoeken is vaak weer lastiger vanwege de taal. Vraag het voor de zekerheid na bij je verzekeraar!

Samengevat: de voor- en nadelen van therapie

Hierboven hebben we alle voor- en nadelen van online therapie op een rij gezet. Zo is het voeren van gesprekken met een online therapeut laagdrempelig en toegankelijk, hoef je geen rekening te houden met reistijd en kan je vrijer praten over je gevoelens. Maar ook zijn er enkele nadelen, zo is online therapie minder geschikt voor het behandelen van trauma’s en kan niet iedere psychische aandoening effectief behandeld worden. Maar ook kan het lastiger zijn om non-verbale signalen te lezen.

Veel gestelde vragen over online therapie

Is online therapie effectief?

Onderzoek heeft uitgewezen dat online therapie net zo effectief kan zijn als traditionele therapie bij een psycholoog op de bank. Online therapie kan onder andere effectief zijn bij het verminderen van psychische problemen zoals angst, depressie en stressmanagement. Houd er rekening mee dat de effectiviteit varieert afhankelijk van de omstandigheden en persoonlijke behoeften.

Is online therapie geschikt voor iedereen?

Online therapie is geschikt voor iedereen met een stabiele internetverbinding. Ook als je aan de andere kant van de wereld woont, kun je online therapie volgen.

Hoe zit het met de privacy bij online therapie?

Online therapie vindt altijd plaats via een beveiligde internetverbinding, zodat je privacy altijd gewaarborgd wordt. Daarnaast worden gegevens nooit gedeeld met derde partijen, zoals zorgverzekeraars of een huisarts.

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

367 posts

Travel

120 posts