BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  5 stappenplan: welke koffie past het best bij mij?

Ben je altijd al gek geweest op koffie, maar weet je nooit welke koffie het beste bij jou past? Dan is nu het moment aangebroken om erachter te komen welke koffie het allerbest bij jou past.

Stap 1: Cafeïne of niet?

Vind jij het belangrijk dat jouw koffie wel of juist geen cafeïne bevat? Als je op deze vraag antwoord kunt geven wordt het al een stuk duidelijker welke soort koffie bij jou past. Als jij het allerliefst de hele dag door koffie drinkt, of graag een kopje nuttigt voor het slapengaan is het wellicht verstandig om te overwegen om cafeïnevrije koffie te drinken.

Bij het drinken van te veel cafeïne kun je soms rusteloos worden of moeilijker in slaap komen. Als je dus graag een kopje drinkt voor het slapen gaan is dat niet verstandig. Maar wanneer je niet meer dan 4 kopjes per dag drinkt, kan het eigenlijk geen kwaad om koffie met cafeïne te drinken. Zolang de effecten van de cafeïne voor jou niet nadelig zijn, is het geen probleem.

Stap 2: Fairtrade of biologisch?

We zien het tegenwoordig vaak voorbij komen; fairtrade en biologische producten. Hier kun je de keuze ook in maken bij koffie. De smaak van de koffie zal niet zo zeer veranderen, maar het gevoel wat je krijgt bij het drinken wellicht wel. Bij het drinken van fairtrade koffie geniet je niet alleen van heerlijke koffie, maar zorg je er ook voor dat de boer die jouw koffiebonen heeft verbouwd een eerlijk bedrag krijgt voor de bonen.

Op deze manier heeft niet alleen de boer een beter leven, maar zorg je er ook voor dat zijn omgeving en eventueel zijn gezin zicht hebben op een betere toekomst. En dat verdient toch iedereen?

Stap 3: Donker of licht gebrande koffie?

Hou je van bittere, sterke koffie? Dan past donker gebrande koffie het beste bij jou. Maar wanneer je van licht gebrande koffie houdt, kun je ervoor kiezen om voor de 100% Arabica koffiebonen te gaan. Deze zijn namelijk milder van smaak, terwijl een mix van Arabica en Robusta koffiebonen vaak wat bitterder smaakt.

Tijdens het brandingsproces maken de bonen een ‘crack’ door. De bonen barsten open. Licht gebrande bonen maken maar 1 crack door, terwijl donker gebrande koffiebonen vaak 2 tot 3 cracks doormaken, waardoor deze ook bitterder van smaak zijn.

Stap 4: Het gebruik van een koffiemolen

De smaak van de koffie wordt grotendeels bepaald door de soort koffiebonen. Dus als je van bittere koffie houdt, koop je donker gebrande koffiebonen. Maar een koffiemolen kan hier ook grote invloed op hebben. Bij vele koffiemolens kun je de maalgraad instellen.

Dit verandert de smaak van de koffie. Hoe fijner de koffie gemalen is, hoe sterker de koffie smaakt. Dit komt namelijk doordat het water dan moeilijker door de maling heen komt waardoor het langer de tijd heeft om te trekken. Als je dus een zachtere koffie wilt hebben, moet je de bonen iets grover malen.

Stap 5: Extra toevoegingen

Het is voor iedereen natuurlijk een persoonlijke keuze om extra producten toe te voegen aan de koffie. Wanneer je van zeer sterke bittere koffie houdt, voeg je waarschijnlijk geen melk toe aan de koffie. Maar wanneer je zwarte koffie toch wat te sterk vindt, ondanks het aanpassen van de bonen en maalgraad, kun je natuurlijk melk toevoegen aan de koffie.

En voor de echte zoetekauw wat suiker. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om gewone koffiemelk te gebruiken of je kiest ervoor om lekker uit te pakken en een heerlijke latte macchiato te maken met amandelmelk. Er zijn onwijs veel opties, en het is zeker het proberen waard!

In samenwerking met Koffie Loods

Bron afbeelding: Victoria43 / Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts