BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  5 tips voor het kiezen van een nieuwe eettafel

Bij het uitzoeken van een nieuwe eettafel ga je natuurlijk niet over één nacht ijs. Je nieuwe aanwinst moet goed matchen met de rest van je interieur, de maten moeten kloppen én je moet blij worden van het design. Kortom, er zijn veel dingen waar je aan moet denken als je op jacht gaat naar de perfecte tafel. Om je te helpen hebben we 5 bruikbare tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: start met de vorm
Weet je al zeker dat je voor een ovale tafel gaat, of kies je weer voor een rechthoekige tafel? Tegenwoordig zijn er steeds meer varianten en iedere vorm heeft ook nog eens z’n eigen voor- en nadelen. Zo is een ronde eettafel perfect als je een relatief kleine eetkamer of keuken hebt. Daarnaast kun je iedereen aankijken aan tafel en dat zorgt voor een knusse en gezellige sfeer.

De ovale en rechthoekige eettafel zijn dan weer geschikt voor grotere gezinnen en grotere ruimtes. En wist je dat er tegenwoordig ook varianten zijn op ovaal die steeds populairder worden? Deens ovaal is hier een goed voorbeeld van. Bij Deens ovaal is de kopse kant recht zodat er een volwaardige zitplaats wordt gecreëerd. Ideaal als je kinderen hebt of gewoon als je eens wat anders wil dan de klassieke ovale en rechthoekige vormen.

Tip 2: ontdek alle materialen
Eikenhout is en blijft ongelooflijk populair, maar in feite is dit slechts het topje van de ijsberg. De meeste meubelwinkels hebben een flink assortiment als het aankomt op het materiaal van je nieuwe tafel en dat betekent dat er lekker veel te kiezen is. Uiteraard is eikenhout een prachtige optie waar je jarenlang van geniet, maar wat dacht je bijvoorbeeld van een robuuste boomstamtafel? Daarmee haal je écht een uniek meubel in huis.

Daarnaast heb je nog materialen zoals het klassieke marmer en keramiek. Keramiek is de ideale optie als je een marmerlook wil, maar op zoek bent naar een materiaal dat wat gebruiksvriendelijker is. Oh, en wat dacht je van beton? Een betonnen tafel steel de show in industriële interieurs. Probeer bij het kiezen van het materiaal ook de rest van je eetkamer in het achterhoofd te houden. Bij een mooie match met de rest gaat je eettafel pas echt shinen!

Tip 3: vergeet het onderstel niet
De kans is groot dat je gefocust bent op het tafelblad als je je gaat oriënteren op een nieuwe eettafel. Verlies daarbij zeker het onderstel niet uit het oog. Dit is de letterlijke basis van je tafel en die is minstens zo belangrijk als het blad. Wil je bijvoorbeeld een stalen onderstel, of ben je meer fan van een eikenhouten basis?

Veel meubelwinkels bieden de optie aan om een stalen onderstel te poedercoaten dus ok hier heb je zat te kiezen. Extra tip: houd rekening met de beenruimte van de zitplaatsen. Zeker in het geval van een X-poot is het slim om goed in de gaten te houden waar die poten precies eindigen.

Tip 4: kleuren, kleuren en nog eens kleuren
Vooral in het geval van eikenhout denk je misschien meteen aan de klassieke houtkleur. Lichtbruin met her en der wat kleurverschillen. Tegenwoordig is er veel meer mogelijk op dat gebied en dat betekent dat er ontzettend veel kleuren te vinden waarin je tafels kunt kopen. Vooral tussen wit, zwart en bruin bevinden zich veel varianten.

Dit biedt je de kans om je nieuwe aanwinst goed te matchen met de rest. Maar hoe weet je nu welke kleur echt bij je past. De match met het interieur is zoals gezegd belangrijk, maar vergeet ook het licht niet. Een relatief donkere kleur kan in een door zonlicht verlichte kamer ineens een stuk lichter ogen en andersom werkt het natuurlijk ook zo.

Tip 5: meten is weten
Een ontzettend cliché, maar er schuilt wel degelijk een kern van waarheid in. Als je een oude tafel gaat vervangen, heb je al een goed idee van wat de beste maat voor je is, maar bij een verhuizing kan het lastig zijn om de juiste maat te vinden. Het aantal zitplaatsen dat je wil creëren is een goede basis bij het bepalen van de maat. Per persoon reserveer je ongeveer 70 cm.

Zo weet je dus ongeveer hoe groot je tafel moet zijn als je 6 mensen aan tafel wil kunnen plaatsen. Het speelt natuurlijk ook een rol of de kopse kanten bezet zijn. Er komt zoals je ziet veel kijken bij het kopen van een eettafel. Neem daarom geen overhaaste beslissingen en laat je lekker inspireren. Zo weet je zeker dat je 100% tevreden gaat zijn met je nieuwe aankoop!

Bron afbeelding: Followtheflow / Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts