BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  5 tips voor het opzetten van een eigen bedrijf

eigen-bedrijf-starten-vijf-dingen-om-over-na-te-denken

De afgelopen jaren zijn er veel mensen een eigen bedrijf begonnen, in 95% van de gevallen als zzp’er. Begin 2016 waren al een miljoen zzp’ers, en er komen er jaarlijks ongeveer 120.000 bij! Allereerst is er de groep mensen die hun baan bij een organisatie verloren door de economische crises, en niet (snel) een andere functie in loondienst konden vinden.

Maar er zijn ook mensen die niet meer gelukkig waren in hun functie, en besloten van een hobby, passie of interesse hun beroep te maken. Bij het starten van een eigen bedrijfje komt veel kijken, zeker als je wilt dat het succesvol wordt en blijft. Lees daarom hieronder vijf tips voor startende ondernemers. Erg handig bij het opzetten van een eigen bedrijf is ook het stappenplan van de KvK.

Zonder marketing kom je nergens

Voor startende ondernemers komen nieuwe opdrachten niet zomaar uit de lucht vallen. Je zal dus goed zichtbaar moeten zijn voor potentiële klanten en opdrachtgevers. Wil je opvallen en zorgen dat zij je opmerken, dan zal je je bedrijfje voortdurend onder de aandacht moeten brengen.

Bij zelfstandige professionals kan een zakelijke blog of website een belangrijke rol spelen. Door regelmatig relevante en waardevolle informatie voor een bepaalde doelgroep te geven, zorg je niet alleen voor goede vindbaarheid in zoekmachines (SEO) maar krijg je hopelijk ook een grote schare vaste bezoekers op je site. Vroeger was er daarnaast mond-tot-mond-reclame, maar nu hebben we natuurlijk social media!

5 tips voor het opzetten van een eigen bedrijf

Ondernemen is nooit zonder risico

De vrijheid die je hebt als eigen ondernemer, dat is wat veel mensen trekt. Geen leidinggevenden meer die je vertellen wat je moet doen, en geen grote logge organisatie die iedere actie lijkt tegen te werken. Het opzetten van een en bedrijf is echter ook een risico.

Geen vast inkomen meer, maar iedere maand weer moeten zien dat er voldoende binnenkomt om te voorzien in je levensonderhoud. Naast het variabele inkomen is ook het vangnet weg in het geval van arbeidsongeschiktheid waar normaal je werkgever verantwoordelijk voor is. Zo blijkt dat zelfs 10% van de zzp’ers arbeidsongeschikt raken, terwijl maar 22% hiervoor maatregelen heeft getroffen.

Gelukkig kun je je ook prima zelf verzekeren met bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een van de pluspunten van een AOV is dat je zelf bepaalt hoeveel risico afgedekt is, en dus ook hoeveel premie je betaalt. Andere verzekeringen die belangrijk kunnen zijn, zijn een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandsverzekering.

Spreid je kansen

Je allereerste opdracht is een moment dat gevierd mag worden. Nu voel je echt dat je bedrijf ‘bestaat’ en dat er vraag is naar je product of dienst. Toch is het van belang zo snel mogelijk meerdere opdrachtgevers te vinden.

Het is tenslotte wel eng om afhankelijk te zijn van een enkele opdrachtgever die de toekomst van je bedrijf volledig kan bepalen. Ook voor de Belastingdienst is het beter als je meerdere opdrachtgevers hebt. Er zijn gevallen geweest waarbij mensen maar een opdrachtgever hadden, en dus eigenlijk hier in dienst waren. Door deze schijnzelfstandigheid konden zowel werkgever als zzp’er gebruik (of eigenlijk misbruik) maken van bepaalde fiscale voordelen.

Dit werd geprobeerd tegen te gaan met de komst van modelovereenkomsten. De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) is echter afgeschaft in 2016 en de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is uitgesteld tot tenminste 2018.

eigen-bedrijf-kvk

Eigen verantwoordelijkheid

Ondernemen betekent meer vrijheid, en eigen keuzes kunnen maken welke opdrachten je uitvoert en op welke manier. Met die vrijheid komt ook eigen verantwoordelijkheid. Werkgevers willen graag medewerkers binnen het bedrijf behouden en zijn daarom bereid te investeren in hun kennis en inzetbaarheid.

Als startende ondernemer ben je misschien drukker met het opzetten van het bedrijf, maar zodra dit staat is het goed om na te denken hoe je zelf interessant blijft voor opdrachtgevers. Zorg dus dat je up-to-date blijft, volg opleidingen en cursussen en ga naar netwerkborrels met ondernemers uit dezelfde branche. Zo kun je altijd inspelen op nieuwe ontwikkelingen in jouw vakgebied.

Wees voorbereid op pieken en dalen

Ieder bedrijf heeft wel eens periodes dat het rustig of juist druk is, je zal dit alleen als eigen ondernemer sterker voelen dan een grote organisatie. Heb je een tijdje wat minder of misschien wel helemaal geen opdrachten? Zorg dat je in voorspoedige tijden een deel van je inkomsten spaart en dit als financiële buffer hebt om aan te spreken in mindere tijden. Ga in rustigere tijden op zoek naar alternatieve inkomstenbronnen, en investeer in je eigen ontwikkeling of bijvoorbeeld je website of blog.

Meer over het opstarten van een eigen bedrijf kun je ook lezen in het interview met Muka van MukaCariza. Zij geeft bijvoorbeeld ook aan dat het belangrijk is de juiste mensen om je heen te hebben!

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts