BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  6 tips om energiezuinig te wonen

Comfortabel wonen met alle luxe en ook nog eens energie besparen; het kan! Tal val mogelijkheden liggen binnen handbereik, dus waarom zouden we ze niet aangrijpen? Om het je nu nog wat gemakkelijker te maken hebben we hier even een aantal manieren om energiezuinig te wonen voor je op een rijtje gezet!


1. Rolgordijnen in de zomer

Een ideale manier om energie te besparen. Door bijvoorbeeld een verduisterend dakraam gordijn te plaatsen, houd je warmte en eventueel licht buiten. Dit scheelt je kosten in airconditioning. Door het glas aan de buitenzijde af te dekken houd je tijdens de zomer, maar ook tijdens de winter, onaangename hitte buiten. Oh ja, en ze zien er ook nog heel mooi uit.

2. Rolgordijnen in de winter

Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter komen rolgordijnen of gewone gordijnen goed van pas. Door gordijnen te sluiten houdt je in de winter de warmte binnen. Enkel glas gecombineerd isolerende rolgordijnen staat gelijk aan dubbel glas; en dat is dus net wat energiezuiniger! Daarbij zien kleurrijke, gesloten gordijnen er in de winter gewoon heel sfeervol uit.

energiezuinig-wonen-verduisterende-rolgordijnen

3. Check je verlichting

Grote kans dat je nog oude gloei- of spaarlampen in je woning hebt hangen. Nu is het zonde om ze zomaar weg te gooien, maar als je merkt dat het einde nadert is het slim om ze te vervangen met een energiezuinig alternatief, zoals bijvoorbeeld LED lampen.

LED lampen zijn iets duurder in aankoop, maar besparen je jaarlijks flink op de energierekening. Nog een pluspunt is dat ze bijna 30 jaar meegaan; een eenmalige investering en jaren plezier dus!

4. Houd verwarming vrij

Probeer waar mogelijk geen meubels voor je radiatoren te plaatsen. De meubels houden namelijk de warmtestroom tegen. Hierdoor moet je radiator harder werken, voor minder warmte. Daarbij kan het ook nog eens tot schade aan je meubels leiden.

energiezuinig-wonen-radiatoren

5. Zonnepanelen

Het is een investering, maar op lange termijn zeker het geld waard. Op deze manier haal je op een veilige en milieuvriendelijke manier energie, zo uit de natuur. Gemiddeld heb je binnen 10 jaar je investering terugverdiend; hierna is je energie namelijk ‘gratis’.

6. Extra isoleren

Isolatie is de basis van het behouden van warme of juist koude lucht. Een goed geïsoleerd huis houdt warmte langer vast en hierdoor dalen de stookkosten weer. Tijdens de warme maanden zorgt deze isolatie er juist voor dat de warmte buiten blijft en het binnen lekker koel is.

Door bijvoorbeeld spouwisolatie te gebruiken kun je muren isoleren zonder dat je daar je hele huis voor hoeft te verbouwen!

Wat doe jij ‘anders’ om energiezuinig te kunnen wonen?

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts