Ken jij het programma ‘Bizarre Foods’? Zoals de naam al doet vermoeden is het een programma vol bizarre gerechten en ingrediënten. Ons nieuwsgierigheid werd opgewekt en besloten om een half dagje te googlen en allerlei grote sites met elkaar te vergelijken.
De voedingsindustrie stopt namelijk de meest ranzige ingrediënten in ons eten, vaak zonder dat we het weten of erbij stilstaan. Zo kwamen wij het verhaal van de ‘roze slijm‘ (shocking!) tegen die wereldwijd bekend werd. Welke vieze ingrediënten kunnen wij verder tegenkomen in ons eten? There’s only one way to find out…
1. Castoreum (of bevergeil)
Yummm! De lente en zomer komen eraan en dat betekend dat de meeste van ons graag een ijsje verorberen. Maar wat nou als wij zeggen dat de smaakstof die gemaakt is van gedroogde anusklieren en urine van bevers wordt gebruikt als vervanger voor bessen-smaak, vanille-ijs en aardbei-smaakstof? Niet alleen in ijs is het te vinden, maar ook in parfums.
Bevers hebben een klier tussen de anus en geslachtsorganen waarin castoreum wordt gevormd. En dat heerlijk goedje wordt o.a. in ijs verwerkt. Hoe kunnen we dit terugvinden in de ingrediëntenlijst? Tja, het is gekenmerkt als ‘natuurlijke geur- en smaakstoffen’ door US Food and Drug Administration. Uhhh, dat wordt smullen?
2. Karmijn
Karmijn, ook wel bekend als carmine of E-120, is de naam van een natuurlijke rode kleurstof die gewonnen wordt uit een soort schildluis, de Cochenilleluis (Dactylopius coccus costa). De eigenlijke kleurstof is karmijnzuur. Grof gezegd zijn het fijngestampte lijfjes en eieren van schildluizen. Het wordt vaak in cosmetica toegepast, zoals lippenstift of blush, maar het wordt ook verwerkt in textiel en voedingsmiddelen.
Bekijk maar eens de ingrediëntenlijst van een zakje m&m’s, roze koeken of aardbeienyoghurt. Kijk ook niet raar op als je een Strawberry Frappuccino bij de Starbucks besteld, want daar zit het ook in. Gelukkig is deze officieel goedgekeurde kleurstof niet schadelijk voor ons gezondheid en is er altijd maar een bepaalde hoeveelheid kleurstof toegestaan.
3. Vislijm
Vislijm, oftewel isinglass, is een lijm die wordt verkregen door mechanische bewerking van gedroogde zwemblazen van bepaalde vissen, zoals steur. Dit wordt in bier verwerkt om helder bier te verkrijgen. De vislijm klont samen met de gist en de ontstane deeltjes zinken naar de bodem. De heldere vloeistof wordt dan afgetapt.
Wilde je altijd al weten waarom kauwgom zo zacht wordt? Nou, wij hebben hier het antwoord voor je. Kauwgom bevat schapenolie. Oliën uit schapenwol produceren een stof genaamd lanoline (wolvet), die een aantal unieke eigenschappen heeft. Lanoline is een verzachtend middel die in huid-en haarverzorgingsproducten, cosmetica én kauwgom wordt gebruikt.
5. Schellak
Schellak (E-nummer 904) is een uitscheidingsproduct van schildluizen die voornamelijk afkomstig zijn uit India en Thailand. Het wordt gebruikt om o.a. de glanzende coating op snoepgoed te maken. Denk bijvoorbeeld aan jelly beans en candy corn. Erg exotisch die opgekookte lakschildluizen uit India en Thailand, dat dan weer wel!
6. Gelatine
Het is algemeen bekend dat gelatine wordt gewonnen uit dierlijke huiden en beenderen, in de praktijk meestal van varkenshuid en koeienbotten. Het is een eiwitproduct dat wordt bereid door gedeeltelijke hydrolyse van collageen.
Collageen is een lijmvormend eiwit dat voorkomt in bindweefsels van zoogdieren. Gelatine zit vaak in zacht snoep, (Engelse) drop, jelly-achtige puddings, marshmallows en bepaalde taarten en gebak. Ook wordt het in sommige vruchtensappen en wijnen gebruikt als bijproduct en zijn dus niet vegetarisch.
7. Azodicarbonamide
De gezondheidsafdeling van Time Magazine ging op onderzoek uit om te kijken waarom de hamburgers van McDonald’s niet verouderen. Ze bekeken de McRib en zagen op de site van de fastfoodketen dat er maar liefst 34 verschillende ingrediënten in het hamburgerbroodje worden verwerkt.
Eén van deze ingrediënten is azodicarbonamide. Dit bleekmiddel wordt vaak gebruikt bij het maken van o.a. plastic onderdelen voor schoenen en yogamatjes. In Europa is het gebruik van azodicarbonamide als deegverbeteraar verboden.
8. L-Cysteine
Ontbijten met haren? Waarom ook niet! We doen het toch al. L-Cysteine (E920) is een essentieel aminozuur en komt praktisch in alle broodproducten voor. Het is een broodverbeteraar en wordt dus gebruikt om de structuur van brood te verstevigen.
L-Cysteine kan gewonnen worden uit haren van verschillende dieren, waaronder varkens. Het is een fabeltje dat er hele of fijngemalen haren worden gebruikt, het gaat ‘slechts’ om een stofje dat uit het haar gewonnen wordt. Ook wordt er beweerd dat McDonald’s eendenhaar in hun Hot Apple Pie gebruikte. Of het echt zo is…
Wij zijn wel benieuwd wat jullie hiervan vinden. Kende jij al deze bizarre ingrediënten? En blijf je ze eten?
miranda
Ik ben geloof ik misselijk haha….
femketje
De meeste dingen wist ik wel al en vind eigenlijk alleen die eerste echt nasty XD
Sofie
Oke, bah haha!
Anni
Haha, ja een paar van die kende ik, o.a. die van de McDonalds. Ik denk er maar gewoon niet te veel bij na.
Nina
Interessant artikel! Die eerste, bah!
Foodloveandhappiness
Op de gelatine na wist ik dit allemaal nog niet. Erg vies, maar M&M’s niet meer eten? no way haha
Bo
Haha, I agree!
Bianca
Dat van die rode kleurstof van die luizen weet ik al lang, ik heb heel lang geen rood snoep meer gegeven toen maar idd, je kan niet eeuwig alles vermijden. Gelatine vond ik altijd al ontzettend vies, het ligt altijd op taartjes en daarom eet ik ze niet haha. Maar die Azodicarbonamide is nog het meest vies van alles vind ik.
Chantal
Intresant artikel, wist echt dat die dingen allemaal gebruikt werden in eten.
Yolande
Wat een leuk artikel! Dit wist ik allemaal echt niet! Misschien is het ook maar beter van niet, want ijsjes en kauwgom klinken nu veel minder lekker;)
Wendy
De helft van de dingen die je hier noemt, wist ik al (1, 2, 5 & 6). Dat van die bevergeil pas sinds kort (was op tv afgelopen week) en dat van die rode kleurstof al jaren. Maar ja, ik vind roze koeken en vanille ijs te lekker om te laten staan. Dan maar niet bij na denken. 😉
Bo
Ik heb de aflevering van vorige week zelf niet gezien, maar tijdens het googlen las ik inderdaad dat vorige week er een aflevering van de bevergeil was met Jamie Oliver. Jammer dat ik hem niet heb gezien, lijkt me wel interessant!
Laurien
Van die rode kleurstof wist ik wel, en ik eet geen vlees dus kom weinig bij de Mac, (sowieso twijfel ik altijd over de kwaliteit daar..) Maar dat bevergeil klinkt ook echt smerig!!! Misschien maar niet teveel over nadenken als ik een ijsje eet!
kirsten
Ah bah =(!
ChantalAngel
Met de Mc Flurry eet je dus bevergeil? Bah bah het idee.. niet teveel over nadenken.. En jeetje wat shokking. Dierlijke producten heb ik nog zoiets bij van ‘ach’, maar amonniak en bleekmiddel vind ik echt veel te ver gaan. Maar ik ga lekker aan de roze koek ;p
Bo
Ik zou echt niet weten of het ook in een McFlurry zit, het zou kunnen. Haha geniet lekker van je roze koek! 😀
danique
oke dit maakt me niet bepaald hongerig ._.
maar aan de andere kant : qua eten is niks gezond / heel normaal tegenwoordig …
Mandy
Bizar, vooral die eerste vind ik echt smerig haha
Michelle @ the World is a Book
Eew, gelukkig proef je er niks van 😉
Jorien
Oke dit was meer dan voldoende. Gatver!
Imaneburnedthattoast
Haha gadver, deze info hoefde ik eigenlijk niet te weten!
Imaneburnedthattoast
Haha gadver, deze info hoefde ik eigenlijk niet te weten!
Kimberly
Ooo wat erg zeg! Vooral die urine van bevers haha. Vaak is het maar beter dat je niet weet wat waar in zit. Anders eet je straks niks meer 😛
Joyce
iieeks, wist ik allemaal nog niet – je moet er ook gewoon niet bij nadenken als je die dingen eet!
Fashionique
Wat erg eigenlijk! Wel een goed artikel, dat ook alles even onder elkaar staat!
Bo
Dank je 🙂
Nilou
Ow my god! Shocking!!!! Macdonalds eten is echt zooooo niet goed. Je kunt maar beter je eigen eten ‘maken’ dan kant en klare voedsel…..hmmmmm
Bo
Ja, dat sowieso! Dan weet je precies wat erin zit.
Eline
Sommige dingen kan je maar beter niet weten haha 😉
Lovely Modesty
Soms is het beter als een mens niet teveel weet! Ieuw, walgelijke dingen, seg!
Moniek
Haha, je moet er maar niet te hard over nadenken anders durf je niks meer te eten!
Lin
Ik twijfelde al of ik dit moest lezen… nu heb ik spijt. Haha!
What has been seen cannot be unseen! 🙁
Kiss & Make-up
Ew, ew and ew, Ik ben vegetariër maar ik ben er zeker van dat ik soms dierlijke bestanddelen binnenkrijg, gewoon omdat je niet altijd weet wat waar inzit.
Lidewij
Oh, dat lijkt me helemaal irritant! Ben jij even keihard je best aan het doen vegetarisch te eten en worden er toch links en rechts dierlijke bestanddelen stiekem naar binnen gepropt.
Als ik dit soort dingen lees (of met mijn uberhealthy, vegan vriendin uit ben geweest) wil ik ook altijd vega worden, maar dat is zo lastig! Ben in elk geval misselijk nu, maar heb nog steeds zin in aziatisch vanavond (met plofkip), dat dan weer wel :/
Branwen
Same here. Maar ik doe wel heel mijn best om het zoveel mogelijk te beperken want joh, wat zitten er ranzige spullen tussen. Goede lijst trouwens. En dan ga ik nu een appel eten (een mens moet toch wat)
Lonneke
Bluuugh, sommige dingen zijn echt vies! Misschien kon ik dit beter niet lezen… ik was al aan het denken: zal ik het doen, of niet? haha.
liefs.
Malou
Hahaha gatver!
Suzanne
Ik ga dan toch maar op een groente en fruit dieet haha
Vintagirie
Nu ga ik denk ik vasten!
Alette
Veel van deze dingen wist ik inderdaad al. Het idee is vies, maar is het ook daadwerkeljk vies? Zelf eet ik geen vlees, maar vooral mensen die dat wel eten: waarom wel een koe en niet een luis? En als we die dieren toch doodmaken, dan toch maar beter ook de huid en botten verwerken in eten toch? Anders kunnen we het weggooien.
Deborah
Eeww! En ik ken er nog zo’n! Het klinkt allemaal heel erg wansmakelijk en mijn maag keert er eens van om. Anderzijds heb ik al die troep al wel gegeten en voorlopig ben ik er nog niet ziek van geweest….
debby
Het meeste wist ik wel eigenlijk! Gelukkig eet ik de laatste tijd geen E nummers meer, en kom dus ook niet voor deze verassingen te staan 🙂 Leuk stuk weer hoor
Jorinde
Bah!
Jaimie
Ieeeehhhh! Haha ik wist hier echt niets vanaf!
Cathelijne
Haha, als we er zo over na gaan denken, is dit eigenlijk hartstikke vies! De meeste dingen kende ik al, dus gelukkig een niet al te grote schok voor mij 😉
Lois Lorinde
ik wist het meeste, maar alsnog als je er over na gaat denken durf je niks meer te eten haha..
Sas
Aww bah 😛
Rosa
Ik krijg hier echt kippenvel van!
Linda
Ahh bahh!! Ik wist wel dat ze er veel rommel ingooien, maar als je het zo lees word je toch even met je neus op de feiten gedrukt.
Bagsandsushi
Gadver! Hier word ik helemaal niet goed van! Niet te veel nadenken en wat meer biologisch eten?
X
Mariska
Zo te horen is het allemaal redelijk bizar, maar als we dit niet zouden weten blijven we het alsnog eten. En ja ik ook 🙂
Meiryems
Dit wist ik allemaal wel. Helaas is er niks tegen te doen tenzij je alles zelf gaat produceren
Nicole
Aiiii was hier dus niet van op de hoogte.. Gadsie, echt bizar eigenlijk…
Sommige dingen zoals kauwgom, gelatine, snoepgoed etc eet ik ook niet maar toch…
Brrrrr!
Maud
Van veel was ik al op de hoogte, maar ik ben nu wel echt klaar met die viezigheid!
valerie
Ach, dood gaan we toch wel. Lekker door blijven eten! =D
Pingback: Natuurlijke smaakstoffen, hoe natuurlijk zijn ze eigenlijk? | Silvia's Boinnk!!!