8 Bizarre ingrediënten in ons eten


Ken jij het programma ‘Bizarre Foods’? Zoals de naam al doet vermoeden is het een programma vol bizarre gerechten en ingrediënten. Ons nieuwsgierigheid werd opgewekt en besloten om een half dagje te googlen en allerlei grote sites met elkaar te vergelijken.

De voedingsindustrie stopt namelijk de meest ranzige ingrediënten in ons eten, vaak zonder dat we het weten of erbij stilstaan. Zo kwamen wij het verhaal van de ‘roze slijm‘ (shocking!) tegen die wereldwijd bekend werd. Welke vieze ingrediënten kunnen wij verder tegenkomen in ons eten? There’s only one way to find out…

1. Castoreum (of bevergeil)

Yummm! De lente en zomer komen eraan en dat betekend dat de meeste van ons graag een ijsje verorberen. Maar wat nou als wij zeggen dat de smaakstof die gemaakt is van gedroogde anusklieren en urine van bevers wordt gebruikt als vervanger voor bessen-smaak, vanille-ijs en aardbei-smaakstof? Niet alleen in ijs is het te vinden, maar ook in parfums.

Bevers hebben een klier tussen de anus en geslachtsorganen waarin castoreum wordt gevormd. En dat heerlijk goedje wordt o.a. in ijs verwerkt. Hoe kunnen we dit terugvinden in de ingrediëntenlijst? Tja, het is gekenmerkt als ‘natuurlijke geur- en smaakstoffen’ door US Food and Drug Administration. Uhhh, dat wordt smullen?

2. Karmijn

Karmijn, ook wel bekend als carmine of E-120is de naam van een natuurlijke rode kleurstof die gewonnen wordt uit een soort schildluis, de Cochenilleluis (Dactylopius coccus costa). De eigenlijke kleurstof is karmijnzuur. Grof gezegd zijn het fijngestampte lijfjes en eieren van schildluizen. Het wordt vaak in cosmetica toegepast, zoals lippenstift of blush, maar het wordt ook verwerkt in textiel en voedingsmiddelen.

Bekijk maar eens de ingrediëntenlijst van een zakje m&m’s, roze koeken of aardbeienyoghurt. Kijk ook niet raar op als je een Strawberry Frappuccino bij de Starbucks besteld, want daar zit het ook in. Gelukkig is deze officieel goedgekeurde kleurstof niet schadelijk voor ons gezondheid en is er altijd maar een bepaalde hoeveelheid kleurstof toegestaan.

3. Vislijm

Vislijm, oftewel isinglass, is een lijm die wordt verkregen door mechanische bewerking van gedroogde zwemblazen van bepaalde vissen, zoals steur. Dit wordt in bier verwerkt om helder bier te verkrijgen. De vislijm klont samen met de gist en de ontstane deeltjes zinken naar de bodem. De heldere vloeistof wordt dan afgetapt.

4. Schapenolie

Wilde je altijd al weten waarom kauwgom zo zacht wordt? Nou, wij hebben hier het antwoord voor je. Kauwgom bevat schapenolie. Oliën uit schapenwol produceren een stof genaamd lanoline (wolvet), die een aantal unieke eigenschappen heeft. Lanoline is een verzachtend middel die in huid-en haarverzorgingsproducten, cosmetica én kauwgom wordt gebruikt.

5. Schellak

Schellak (E-nummer 904) is een uitscheidingsproduct van schildluizen die voornamelijk afkomstig zijn uit India en Thailand. Het wordt gebruikt om o.a. de glanzende coating op snoepgoed te maken. Denk bijvoorbeeld aan jelly beans en candy corn. Erg exotisch die opgekookte lakschildluizen uit India en Thailand, dat dan weer wel!

6. Gelatine

Het is algemeen bekend dat gelatine wordt gewonnen uit dierlijke huiden en beenderen, in de praktijk meestal van varkenshuid en koeienbotten. Het is een eiwitproduct dat wordt bereid door gedeeltelijke hydrolyse van collageen.

Collageen is een lijmvormend eiwit dat voorkomt in bindweefsels van zoogdieren. Gelatine zit vaak in zacht snoep, (Engelse) drop, jelly-achtige puddings, marshmallows en bepaalde taarten en gebak. Ook wordt het in sommige vruchtensappen en wijnen gebruikt als bijproduct en zijn dus niet vegetarisch.

7. Azodicarbonamide

De gezondheidsafdeling van Time Magazine ging op onderzoek uit om te kijken waarom de hamburgers van McDonald’s niet verouderen. Ze bekeken de McRib en zagen op de site van de fastfoodketen dat er maar liefst 34 verschillende ingrediënten in het hamburgerbroodje worden verwerkt.

Eén van deze ingrediënten is azodicarbonamide. Dit bleekmiddel wordt vaak gebruikt bij het maken van o.a. plastic onderdelen voor schoenen en yogamatjes. In Europa is het gebruik van azodicarbonamide als deegverbeteraar verboden.

8. L-Cysteine

Ontbijten met haren? Waarom ook niet! We doen het toch al. L-Cysteine (E920) is een essentieel aminozuur en komt praktisch in alle broodproducten voor. Het is een broodverbeteraar en wordt dus gebruikt om de structuur van brood te verstevigen.

L-Cysteine kan gewonnen worden uit haren van verschillende dieren, waaronder varkens. Het is een fabeltje dat er hele of fijngemalen haren worden gebruikt, het gaat ‘slechts’ om een stofje dat uit het haar gewonnen wordt. Ook wordt er beweerd dat McDonald’s eendenhaar in hun Hot Apple Pie gebruikte. Of het echt zo is…

Wij zijn wel benieuwd wat jullie hiervan vinden. Kende jij al deze bizarre ingrediënten? En blijf je ze eten?

Bron informatie: Trutv, Wikipedia, Food-info, Health

56 gedachten over “8 Bizarre ingrediënten in ons eten”

 1. Dat van die rode kleurstof van die luizen weet ik al lang, ik heb heel lang geen rood snoep meer gegeven toen maar idd, je kan niet eeuwig alles vermijden. Gelatine vond ik altijd al ontzettend vies, het ligt altijd op taartjes en daarom eet ik ze niet haha. Maar die Azodicarbonamide is nog het meest vies van alles vind ik.

 2. De helft van de dingen die je hier noemt, wist ik al (1, 2, 5 & 6). Dat van die bevergeil pas sinds kort (was op tv afgelopen week) en dat van die rode kleurstof al jaren. Maar ja, ik vind roze koeken en vanille ijs te lekker om te laten staan. Dan maar niet bij na denken. 😉

  1. Ik heb de aflevering van vorige week zelf niet gezien, maar tijdens het googlen las ik inderdaad dat vorige week er een aflevering van de bevergeil was met Jamie Oliver. Jammer dat ik hem niet heb gezien, lijkt me wel interessant!

 3. Van die rode kleurstof wist ik wel, en ik eet geen vlees dus kom weinig bij de Mac, (sowieso twijfel ik altijd over de kwaliteit daar..) Maar dat bevergeil klinkt ook echt smerig!!! Misschien maar niet teveel over nadenken als ik een ijsje eet!

 4. Met de Mc Flurry eet je dus bevergeil? Bah bah het idee.. niet teveel over nadenken.. En jeetje wat shokking. Dierlijke producten heb ik nog zoiets bij van ‘ach’, maar amonniak en bleekmiddel vind ik echt veel te ver gaan. Maar ik ga lekker aan de roze koek ;p

  1. Oh, dat lijkt me helemaal irritant! Ben jij even keihard je best aan het doen vegetarisch te eten en worden er toch links en rechts dierlijke bestanddelen stiekem naar binnen gepropt.
   Als ik dit soort dingen lees (of met mijn uberhealthy, vegan vriendin uit ben geweest) wil ik ook altijd vega worden, maar dat is zo lastig! Ben in elk geval misselijk nu, maar heb nog steeds zin in aziatisch vanavond (met plofkip), dat dan weer wel :/

  2. Same here. Maar ik doe wel heel mijn best om het zoveel mogelijk te beperken want joh, wat zitten er ranzige spullen tussen. Goede lijst trouwens. En dan ga ik nu een appel eten (een mens moet toch wat)

 5. Veel van deze dingen wist ik inderdaad al. Het idee is vies, maar is het ook daadwerkeljk vies? Zelf eet ik geen vlees, maar vooral mensen die dat wel eten: waarom wel een koe en niet een luis? En als we die dieren toch doodmaken, dan toch maar beter ook de huid en botten verwerken in eten toch? Anders kunnen we het weggooien.

 6. Eeww! En ik ken er nog zo’n! Het klinkt allemaal heel erg wansmakelijk en mijn maag keert er eens van om. Anderzijds heb ik al die troep al wel gegeten en voorlopig ben ik er nog niet ziek van geweest….

 7. Het meeste wist ik wel eigenlijk! Gelukkig eet ik de laatste tijd geen E nummers meer, en kom dus ook niet voor deze verassingen te staan 🙂 Leuk stuk weer hoor

 8. Aiiii was hier dus niet van op de hoogte.. Gadsie, echt bizar eigenlijk…
  Sommige dingen zoals kauwgom, gelatine, snoepgoed etc eet ik ook niet maar toch…
  Brrrrr!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *