BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  8 Bizarre ingrediënten in ons eten

Ken jij het programma ‘Bizarre Foods’? Zoals de naam al doet vermoeden is het een programma vol bizarre gerechten en ingrediënten. Ons nieuwsgierigheid werd opgewekt en besloten om een half dagje te googlen en allerlei grote sites met elkaar te vergelijken.

De voedingsindustrie stopt namelijk de meest ranzige ingrediënten in ons eten, vaak zonder dat we het weten of erbij stilstaan. Zo kwamen wij het verhaal van de ‘roze slijm‘ (shocking!) tegen die wereldwijd bekend werd. Welke vieze ingrediënten kunnen wij verder tegenkomen in ons eten? There’s only one way to find out…

1. Castoreum (of bevergeil)

Yummm! De lente en zomer komen eraan en dat betekend dat de meeste van ons graag een ijsje verorberen. Maar wat nou als wij zeggen dat de smaakstof die gemaakt is van gedroogde anusklieren en urine van bevers wordt gebruikt als vervanger voor bessen-smaak, vanille-ijs en aardbei-smaakstof? Niet alleen in ijs is het te vinden, maar ook in parfums.

Bevers hebben een klier tussen de anus en geslachtsorganen waarin castoreum wordt gevormd. En dat heerlijk goedje wordt o.a. in ijs verwerkt. Hoe kunnen we dit terugvinden in de ingrediëntenlijst? Tja, het is gekenmerkt als ‘natuurlijke geur- en smaakstoffen’ door US Food and Drug Administration. Uhhh, dat wordt smullen?

2. Karmijn

Karmijn, ook wel bekend als carmine of E-120is de naam van een natuurlijke rode kleurstof die gewonnen wordt uit een soort schildluis, de Cochenilleluis (Dactylopius coccus costa). De eigenlijke kleurstof is karmijnzuur. Grof gezegd zijn het fijngestampte lijfjes en eieren van schildluizen. Het wordt vaak in cosmetica toegepast, zoals lippenstift of blush, maar het wordt ook verwerkt in textiel en voedingsmiddelen.

Bekijk maar eens de ingrediëntenlijst van een zakje m&m’s, roze koeken of aardbeienyoghurt. Kijk ook niet raar op als je een Strawberry Frappuccino bij de Starbucks besteld, want daar zit het ook in. Gelukkig is deze officieel goedgekeurde kleurstof niet schadelijk voor ons gezondheid en is er altijd maar een bepaalde hoeveelheid kleurstof toegestaan.

3. Vislijm

Vislijm, oftewel isinglass, is een lijm die wordt verkregen door mechanische bewerking van gedroogde zwemblazen van bepaalde vissen, zoals steur. Dit wordt in bier verwerkt om helder bier te verkrijgen. De vislijm klont samen met de gist en de ontstane deeltjes zinken naar de bodem. De heldere vloeistof wordt dan afgetapt.

4. Schapenolie

Wilde je altijd al weten waarom kauwgom zo zacht wordt? Nou, wij hebben hier het antwoord voor je. Kauwgom bevat schapenolie. Oliën uit schapenwol produceren een stof genaamd lanoline (wolvet), die een aantal unieke eigenschappen heeft. Lanoline is een verzachtend middel die in huid-en haarverzorgingsproducten, cosmetica én kauwgom wordt gebruikt.

5. Schellak

Schellak (E-nummer 904) is een uitscheidingsproduct van schildluizen die voornamelijk afkomstig zijn uit India en Thailand. Het wordt gebruikt om o.a. de glanzende coating op snoepgoed te maken. Denk bijvoorbeeld aan jelly beans en candy corn. Erg exotisch die opgekookte lakschildluizen uit India en Thailand, dat dan weer wel!

6. Gelatine

Het is algemeen bekend dat gelatine wordt gewonnen uit dierlijke huiden en beenderen, in de praktijk meestal van varkenshuid en koeienbotten. Het is een eiwitproduct dat wordt bereid door gedeeltelijke hydrolyse van collageen.

Collageen is een lijmvormend eiwit dat voorkomt in bindweefsels van zoogdieren. Gelatine zit vaak in zacht snoep, (Engelse) drop, jelly-achtige puddings, marshmallows en bepaalde taarten en gebak. Ook wordt het in sommige vruchtensappen en wijnen gebruikt als bijproduct en zijn dus niet vegetarisch.

7. Azodicarbonamide

De gezondheidsafdeling van Time Magazine ging op onderzoek uit om te kijken waarom de hamburgers van McDonald’s niet verouderen. Ze bekeken de McRib en zagen op de site van de fastfoodketen dat er maar liefst 34 verschillende ingrediënten in het hamburgerbroodje worden verwerkt.

Eén van deze ingrediënten is azodicarbonamide. Dit bleekmiddel wordt vaak gebruikt bij het maken van o.a. plastic onderdelen voor schoenen en yogamatjes. In Europa is het gebruik van azodicarbonamide als deegverbeteraar verboden.

8. L-Cysteine

Ontbijten met haren? Waarom ook niet! We doen het toch al. L-Cysteine (E920) is een essentieel aminozuur en komt praktisch in alle broodproducten voor. Het is een broodverbeteraar en wordt dus gebruikt om de structuur van brood te verstevigen.

L-Cysteine kan gewonnen worden uit haren van verschillende dieren, waaronder varkens. Het is een fabeltje dat er hele of fijngemalen haren worden gebruikt, het gaat ‘slechts’ om een stofje dat uit het haar gewonnen wordt. Ook wordt er beweerd dat McDonald’s eendenhaar in hun Hot Apple Pie gebruikte. Of het echt zo is…

Wij zijn wel benieuwd wat jullie hiervan vinden. Kende jij al deze bizarre ingrediënten? En blijf je ze eten?

Bron informatie: Trutv, Wikipedia, Food-info, Health