BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  8 manieren om energie ook in de zomer te besparen

Lente. Bijna zomer. De temperaturen nemen toe, de kachel staat als het goed is veelal uit en lampen hoeven veel minder vaak aan. Dit betekent een lager energieverbruik. Het is dan ook de tijd om te compenseren wat je in de winter en herfst hebt verbruikt. Zelfs nu tijdens de warme periode kun je het verbruik meer omlaag brengen. Hoe? Daar zijn meerdere manieren voor. Womanistical noemt er 8.

1. Let op sluipverbruik
Een tv die op stand-by staat verbruikt stroom, een oplader in het stopcontact zonder dat er een telefoon of laptop aan ligt ook. Zelfs stekkers in stopcontacten van apparaten die niet aanstaan zorgen voor extra stroomverbruik. Dit lekken van energie wordt sluipverbruik genoemd. Per apparaat is het bedrag aan extra stroom te verwaarlozen, maar we hebben allemaal steeds meer apparaten in huis waarvan stekkers veelal in het stopcontact blijven zitten.

Op jaarbasis kan sluipverbruik bij gezinnen soms wel honderden euro’s kosten. Wat kun je hieraan doen? Stekkerdozen inzetten, daarmee kun je meerdere apparaten tegelijk uitzetten zodat je ze niet aan laat staan. Nog beter is het loskoppelen van de apparaten (of stekkerdoos), aangezien zo’n stekkerdoos ook in het stopcontact zit en er ook daar sluipverbruik plaatsvindt. Zet je een licht uit, haal de stekker dan ook uit het stopcontact. Let wel op waar je dit bij doet; een koelkast moet je natuurlijk niet zomaar uitzetten.

2. Doe als je op vakantie gaat koelkast en vriezer uit
Koelkasten en vriezers moet je niet zomaar uitzetten, maar er zijn wel momenten waarop dit kan. Ga je bijvoorbeeld op vakantie, dan kun je vooraf de koelkast/vriezer uitruimen en de stekker uit het stopcontact halen. Let erop dat het ijs smelt; het water kun je opvangen door oude handdoeken in de vriezer te leggen.

Maak de koelapparaten daarna schoon. Extra gunstig om dit in de zomer te doen, want hoe warmer het is, hoe meer energie het voor een koelkast of vriezer kost om de boel koel te houden. En daarnaast is het raadzaam om de vriezer eens in de zoveel tijd van ijs te ontdoen; ook zo’n laag ijs zorgt voor een hoger energieverbruik.

3. Let op met aan laten staan van verlichting
Is het buiten licht, dan zet je de verlichting binnen waarschijnlijk niet vaak aan. Is het donker als je opstaat, zet je een lamp aan en is het licht zodra je het huis verlaat? Let er dan op dat je de lampen uitzet. Het valt namelijk niet erg op dat deze nog branden zodra ze niet meer nodig zijn. En op die manier wordt er heel de dag stroom verbruikt zonder dat het nodig is.

energie-besparen-zomer-airco

4. Natuurlijke ventilatie
Is het bij jou binnen ook zo warm? Probeer voordat je naar de airco of de ventilatoren grijpt wat anders: doe de gordijnen en de ramen aan de zonkant dicht, maar open deze aan de schaduwkant. Zo komt de koelere lucht binnen en zorg je ervoor dat je de zon buitenhoudt. Op deze manier blijft het binnen wat koeler.

Zo kun je er ook alvast voor zorgen dat je slaapkamer ’s avonds een draaglijke temperatuur heeft. Werkt dit niet? Dan is de ventilator wel zo fijn, deze verbruikt minder energie dan een airco. En lesson learned: haal wel de stekker uit het stopcontact als je het apparaat niet gebruikt.

5. Profiteren van daglicht
Ben je iemand die gemakkelijk het licht aanzet terwijl het buiten eigenlijk licht genoeg is om de woning te verlichten? Zonde, want je kunt er waarschijnlijk ook wel voor zorgen dat het binnen wat lichter is. Doe de gordijnen bijvoorbeeld écht goed open – tenzij je deze aan de zonkant dicht hebt omdat de hogere temperatuur in huis daardoor draaglijk blijft.

6. Hou de douche wat kouder
In de winter wil je de douche vaak graag warmer dan warm, om de kou wat te bestrijden. Ook stel je het moment waarop je onder de douche vandaan gaat vaak wat uit. In de zomer is het op warme dagen juist fijn om een lauwe douche te nemen, goed voor wat afkoeling én voor je energieverbruik.

Water hoeft namelijk minder te worden verwarmd, en dat scheelt. Vooral als dit door gas wordt gedaan. Een kortere douchebeurt scheelt ook energie en water.

energie-besparen-wassen-wasmachine

7. Laat de was buiten drogen
De droger is een grote energieslurper. Is het buiten warm en droog, hang je was dan buiten op. Droogt misschien nog wel sneller dan in de droger. Tip: doe dit niet als je last hebt van hooikoorts (deze vervelende allergie speelt weer op), want pollen gaan graag aan de kleding zitten. Deze neem je dan mee naar binnen en het niezen en snotteren kan beginnen: niet om vrolijk van te worden.

8. Kies een ander energiecontract
Waarschijnlijk dé manier om (in een keer) veel geld te besparen op je energieverbruik is het overstappen naar een ander energiecontract. Vooral als je op dit moment een slaperstarief betaalt – zo wordt het tarief genoemd dat je voor gas en stroom betaalt na het aflopen van je contract – kun je veel besparen.

Je kunt energie vergelijken om te ontdekken hoeveel minder je kunt betalen voor je energie. Vooral als je jaarlijks kiest voor een eenjarig vast contract kun je besparen, want daarbij krijg je vaak een welkomstkorting. Ook die kortingen zie je in een overzicht bij een vergelijkingssite. Makkelijk en kost je helemaal niet veel tijd. Let wel op een eventuele opzegvergoeding doe je moet betalen als je te vroeg overstapt.

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts