BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Beauty   >  8 natuurlijke tips tegen een jeukende hoofdhuid

Jeuk op je hoofd is een vervelend kwaaltje. Het gaat vaak gepaard met een rode geïrriteerde hoofdhuid. Maar hoe komt het en hoe kom je ervan af? Veel mensen denken bij jeuk op het hoofd aan luizen. Dat kan natuurlijk, maar meestal is dat in ons land niet het geval. Toch is het slim om eerst je hoofdhuid te (laten) controleren op deze irritante beestjes, dan kun je dat in ieder geval uitsluiten. Maar wat kunnen nog meer oorzaken zijn dan?

Natuurlijke haarproducten
Iets kleins als een muggenbeet kan al flinke jeuk op de scalp veroorzaken. Veel vaker is de oorzaak een droge hoofdhuid. Zeker in de droge winterlucht droogt je huid sneller uit. Tel daar het gebruik van chemische shampoo, conditioner, haarverf en gel bij op en het ligt voor de hand dat je hoofdhuid uitdroogt. Zeker als je een wat gevoeliger huid dan normaal hebt is het verstandig om uitsluitend natuurlijke haarproducten te gebruiken die je huid beschermen en hydrateren. Toch zijn er ook nog wel een paar andere oorzaken aan te wijzen die een jeukende hoofdhuid kunnen veroorzaken. De haarverzorgingsspecialisten van bijvoorbeeld HairLust weten precies waar de jeuk vandaan kan komen en hoe je dit kunt verhelpen.

Was je haar minder
Deze tip is een hele simpele: was je haar niet elke dag met shampoo. Hierdoor spoel je namelijk de natuurlijke oliën van je huid en haar weg. Deze gaan daardoor steeds sneller nieuwe olie produceren waardoor je haar sneller vet wordt. Het klinkt tegenstrijdig, maar tegelijkertijd wordt hierdoor je hoofdhuid steeds droger en raakt sneller geïrriteerd. Was dus maximaal 2X per week je haar met een natuurlijke milde shampoo en spoel de rest van de week je haar alleen uit met koud water. Ja, zo koud mogelijk! Warm water droogt ook uit en maakt je haar breekbaar. Bovendien stap je zo lekker fris uit de douche.

Stoffen en wasmiddel
Je huid kan gevoelig zijn voor zogenaamd contacteczeem. Dat wil zeggen dat je niet tegen bepaalde stoffen of ingrediënten in een bepaalt wasmiddel kunt. Als je dat vermoedt kun je het testen door een week lang alleen maar katoenen, linnen of synthetische kleding te dragen. Dan merk je vanzelf waar je jeuk van krijgt. Datzelfde geldt ook voor je beddengoed. Veel mensen kiezen bijvoorbeeld voor bamboe of zijde lakens en kussenslopen. Die voelen zacht en soepel aan en hebben dat effect ook op je hoofdhuid en haar. Ook het wasmiddel dat je gebruikt kan een stofje bevatten dat jeuk veroorzaakt. Door een tijdje een ander merk te proberen kom je daar achter.

Als je haar maar goed zit
We doen er alles aan om ons haar in model te krijgen en te houden. Dat doen we met een hete föhn, stijltang, haarlak, gel en wax. Dat mag best een beetje minder want dit zijn een van de belangrijkste oorzaken van een jeukende hoofdhuid. Wist je trouwens dat je föhn ook koude lucht kan blazen? Zo droogt je haar ook en het is veel minder schadelijk. En geef alsjeblieft iets meer geld uit aan natuurlijke stylingproducten. Je hoeft minder te gebruiken, je haar zit beter en het bevat geen chemicaliën.

Bron afbeelding: Lapina / Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts