BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  8 tips voor de beginnende bakker

Voor heel wat mensen geldt dat ze graag bezig zijn in de keuken. Voor koken geldt dat het eigenlijk niet kan worden bestempeld als een exacte wetenschap. Tijdens het koken is het dan ook doorgaans mogelijk om op smaak allerhande toevoegingen te doen aan je gerecht(en). Bij bakken is dat in zekere zin ook mogelijk, alleen moeten de bepaalde verhoudingen veel strikter worden opgevolgd. Bovendien is het tussentijds toevoegen van extra’s allerminst een garantie op een mooi en smakelijk eindresultaat.

Ben jij iemand die nog maar net begint met bakken? Dan is het van belang om extra aandachtig te zijn voor bepaalde zaken. Op deze pagina hebben we in ieder geval 8 tips voor de beginnende bakker verzameld die zonder meer interessant zijn om rekening mee te houden.

Tip 1: Wees je bewust van je eigen bakgrenzen
In eerste instantie dien je rekening te houden met de kennis en bakervaring waarover je beschikt. Ben jij niet meteen een grote held in de keuken? Dan is het mogelijks aan te raden om geen al te moeilijk recept uit te kiezen. Niet alleen dient het bakken leuk te blijven, daarnaast spreekt het voor zich dat je ook graag zal willen kunnen rekenen op een bevredigend eindresultaat.

Tip 2: Maak gebruik van een goed en betrouwbaar recept
Lang niet alle recepten die op het internet zijn terug te vinden kunnen als even betrouwbaar worden bestempeld. In het bijzonder voor beginnende bakkers geldt dat ze zich doorgaans niet goed bewust zijn van mogelijke fouten die in recepten kunnen staan. In het bijzonder wanneer je dus nog niet veel ervaring hebt is het altijd van belang om gebruik te maken van recepten waarvan je weet dat ze correct zijn opgesteld. Alleen op die manier voorkom je teleurstellingen.

Tip 3: Lees het recept dat je gaat volgen op voorhand grondig door
Heb je een bepaald recept uitgekozen? Dan is het altijd interessant om deze op voorhand even grondig door te nemen. Bij voorkeur doe je dit zelfs meerdere keren. Op deze manier weet je precies wat er je te wachten staat. Zo kan je tijdens het bakproces niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Daarnaast wordt op deze manier ook meteen duidelijk of je alle vereiste hulpmiddelen voor het kunnen bakken van het gerechtje in kwestie wel voor handen hebt. Denk hierbij aan alles waar je mogelijk behoeften aan kan hebben waaronder bijvoorbeeld speciale bakvormen of uitstekers.

Tip 4: Controleer of je alle vereiste ingrediënten in huis hebt
Het spreekt voor zich dat je niet alleen dient te controleren of je mogelijk over al het vereiste bakgereedschap beschikt. Wat namelijk bovendien ook te denken van de vereiste ingrediënten? Controleer bijvoorbeeld of er wel voldoende eieren voor handen zijn en of je met name nog wel over voldoende boter beschikt. Je zou immers zeker niet de eerste zijn die er tijdens het bereiden van een leuk dessertje achter komt dat er te weinig eieren, boter of andere ingrediënten voor handen zijn. Het spreekt voor zich dat dit niet bepaald handig is. Bovendien is de kans zeer groot dat je volledig opnieuw zal mogen beginnen. Het kan zijn dat je de andere ingrediënten reeds met elkaar hebt vermengd waardoor het niet meer mogelijk is om alsnog je recept te gaan veranderen.

Tip 5: Haal de ingrediënten tijdig uit de koelkast
Heb je voor jezelf uitgemaakt dat je in de namiddag gaat bakken? Dan is het mogelijks een goed idee om de ingrediënten zoals boter en eieren reeds in de ochtend uit de koelkast te halen. Op deze manier hebben ze voldoende tijd om op kamertemperatuur te komen.

Tip 6: Het afwegen van de ingrediënten doe je op voorhand en in aparte kommetjes
Vooraleer aan het bakken te slaan is het altijd van belang om de ingrediënten grondig af te wegen. Dit doe je het best in aparte kommetjes. Ook op deze manier kom je er meteen achter of je van alle ingrediënten wel of niet voldoende in huis hebt. Bovendien zorg je er op deze manier voor dat je ook niet per ongeluk gebruik gaat maken van foute ingrediënten. In het bijzonder voor beginnende bakkers die nog niet over veel ervaring beschikken is dit zeker en vast interessant. Heb je geen of onvoldoende van deze kommetjes voor handen? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om één of meerdere extra exemplaren te kopen bij bijvoorbeeld Deleukstetaartenshop.nl.

Tip 7: Voorzie voldoende tijd om te bakken
Wanneer je nog maar net begint met bakken is het zeer belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om alles grondig te kunnen controleren. Bovendien kan bakken voor veel mensen ook een vorm van ontspanning zijn. Dat is niet mogelijk wanneer je rekening moet houden met een significante tijdsdruk. Ben je dus met andere woorden van plan om iets lekkers te gaan bakken? Dan is het altijd van belang om daarvoor voldoende tijd te voorzien.

Tip 8: Experimenteer liever niet met recepten die je nog niet goed kent
Ervaren bakkers geven niet zelden hun eigen twist of touch aan een bepaald gerechtje dat ze gaan bereiden. Dat is iets wat je in het begin beter nog niet kunt doen. Bakken kan een behoorlijk complex proces zijn waarbij het al snel fout gaat als je iets doet wat niet helemaal volgens het vooropgestelde recept is. In een latere fase kan je zeker gaan experimenteren met recepten, maar aan het begin van je bakavontuur is het verstandiger om nauwkeurig een recept te volgen.

Comments:

  • 20 februari 2022

    Fijne tips! Ik zou graag nog eens écht willen leren bakken, maar daarvoor doe ik het eigenlijk nog te weinig.

    Beantwoorden...

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts