Belang van een typecursus


 photo belang-van-typecursus_zps33f65062.png

We leven in een tijd waar computers niet weg te denken zijn uit ons dagelijks leven. Zowel voor zakelijke als persoonlijke doelen besteden velen van ons heel wat tijd met typen. Ook schoolgaande kinderen beginnen steeds jonger met computers te werken.

Veel mensen gebruiken een PC of tablet, waar de toetsen veel lichter zijn dan de oude typmachines, een snelle, lichte aanraking volstaat. Gezien de centrale rol die deze toestellen innemen in ons leven is het belangrijk dat kinderen van jongs af goed leren typen. Men kan immers het snelst typen als men handig alle tien vingers kan gebruiken en blind alle toetsen weet te vinden!

 photo klassikaal_zps5a0bc303.jpg

Bron afbeelding: Typeopleiding.nl

Op welke leeftijd?

Het is interessant voor kinderen om zo vroeg mogelijk te beginnen met deze vaardigheid aan te leren. Een kind zal zich dit het vlotst eigen maken als ze het jong leren, en ze zullen het meteen kunnen gebruiken om opdrachten voor school af te werken.

Soms vinden ouders het moeilijk om te bepalen wat een gepaste leeftijd is om hun kind aan een typecursus te laten beginnen. Veel kinderen starten tussen de hun achtste en elfde jaar. Zo hebben ze eerst rustig de tijd gehad om te leren lezen en schrijven met een pen op papier.

De toetsen F en J

Vaak komt een kind al jong in aanraking met een computer, en misschien heeft het zich al afgevraagd waarom er een liggend streepje op de toetsen F en J zijn aangebracht. In een typecursus wordt er gestart met de vingerzetting, waarbij de F en J toetsen centraal zijn bij het plaatsen van de wijsvingers.

Daarna wordt er stap voor stap aangeleerd om de andere toetsen te vinden en blind te gebruiken. Eerst wordt met de letter- en cijfertoetsen gewerkt, daarna wordt er uitgebreid naar hoofdletters en leestekens.

 photo typecursus_zpsc4c97ba8.jpg

Bron afbeelding: Typeopleiding.nl

Verloop van de les

Tijdens de les wordt er gewerkt met opdrachten en geoefend rond snelheid. Ook worden er opdrachten meegegeven naar huis, die dan in de volgende les bekeken worden door de leraar. Om snel het toesenbord uit het hoofd te kennen en een goede snelheid te behalen, is het belangrijk dat het kind dagelijk thuis een uur oefent. Een goede motivatie is dus essentieel! De tijd die het kind nu besteedt aan het oefenen, zal het later heel wat tijd besparen doordat het snel kan typen.

Typediploma

Aan het eind van de cursus kan het kind een typediploma behalen. Hiervoor moet het ongeveer honderd aanslagen per minuut behalen en de opdrachten die in de lessen zijn gemaakt goed beheersen.

Heb jij weleens een typecursus gevolgd?

9 gedachten over “Belang van een typecursus”

  1. Ik heb op de basisschool een typecursus gehad, echt heel leuk dan kreeg je elke week een les opgestuurd via de post, het was volgens mij instituut Pica. Ik genoot er erg van uiteindelijk de typediploma behaald. Destijds was iedereen onder de indruk van mijn typesnelheid 😀

  2. Goed artikel. Ik heb zelf geen typecursus gehad, omdat ik op jonge leeftijd al een eigen computer had. Toen leeftijdsgenootjes via school een typecursus kregen typte ik zelf al zo snel dat het niet meer nodig was hahah.

  3. Ik heb een typecursus gevolgd en heb er ook geen diploma van 🙂 Ik vind het heel handig en kan het zeker aanraden, ik kan nu heel snel blind typen. Ik deed het trouwens in groep 7, toen was ik ongeveer 9/10.

  4. Ik heb een typecursus gehad maar eerlijk gezegd heeft het me niet veel bijgebracht. Ik heb vooral leren typen door vaak achter de computer te zitten. Ik kon al gauw blind typen en vrij snel.

  5. Ik heb zelf nog nooit een typecursus gevolgd, maar het lijkt mij zeker wel handig. Vooral ook omdat ik wel snel en blind kan typen, maar dat niet op de manier doe van de wijsvingers op de F en J. Ik zou het daarom wel willen leren om echt op de juiste manier te typen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *