BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Gadgets   >  Bezuinigen op huishoudelijke apparaten

Je kunt het je niet voorstellen, maar een gemiddeld huishouden heeft ruim negentig elektrische apparaten. Die vreten natuurlijk ook allemaal stroom. Soms meer dan je denkt. Dat zie je terug op de energierekening, maar gelukkig zijn er een aantal manieren om hier toch op te besparen.

Stroomvreters

Tegenwoordig bestaat voor alles wel een handig apparaat. Koffie zetten we niet langer met een ouderwets koffiezetapparaat, maar met een dure espressomachine. Pizza’s schuiven we vaker niet meer in de oven, maar maken we zelf in een pizzamaker.

Er hangen meerdere LED-televisies aan de muur in het huis, in woon- en slaapkamers. We hebben personal computers, laptops, tablets en mobiele telefoons die van stroom moeten worden voorzien en een reeks aan huishoudelijke apparatuur die dagelijks aanstaat. Hoeveel deze apparaten precies verbruiken weet je vaak niet specifiek. Hooguit kun je op de energierekening zien dat de kosten omhoog zijn gegaan.

besparen-energie-elektronische-apparaten

Simpele manieren om te besparen

Hoe groter de televisie aan de muur, hoe meer die stroom vreet. Daarbij telt ook het contrast en de helderheid mee. Wanneer je de tv zo’n vier uur per dag hebt aanstaan, dan moet je bij een groot plasmascherm rekenen op circa 450 kWh aan stroomverbruik. Dat is zo’n negentig euro per jaar aan energiekosten.

Heb je een zuinige LCD-televisie? Die gebruikt zo’n 150 kWh aan stroom, wat zo’n dertig euro per jaar is. Dat scheelt al wat. Je bespaart ook op de energierekening wanneer je de televisie niet in stand-by-modus laat staan.

Niet alleen is dit veiliger qua brandpreventie, maar het scheelt je ook ruim dertig euro per jaar. Zet de televisie dus altijd helemaal uit, desnoods door de stekker uit het stopcontact te halen. Hoe lekker een verse espresso uit je eigen machine ook is, het ouderwetse koffiezetapparaat is goedkoper.

bespaartips-elektriciteit-televisie

Een volle pot van gemiddeld zes tot acht kopjes kost je zo’n 0,06 euro. Dat betaal je ook voor één kopje uit een moderne machine. Hoe een hekel we ook hebben aan de vaat doen met de hand, het is wel veel goedkoper. De vaatwasser gebruikt namelijk het viervoudige aan energie.

Dat kost je jaarlijks zelfs bij het zuinige A+++ label toch nog vijfenvijftig euro. Wil je toch de vaatwasser gebruiken, check dan of er een eco-programma op zit. Kies bij de wasmachine voor wassen op een lagere temperatuur. Dat scheelt namelijk de helft van het energieverbruik.

besparen-wasmachine-tips

Investeer om te besparen en energie vergelijken

Om op de energierekening te kunnen besparen, kun je ook investeren in meer energiezuinige apparaten. Een oude wasmachine kost qua stroomverbruik namelijk al zo’n honderd euro meer dan een nieuwe wasmachine met een zuinig label. Natuurlijk zijn A+++ apparaten niet goedkoop, maar je kunt er op den duur wel geld mee besparen.

Het besparen op de energierekening begint trouwens bij energie vergelijken. Ongemerkt betaal je namelijk al snel te veel en ben je bij een andere energieleverancier goedkoper uit. Met wat je bespaart, kun je mogelijk meer energiezuinige apparaten kopen.

Ken jij nog handige bezuinigtips? Zoja, laat het achter in de comments!

Comments:

 • 16 december 2017

  Zeer handige tips om flink wat energie te kunnen besparen ?
  Tegenwoordig zijn er energie zuinige wasmaschines die wassen met koud water en dat wast heel goed de was schoon binnen een kwartier.
  Stroom is ’s nachts veel goedkoper.
  Dus als men een wasmachine heeft met een timer stel die dan in zodat er ’s nachts gewassen kan worden….

  Xoxo

  Beantwoorden...
 • 17 december 2017

  Goed om te lezen! Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Top 🙂

  Beantwoorden...

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts