BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Travel   >  Europa   >  Brugge in het najaar: 12 tips voor een vakantie dichtbij

Brugge wordt niet voor niets vaak “het Venetië van het Noorden” genoemd. Dat is het gevolg van het uitgebreide netwerk aan kanaaltjes welke het historisch centrum van de West-Vlaamse hoofdstad doorkruist. Ons bezoekje aan Brugge stond voor de komst van Covid19 al op de planning, maar hebben dit helaas even ”on hold” moeten zetten. Tot deze maand!

We hebben eindelijk deze romantische bestemming in België mogen bezoeken en het stelde zeker niet teleur. Vooral omdat we Brugge in de herfstperiode hebben bezocht geeft het door o.a. de prachtig gekleurde bladeren het een heel ander sfeertje. We namen vanaf Breda de NS-trein richting Brugge en maakte slechts één stop in Brussel. Ideaal als je ontspannen en duurzaam wil reizen. In dit artikel delen wij 12 tips die je goed kan gebruiken tijdens jouw eerste bezoek aan Brugge!

1.) De Grote Markt en het Belfort

De Grote Markt van Brugge wordt vaak bestempeld als het kloppende hart van de historische stad. We merkten het dan ook meteen toen we dit plekje hadden bezocht. De sfeer die er heerst neemt je dan ook zo mee terug in de tijd naar de Middeleeuwen. De belangrijkste trekpleister van dit statige plein is natuurlijk het 83 meter hoge Belfort. Van buitenaf ziet dit bouwwerk er indrukwekkend uit. Het kan echter nog beter…

Je kan er namelijk voor kiezen om de toren te beklimmen. Het is een stevige klim, maar éénmaal boven aangekomen geniet je wel van een geweldig uitzicht op de omgeving. Voordat je kan genieten van dit uitzicht moet je wel 366 (!) treden bedwingen. Onderweg naar boven is het wel mogelijk om af en toe even te pauzeren. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij de schatkamer op de tweede verdieping. Zou jij deze uitdaging aangaan?

2.) Het begijnhof

Eén van de meest populaire locaties van Brugge is ongetwijfeld het Prinselijk Begijnhof. Dit begijnhof werd gesticht ten tijde van de dertiende eeuw. Voor het merendeel van de witte huisjes geldt echter dat ze afkomstig zijn uit de zeventiende en de achttiende eeuw. Toegang tot het Begijnhof krijg je door middel van het gemoedelijke boogbruggetje. Tijdens je bezoek aan het Begijnhof zal je er geen begijntjes meer aantreffen. Wel is het zo dat de plaats nog wordt bevolkt.

3.) Het Provinciaal Hof

De derde bezienswaardigheid die je tijdens een stedentrip Brugge niet over het hoofd ziet tijdens je bezoek aan Brugge is het zogenaamde Provinciaal Hof. In dit indrukwekkende gebouw vond tot het jaar 1999 de provincieraad plaats. Ook tegenwoordig is het nog steeds een zeer belangrijke locatie voor de inwoners van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Tijdens een bezoek aan dit gebouw neem je een duik in de wondere geschiedenis van het pand. Daarnaast krijg je ook een goed beeld van de geschiedenis van de provincie West-Vlaanderen. Momenteel is het Provinciaal Hof niet te bezichtigen, maar na een grondige restauratie zal het vanaf het jaar 2023 weer een ‘open’ locatie zijn.

4.) ’t Brugse Vrije

Brugse Vrije heeft er een behoorlijk bewogen, maar indrukwekkende geschiedenis opzitten. Van het jaar 1795 tot 1984 werd ze gebruikt als gerechtshof. Vandaag is hier onder meer het Stadsarchief terug te vinden. Dit archief wordt doorgaans ook wel eens het geschreven geheugen van de stad genoemd. Het landhuis beschikt onder meer over een oude assisenzaal evenals over een renaissancezaal. Voor liefhebbers van historische architectuur mag een bezoek aan ’t Brugse Vrije eveneens zeker en vast niet op de planning ontbreken.

5.) City Hall (Stadhuis van Brugge)

Het Stadhuis van Brugge bevindt zich in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet op de markt. De City Hall van Brugge treffen we dan ook aan op de zogenaamde Burg. Het stadhuis van Brugge is één van de oudste in de Nederlanden. Er werd lang gewerkt aan het realiseren van het prachtige bouwwerk. De bouw werd aangevat in het jaar 1376 en zou uiteindelijk maar liefst 55 jaar duren. Het balkon van het stadhuis was de locatie waar de Graven van Vlaanderen de eed moesten afleggen. Het is mogelijk om het Stadhuis te bezoeken. Dat hebben we dan ook gedaan, en tijdens ons bezoekje maakte we onder meer kennis met de Historische Zaal. Hierin bekeken we enkele waardevolle documenten en voorwerpen, maar ook schilderijen en andere kunstwerken.

6.) Sint Janshuismolen

Wij hebben door tijdgebrek helaas het Sint Janshuismolen niet zelf kunnen bezoeken, maar we zetten het toch in dit artikel. De Brugse stadsvesten zijn namelijk de thuis van verschillende molens. Dat is reeds het geval sinds het einde van de dertiende eeuw. Tot ver in de negentiende eeuw was het zo dat deze molens over een belangrijke economische functie beschikten. Tegenwoordig zijn er nog vier exemplaren terug te vinden op de zogenaamde Kruisvest. Eén van deze molens is de zogenaamde ‘Sint-Janshuismolen’. Het is de enige molen die nog bezocht kan worden. De molen heeft haar oorspronkelijke stek behouden en maalt tot op de dag van vandaag nog steeds graan.

7.) Bonifaciusbrug

Brugge staat erom bekend over heel wat fotogenieke brugjes te beschikken. We hebben dan ook van heel wat brugjes foto’s geschoten! Een van de plaatsjes die zo geweldig goed op de gevoelige plaat vast te leggen is, is de zogenaamde Bonifaciusbrug. Veel mensen laten zich een beetje foppen door de uitstraling van dit bijzondere brugje. Ondanks het feit dat ze er namelijk ongelofelijk oud uitziet is ze dat eigenlijk helemaal niet. De brug werd dan ook pas gebouwd in de twintigste eeuw.

Volgens heel wat bezoekers is dit één van de meest uitnodigende en bijzondere plaatsjes van het historische centrum van Brugge. Dit op zich maakt duidelijk dat je een bezoek brengen aan deze plaats zeker niet over het hoofd mag zien. Er stonden tijdens ons bezoek aan Brugge heel wat mensen op de brug om wat selfies te schieten.

8.) Frietmuseum

Wie België zegt denkt meteen aan lekkere friet. Dat is in Brugge niet anders. Bruggelingen houden zo erg van hun friet dat ze er een museum voor hebben opgericht. Het Frietmuseum laat je kennismaken met de historie van deze geliefde, gefrituurde lekkernij. Ben je religieus, vegetariër of veganist? Let dan wel op dat Vlaamse frieten traditioneel in dierlijk vet gebakken worden. Mocht je aangeboden krijgen om de frietjes te proeven, vraag dan eerst even in welk soort vet ze zijn gebakken. Ben je nog op zoek naar een leuke (en lekkere) activiteit voor als het regent? Dan is een bezoekje brengen aan het Frietmuseum altijd het overwegen waard!

9.) Varen met een bootje op de Brugse Reien

De Brugse Reien; voor deze grachten geldt dat ze je meevoeren langs alle belangrijke bezienswaardigheden van Brugge. Alleen al omwille van deze reden is het meer dan de moeite waard om even een boottochtje te maken doorheen deze prachtige stad. Wij hebben er in ieder geval ontzettend van genoten! Een dergelijk tochtje is natuurlijk wel erg toeristisch, maar toch zal je kunnen vaststellen dat je er eigenlijk niet omheen kan tijdens een bezoek aan Brugge. De bootjes zaten tijdens ons bezoekje dan ook elke keer vol met mensen die dit ook wilde ervaren.

10.) Het Minnewater

Ondanks het feit dat het Minnewaterpark in het hart van de stad ligt lijkt de stad tegelijkertijd ook heel ver weg. Dit park wordt begrensd door de groene Vesten en natuurlijk het sierlijke Minnewater. Op geringe afstand van dit prachtige park tref je ook het eerder aangehaalde Begijnhof aan. Doorgaans worden deze bezienswaardige locaties dan ook gecombineerd. Wil je dus graag even “vluchten” uit het stadsgevoel terwijl je toch alle belangrijke bezienswaardigheden nog op loopafstand terug kan vinden. Hou dan zeker even halt in het Minnewaterpark! Dit niet alleen in de zomer, maar ook wanneer je bijvoorbeeld in het najaar een stedentrip Brugge onderneemt.

11.) Winkelcentra

Wie de vraag stelt “wat te doen in Brugge” zal zich ook afvragen of er geen leuke winkels zijn terug te vinden. Zeker wel! Brugge is dan ook niet alleen een uitstekende stad om tegemoet te komen aan je culturele behoeften. Vooral de Steenstraat is een razend populaire winkelstraat. Je treft er ook het populaire winkelcentrum INNO aan waarin je naar hartenlust kleding, verzorgingsproducten, juwelen en nog zoveel meer kan kopen. Ook het gemoedelijke Zilverpand is een bezoekje waard.

12.) Food, heel veel food!

De aanwezigheid van een Frietmuseum en een Chocolademuseum maken het reeds duidelijk dat je hier ook je buikje lekker vol kan eten. Geniet van een heerlijke wafel, lekkere Vlaamse frieten, mosselen en/of de lekkerste pralines! Ondanks dat Vlaamse frieten traditioneel in dierlijk gevet gebakken worden, kan het wel gegeten worden door religieuzen, vegetariërs en veganisten als het in plantaardig vet wordt afgebakken. Hier kun je altijd om vragen, houd er dus rekening mee!

Staat Brugge al op jouw ”to-go” lijstje?

Deze persreis werd mede mogelijk gemaakt door Toerisme Vlaanderen.

Voor meer inspiratie kun je op de website Visitbruges.be kijken!

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts