BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Charles & Ray Eames, de grondleggers van modern design

Vintage is hot, helemaal wanneer het een verrassend moderne ’touch’ aan de dag legt. Dit blijkt onder meer uit het feit dat je tegenwoordig geen enkel woonblad kan openslaan zonder de stoelen van Charles & Ray Eames te aanschouwen. Dat lijkt op het eerste zicht misschien niet zo verwonderlijk, maar dat is het gezien de leeftijd van het label wel degelijk.

De stoelen werden door het duo namelijk rond het jaar 1950 ontworpen. Toch zijn ze ook tegenwoordig nog steeds brandend actueel. Mensen richten er tegenwoordig dan ook nog massaal en met veel plezier zowel hun klassiek als modern getinte woning mee in.

Eames Plastic Chairs
Het zat het duo Charles & Ray Eames dan ook wel een beetje mee. De vernieuwende producten die door hen op de markt werden gebracht werden namelijk in een gunstige tijd gelanceerd. In de Verenigde Staten was de industrialisatie in volle gang waardoor alles niet alleen in sneltempo, maar ook nog eens op grote schaal moest geproduceerd kunnen worden.

Het ontwerp van de ‘Eames Plastic Chairs’ kwam tot stand als inzending voor de ‘Low Cost Furniture Design’ wedstrijd die werd georganiseerd door het Museum of Modern Art. Deze stoelen waren de eerste ter wereld die in een grote oplage industrieel konden worden geproduceerd.

Tegenwoordig zijn de originele plastic Eames chairs verkrijgbaar bij Vitra. Een beduidend goedkoper alternatief is bijvoorbeeld een reproductie van Dominidesign.

charles-eames-stoelen

Grensverleggende ontwerpen
De bijzondere samenwerking tussen architect Charles en kunstenares Ray kenmerkte zich door een hoop onderzoek en experimenten. In vergelijking met anderen stond het duo er om bekend de voor die tijd gangbare stijlen, materiaalkeuzes en productiewijzen niet als uitgangspunt te nemen.

Bovendien is één van de uitspraken van Charles Eames door de jaren heen legendarisch geworden. Hij zei namelijk ‘details zijn geen details, ze maken het product’. Net deze filosofie heeft er gecombineerd met de speelse en bovendien functionele benadering voor gezorgd dat er een compleet nieuwe stroming in design werd gecreëerd.

Grondleggers van modern design
De unieke eenvoud waar het voor Charles & Ray Eames met de Eames Plastic Charis allemaal mee begon heeft de basis gelegd voor de wereldberoemde Eames Lounge Chair. Deze niet alleen prachtige, maar ook zeer comfortabele zetel is door de jaren heen uitgegroeid tot het icoon van het modern meubeldesign. Meer informatie over deze en andere ontwerpen kun je vinden op Architonic.com.

Deze bijzondere en voor die tijd ronduit revolutionaire zetel werd door Charles & Ray Eames op de markt geïntroduceerd in het jaar 1956. Ondertussen, meer dan 60 jaar later beschikt ze nog steeds over een onmiskenbaar moderne uitstraling. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat Charles & Ray Eames tot tegenwoordig worden beschouwd als de grondleggers van modern design.

Wat vind jij van de producten van Charles & Ray Eames?

Bron afbeelding

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts