Een zwangerschap lijkt altijd heel gelijkmatig te verlopen. Toch is dat niet helemaal waar. Als je zelf zwanger bent (geweest) weet je dat de ene periode niet te vergelijken is met de andere. Je lichaam verandert, je kindje verandert en jij verandert natuurlijk ook. In een zwangerschap kun je dan ook verschillende fases onderscheiden. Wil jij hier meer over weten? Dit zijn de 3 fases bij zwangere vrouwen.
Fase 1: het eerste trimester (1-12 weken)
Het eerste trimester begint nog voordat je eigenlijk echt zwanger bent. De eerste week van de zwangerschap begint namelijk op de eerste dag van je vorige menstruatie. Je bent dus al 4 weken zwanger tegen de tijd dat je weer ongesteld moet worden (en dat niet wordt). De positieve test is natuurlijk een heel belangrijk punt in deze periode. Misschien hoopte je al op een zwangerschap. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je best even schrikt van die eerste test. Hoe dan ook: je bent zwanger!
De eerste weken van de zwangerschap zijn erg spannend. Gaat het allemaal wel goed? Er gebeurt heel veel met het embryo. Ben je 7 weken zwanger, dan klopt het hartje en worden ook de lever en de nieren alvast gevormd. De meeste vrouwen krijgen echter pas een eerste echo bij een zwangerschap van 10-11 weken. Dat komt omdat rond deze periode vrijwel alle organen al zijn aangelegd. Als er iets misgaat, gebeurt dat meestal in deze eerste periode. Is de eerste echo goed en ben je de magische 11 weken voorbij? Dan is dat het moment om met iedereen te delen dat je zwanger bent.
Nog een dingetje waar de meeste vrouwen vooral in het eerste trimester last van hebben: zwangerschapskwaaltjes. Met name de beruchte zwangerschapsmisselijkheid, maar ook diverse andere kwalen hebben hun hoogtepunt in het eerste trimester van de zwangerschap. Vaak worden die kwalen een stuk minder wanneer je week 11-13 voorbij bent. Hoe dat komt? De samenstelling van de hormonen in je lichaam verandert, waardoor je je weer wat beter voelt.
Fase 2: Het tweede trimester (13-24 weken)
Het tweede trimester van de zwangerschap is heel anders dan het eerste. De ergste spanning is er vaak een beetje af. Als je eenmaal in het tweede trimester zit, is de kans dat het misgaat met de zwangerschap een heel stuk kleiner geworden. Waarschijnlijk voel je je nu ook wat beter omdat de zwangerschapskwaaltjes wat afnemen. Het tweede kwartaal is een tijd waarin je vooral druk bezig bent met voorbereidingen. Waar gaat de baby slapen? En wat heb je eigenlijk allemaal nodig?
In het tweede trimester groeit je kindje heel hard. Dat merk je ook tijdens de zwangerschap. De meeste vrouwen beginnen rond week 16-18 de baby te voelen. Wanneer het gebeurt is afhankelijk van de plaats waar de placenta ligt en of dit de eerste zwangerschap is. Op week 20 krijg je weer een echo. Deze echo is bedoeld om allerlei problemen uit te sluiten. De organen worden allemaal gecheckt om te zien of je baby in orde is. Wil je het geslacht van de baby weten, dan kun je dat ook ontdekken tijdens deze echo.
Fase 3: Het derde trimester (vanaf week 24)
Het derde trimester is iets groter dan de eerste twee trimesters. In het derde trimester merk je dat je baby flink groeit. Je buik wordt ineens boller en vooral vanaf week 26 kan dat best hard gaan. Waarschijnlijk kun je je ook minder gemakkelijk bukken en krijg je weer wat meer zwangerschapskwalen. Aan het eind van de zwangerschap krijg je te maken met andere klachten dan in het eerste trimester. Zo kun je nu sneller last krijgen van vermoeidheid, aambeien, incontinentie, darmproblemen of slaapproblemen. Dit zijn de laatste loodjes van de zwangerschap. Gelukkig zullen de meeste klachten snel na de bevalling weer verdwijnen.
Vanaf week 37 is je baby er klaar voor om geboren te worden. Tot die tijd wordt gesproken van een vroeggeboorte. De reden dat het derde trimester al begint in week 24 is omdat vanaf deze grens een baby buiten de baarmoeder levensvatbaar is. Ben je 24 weken zwanger, dan is je kindje dus al bijna ‘af’. De laatste weken is je baby vooral bezig met het nog beter ontwikkelen en zich klaarmaken voor de buitenwereld. Hoe langer de baby in je buik blijft, hoe beter de longen en andere organen gaan werken.
En dan is het zover…
En dan is het eindelijk zover… De meeste vrouwen bevallen tussen week 38 en week 42. Er zit een best ruime marge op, want het is helemaal niet zo gewoon om op je uitgerekende datum te bevallen! Wist je dat een bevalling wordt opgewekt door de baby? Als zijn lichaam klaar is, maakt hij bepaalde stoffen aan die de bevalling op gang brengen. Welcome to the world!