BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Gadgets   >  De juiste internetsnelheid kiezen; zo doe je dat

Wij vrouwen mogen ons soms ook wel een klein beetje van onze ‘technische’ kant laten zien. Computers, internet en andere ‘mannenzaken’ zijn vaak niet aan ons besteed – of we schuiven die taken al snel op onze mannen.

Toch kan het handig zijn om je hier wat in te verdiepen. En je eventueel te bemoeien met je man als hij een nieuw internetabonnement wil gaan afsluiten. Grote kans dat ook hij eigenlijk niet precies weet waar hij mee bezig is. Zo zorg jij ervoor dat jullie minder uitgeven aan de snelheid van het internet dan nodig.

Aantal MB/s inschatten

Hoeveel zit jij thuis op het internet? Of nog belangrijker, wat doe je daar dan precies en maken er nog meer mensen gebruik van? Het is namelijk een veelvoorkomende fout die wordt gemaakt; een abonnement afsluiten met een hogere internetsnelheid dan je eigenlijk nodig hebt. Hiervoor betaal je namelijk meestal een stukje meer.

hoeveel-internet-mb-nodig-huishouden

Heel huishouden op internet

Kun jij je die periode nog herinneren, waarin we in huishoudens net wat van het internet gingen gebruiken? Vaak was er een computer in huis waarmee je dan eventjes via een inbelverbinding op het internet mocht. Maar niet te lang, want je kon op die momenten niet gebeld worden op de huistelefoon.

Tegenwoordig is dat natuurlijk allang niet meer zo, want als we op internet zitten is de huislijn gewoon beschikbaar (als die nog aanwezig is, aangezien bijna iedereen over een mobiel beschikt). Tegenwoordig geldt hoe meer mensen in huis, hoe meer apparaten worden gebruikt waarmee jullie tegelijk op internet gaan.

Wat we precies doen op internet verschilt per persoon, per geslacht en ook leeftijd is van invloed. De totale activiteit op internet bepaalt voor een groot deel hoeveel Mb/s (de internetsnelheid, niet de hoeveelheid) je nodig hebt in het internetabonnement.

Je kunt het volgende aanhouden: wordt er niet anders gedaan dan een beetje surfen en e-mailen? Dan is een snelheid tot 20 Mb/s prima. Zijn er mensen die regelmatig op Spotify en Netflix zitten, en ook films en series streamen op verschillende apparaten? Dan is het verstandig om te kiezen voor iets tussen de 20 en 50 Mb/s.

Zijn er fanatieke online gamers aanwezig in het huishouden (die je dat ook op die manier wilt laten uitvoeren)? Dan is een snelheid van meer dan 50 Mb/s aan te raden.

hoeveel-nodig-internet

Invloed van internetverbindingen

Niet alleen het aantal Mb/s, maar ook het soort verbinding dat het internet naar je woning toe moet brengen is van invloed op de snelheid van het internet. Je kent de verbindingen waarschijnlijk wel; kabel, ADSL en glasvezel zijn vrij bekend, daarnaast heb je ook nog VDSL. Per verbinding is er een verschil te zien in snelheid en daarbij ook in prijs.

Meestal is een ADSL-verbinding het meest voordelig, maar deze verbinding is niet overal even snel. VDSL is hetzelfde, maar net iets sneller. Bij deze twee type verbindingen hangt het er ook van af hoe ver jouw huis van de wijkcentrale afstaat.

Voor deze verbindingsvorm heb je een telefoonaansluiting nodig. Naast deze twee DSL-verbindingen is er ook een stabielere versie; de kabel.  De snelheid hiervan kan afhangen van hoeveel mensen er in jouw omgeving gebruikmaken van de kabel, want het kan zijn dat er meerdere mensen op de verbinding zitten.

Hoe meer mensen online en hoe meer Mb/s zij gebruiken, hoe trager jouw internet is of kan zijn. Wil je echt snel internet? Dan is glasvezel aan te raden. Al is dat nog niet overal in Nederland aangelegd en dus niet voor ieder huishouden te gebruiken. Nog geen glasvezel? Je kunt controleren wanneer jouw postcode aan de beurt is.

verschillende-internet-kabels-aansluitingen

Beste abonnement vinden

Om de prijsverschillen tussen verschillende aanbieders en Mb/s te controleren, hoef je niet allerlei abonnementen door te spitten (zoals vroeger). Je kunt gewoon online internet vergelijken en op die manier ontdekken welk contract op jouw postcode het meest voordelig is.

Door je een klein beetje in de materie te verdiepen, heb je al snel door waar je mee bezig bent. En wil je niet alleen een internetabonnement, maar daarbij ook nog tv-zenders van dezelfde provider? Dan kun je hier, zoals de meeste mensen doen, ook één abonnement voor afsluiten.

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts