BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  De tuin zomerklaar maken: hoe doe je dat?

tuin-zomerklaar-maken-tips

Het is alweer tijd om te gaan nadenken over het zomerklaar maken van de tuin. Net zoals je hem al winterklaar maakt als de herfst nog in volle gang is, zo maak je de tuin al zomerklaar als de eerste bloemetjes hun kopje boven de grond steken.

Het is vaak best een flinke klus om de tuin helemaal klaar te maken voor de zomer, maar als je klaar bent heb je ook wel een super tuin! Hoe doe je dat eigenlijk, de tuin zomerklaar maken?

1. Spit de borders om

De tuin moet in het voorjaar weer worden omgespit. Je spit in principe alle borders om, waarbij je de bovenste 20 cm van de grond ‘keert’. Uiteraard doe je dat alleen bij borders die niet vol zitten met bloembollen, maar alleen bij de borders waar je zomerplanten in wilt gaan zetten.

Het is praktisch als je de plekken waar bloembollen in de grond zitten hebt afgezet met paaltjes, touwtjes of stenen. Je spit ook rondom vaste planten, waarbij je oplet dat je de wortels niet beschadigd.

2. Snoei (grote) bomen en planten

Hoewel veel struiken pas later in het voorjaar voor het eerst moeten worden gesnoeid, geldt voor verscheidene boomsoorten dat februari de beste tijd is. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle fruitbomen, die moeten worden gesnoeid ruim voordat ze gaan bloesemen.

De meeste bomen kun je snoeien met een verlengde snoeischaar of takkenschaar, maar er zijn ook takkenzagen en kettingzagen voor erg grote bomen. Iets later in het voorjaar snoei je alle bruine en dode takken weg uit de tuin.

3. Verticuteer het gras

Het gras moet minimaal eens per jaar geverticuteerd worden. Dat betekent dat er kleine gaatjes in het gazon worden gestoken, die zorgen dat de grond eronder kan ‘luchten’. Het zorgt voor een veel mooier groeiend gazon en minder onkruid en mos. Het handigst is een verticuteermachine, die je kunt huren als je er zelf geen hebt. Een verticuteermachine is behoorlijk duur!

4. Bemest je tuin

Nu de planten klaar zijn om te gaan uitlopen en bloeien, hebben ze grondstoffen nodig. Het voorjaar is dé tijd om voor het eerst te bemesten. De borders kun je bemesten met echte verse mest of met kunstmest, voor het gazon zijn er ook speciale korrels. Als je hebt bemest is het beste om de eerste week de tuin met rust te laten.

5. Maak je terras schoon

Je terras wordt vaak in de winter vies door regen, modder en mos. Zowel op een houten terras als een stenen terras zie je vaak dat het groen is uitgeslagen en er vies uitziet aan het eind van de winter. Lekker schoonmaken dus, met een grote onkruidborstel, automatische (elektrische) onkruidborstel of een hogedrukreiniger.

6. Bewerk houten elementen

Controleer alle houten elementen in de tuin, zoals je tuinhuisje, schutting, houten vlonders en houten tuinmeubelen. Check of ze er nog goed uitzien en maak ze indien nodig grondig schoon met warm water en een borstel. Kijk ook of het nog geen tijd is om ze (opnieuw) te beitsen. Schuttingen moeten gemiddeld elke 3 jaar gebeitst worden, net als tuinhuisjes.

7. Haal je tuinmeubels van onder het stof

Je tuin is bijna zomerklaar, maar natuurlijk heb je daarbij ook je tuinmeubels nodig. Heb je houten tuinmeubels, dan heb je ze als het goed is al opgeknapt. Heb je tuinmeubels van kunststof, dan zijn ze toe aan een grondige reinigingsbeurt. Ook als ze binnen hebben gestaan! Als je tuinmeubels al wat ouder worden, is het misschien tijd om eens te kijken voor vervangers.

8. Beplanting en decoraties opfrissen

Het laatste dat je tuin nog nodig heeft om klaar te zijn voor de zomer is mooie beplanting en wat leuke decoraties. Ga dus eens uitgebreid shoppen bij een tuincentrum of laat je inspireren in leuke webshops met tuinartikelen. Denk niet alleen aan wat mooie planten, maar ook aan bijvoorbeeld schuttingdecoraties of nieuwe kussens voor je tuinmeubels.

hoe-tuin-zomerklaar-maken

Je tuin knapt flink op als je deze klussen uitvoert. Voor een aantal klussen heb je vrij groot materieel nodig. Je kunt natuurlijk allerlei dure apparaten kopen om je tuin zomerklaar te maken, maar je kunt ook tuingereedschap huren.

Vaak ben je dan een stuk goedkoper uit en het bespaart je heel veel ruimte. De meeste apparaten heb je toch maar 1x per jaar nodig. Ben je klaar met het zomerklaar maken van je tuin? Dan is het wachten op de eerste mooie voorjaarsdag: dan kun je met volle teugen genieten van je prachtige tuin!

Bron afbeeldingen

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts