BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Een nieuwe oven kopen: waar moet je opletten?

Tegenwoordig is een oven haast onmisbaar in elke keuken. Het is al heel lang een vertrouwd apparaat, aangezien je er heel wat gerechten mee kunt bereiden, bakken en opwarmen. Denk aan vers gebakken brood, een knapperige pizza of een heerlijke taart. Hieronder vind je tips en informatie die je kunnen helpen bij het kopen van een oven.

Conventionele oven

Een conventionele oven bestaat al meerdere decennia, alsnog is het basisprincipe ervan nog steeds niet veranderd. Ze kunnen vergeleken worden met de klassieke gasovens die door middel van verwarming van de boven- en/of onderwand werken. Een conventionele oven is ideaal voor het bakken en braden van gerechten. De tegenhanger van de conventionele oven is de multifunctionele oven die gerechten ook op andere manieren kan bereiden. Uiteraard is een eenvoudige oven goedkoper in aanschaf dan een oven met meerdere functies.

Multifunctionele oven

Multifunctionele ovens bevatten naast de conventionele wandverwarming nog andere kookfuncties om gerechten in de oven te bereiden, zoals stomen, grillen, een magnetronfunctie en een heteluchtfunctie. Bijvoorbeeld een grillfunctie zorgt ervoor dat gerechten worden geroosterd en een krokant bruin korstje krijgen, zoals een kip braden of een ovenschotel gratineren. Zo kun je het grillelement combineren met een eventuele crispfunctie voor een betere resultaat.

De genoemde functies kunnen op diverse wijzes met elkaar gecombineerd worden. Hieronder vind je meer informatie over de genoemde functies van een multifunctionele oven.

Stoomoven

Een stoomoven is populair onder de chefkoks. Het behoudt de kleur, voedingsstoffen, structuur en smaak optimaal van een gerecht. Aangezien de gerechten niet in water liggen en de stoom in het apparaat blijft is er vrijwel geen verlies van vitamines of mineralen. Daarnaast werkt een stoomoven erg snel, omdat er maar weinig water moet worden opgewarmd.

Magnetronoven

Sommige ovens beschikken over een speciale magnetronfunctie die het mogelijk maakt om gerechten of drank op te warmen, zoals een flesje voor de baby. Bovendien is het geschikt om snel gerechten ermee te bereiden en te garen. Voor wie geen ruimte meer heeft in de keuken is het ideaal, aangezien er nu geen twee aparte apparaten meer nodig zijn.

Heteluchtoven

De hete lucht wordt door middel van een ventilator door de oven geblazen. Hierdoor onstaat een gelijkmatige temperatuur in de hele ovenruimte. Een heteluchtoven is ideaal om tegelijkertijd meerdere gerechten te bereiden en om grote stukken vlees gelijkmatig te garen. Een heteluchtoven is duurder in aanschaf dan een conventionele bakoven, maar verbruikt minder elektriciteit. De temperatuur kan men tussen de 10 en 20 °C lager instellen en dus heel wat geld besparen op een langere termijn.

Elektrische oven

Een elektrische oven beschikt vaak meerdere functies dan een conventionele oven. Daarnaast is de temperatuur makkelijker te regelen. De temperatuur van een doorsnee elektrische oven voor huishoudelijk gebruik kan worden ingesteld tot circa 260°C. Gasovens gebruiken merendeels enkele standen i.p.v. graden om de temperatuurinstelling te regelen. Daarnaast is een elektrische oven vooral geschikt voor woningen zonder een gasaansluiting.

Combioven

Een combioven is een oven die meerdere soorten ovens in één toestel combineert, namelijk de mogelijkheden van een grilloven, heteluchtoven of een magnetron. De functies kunnen in een combioven zowel apart als samen gebruikt worden. Hiermee kan je gerechten sneller bereiden. Aangezien de combioven een 2-in-1 toestel is, kun je heel wat ruimte besparen in de keuken.

nieuwe-oven-aanschaffen-tips-

Extra functies die een oven kan beschikken

Bediening

De bediening is hedendaags een belangrijk onderdeel van het design. Zo zijn er eenvoudige tiptoetsen, druktoetsen, draaiknoppen of een combinatie hiervan. Ook zijn er elektronische displays waarbij je de informatie af kunt lezen, zoals de temperatuur van de oven.

Inwendige koeling

Een oven met inwendige koeling zal sneller afkoelen dan een doorsnee oven. Zo loop je minder kans op dat je jezelf verbrandt na het gebruik van een oven.

Kinderbeveiliging

Kinderen horen uiteraard altijd uit de buurt van een oven te blijven. Sommige ovens hebben kindveilige deurconstructies, waardoor de kinderen geen kans hebben om de oven te openen of in werking te stellen.

Ontdooien

Bij een ontdooifunctie wordt de lucht tot iets boven kamertemperatuur opgewarmd. De ventilator wordt in beweging gezet en zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de verwarmde lucht. Deze functie is geschikt voor het sneller ontdooien van diepgevroren etenswaren, zoals brood, vlees, gevogelte en vis.

Telescopische geleiders

Een uitschuifbare geleider zorgt ervoor dat je ovenschotels en roosters veilig in en uit de oven kunt schuiven. De kans dat er een gerecht kantelt met dit systeem is erg klein.

Verlichting

Een ovenverlichting zorgt voor een perfect en reëel beeld, waarbij je door een deurglas ziet hoe de toestand van het gerecht is.

Voorgeprogrammeerde kookprogramma’s

De meer geavanceerde ovens beschikken over ingestelde kookprogramma’s, waardoor de oven vanzelf passende instellingen voor een te bereiden gerecht kan kiezen.

Voorverwarmfunctie

Wil je snel aan de slag gaan met jouw gerechten? Dan kun je gebruikmaken van een speciale voorverwarmfunctie.

Zelfreinigende functie

Een zelfreinigende functie dient ervoor om effectief en snel de oven schoon te maken. Een aangekoekte oven is namelijk niet prettig om te reinigen. Schuursponsjes en agressieve schoonmaakmiddelen doen niet veel goeds voor de binnenkant van een oven.

Tot slot

Een oven kan dus over heel wat functies beschikken, zoals gerechten verwarmen, bakken, grillen, braden, stomen etc. Als je erover denkt om een oven aan te schaffen, hoor je jezelf eerst een paar vragen te stellen:

  • Welk type producten moeten er in de oven gebakken worden ?
  • Wat is jouw budget?
  • Op welke energie zal je oven werken?
  • Heb je genoeg ruimte voor één of meerdere oven(s) in de keuken?
  • Welke extra functies wil je graag gebruiken?
  • Welke oven past qua design het best in jouw keuken?
  • In hoeverre moet de oven geautomatiseerd en gecomputeriseerd zijn ?

Veel succes met het aanschaffen van een oven!

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts