BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Gadgets   >  Elektrische fiets kopen: 6 dingen waar je op moet letten

Wil je graag een elektrische fiets kopen, dan denk je misschien dat ze allemaal hetzelfde zijn. Maar als je je begint in te lezen, ontdek dat er veel meer mogelijkheden zijn dan je denkt! De elektrische fiets (ook wel e-bike genoemd) is razend populair geworden.

Het is een gemakkelijke manier om je te verplaatsen, zowel voor jongeren als voor ouderen. Door het enorme aanbod is het lastig om te kiezen welke fiets het beste bij jou past. Dus waar moet je vooral op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets?

1. Je leeftijd

Er zijn verschillende soorten frames te vinden van elektrische fietsen. Welk frame je kiest is niet echt afhankelijk van de vraag of je man of vrouw bent. Je voorkeuren in combinatie met je leeftijd zijn veel belangrijker. Als je nog jong bent, is een gewone of hoge instap een prima idee.

Maar naarmate je ouder wordt, is wellicht een lagere instap handiger. Je kiest dan voor een elektrische fiets met een speciaal frame met lage instap. Kijk niet alleen naar je leeftijd op dit moment, maar ook in de komende 5-10 jaar.

Ben je sowieso liefhebber van een lage instap? Ook dan is het verstandig om voor een elektrische fiets met een lage instap te kiezen.

2. De kracht van de ondersteuning

Elke elektrische fiets heeft een bepaalde hoeveelheid kracht van de ondersteuning. Alle elektrische fietsen zijn geschikt voor het rijden op vlak terrein. Bijvoorbeeld als je door de stad fietst of lange afstanden maakt door de weiden. Je kunt daarvoor een fiets gebruiken met een voorwielmotor.

Ga je veel heuvels, hellingen of viaducten op, dan kun je beter kiezen voor een sterkere ondersteuning. Dan is een fiets met midden- of achterwielmotor een goede keus. Deze hebben een sterkere ondersteuning die je zonder moeite een heuvel op helpt.

3. De actieradius

Elke elektrische fiets heeft een actieradius. Dat is de afstand die je kunt fietsen met je accu. Volgens de producent kun je met een accu van 300 Wattuur ongeveer 30-40 kilometer fietsen. In de praktijk is dat minder: als je tegenwind hebt, je banden niet goed vol gepompt zijn of als je wat zwaarder bent fiets je minder ver.

Je kunt bij de elektrische fiets wel extra accu’s bestellen, maar dat is vrij duur. De meeste mensen die verder willen fietsen, kiezen ervoor een zwaardere accu te nemen bij de aanschaf van de fiets. Dat kan tegen een relatief kleine meerprijs. De sterkere accu laat je met gemak 60 km of meer rijden.

4. Waar zit de accu?

Vrijwel alle e-bikes hebben een uitneembare accu. Maar deze kan op heel verschillende plekken zitten. Bij de meeste elektrische fietsen zit de accu onder de bagagedrager. Maar er zijn ook fietsen waarbij de accu is weggewerkt in het frame.

De plaats van de accu maakt niet uit voor het vermogen van de fiets, maar maakt wel uit voor het uiterlijk. Het is dus een persoonlijke keus waar jij het liefst de accu van de fiets hebt.

5. Het gewicht van de fiets

Het gewicht van de fiets kan best oplopen. Veel elektrische fietsen hebben een wat zwaarder frame. Bovendien weegt de accu ook al snel een paar kilo. De kwaliteit van de fiets maakt wel heel veel verschil: hoe beter (en duurder) de fiets, hoe minder hij weegt. Maar elke elektrische fiets weegt meer dan een gewone fiets, omdat er nu eenmaal een motor en accu op zitten.

Zolang je fietst met ondersteuning, merk je er niets van. Maar je merkt het wel degelijk als je erop rijdt zonder ondersteuning, bijvoorbeeld als de accu leeg is. En ook voor de fietsendrager maakt het gewicht van de fiets verschil.

Ben je niet zo sterk, dan kies je dus liever voor een wat duurdere elektrische fiets, want die weegt al snel een paar kilo minder dan de goedkoopste elektrische fietsen.

6. Een elektrische fiets testen

Een elektrische fiets kopen is een hele investering. Zo’n fiets is best duur, dus waarschijnlijk moet je ervoor sparen. Het is dan ook erg belangrijk dat je in een keer de goede fiets weet te kiezen.

Dat kun je alleen doen door een elektrische fiets eerst te testen, zodat je zeker weet dat hij bij jou past. Ga dus naar een goede fietsenzaak bij jou in de buurt en test verschillende e-bikes. Zo ontdek je het best welke fiets voor jou prettig is.

Fietsen is gezond voor jezelf en voor je omgeving. Er zijn genoeg redenen om te gaan fietsen. Lukt jou dat niet altijd, ben je er niet fit genoeg voor of wil je graag grote afstanden fietsen? Elektrische fietsen zijn er in allerlei soorten en maten.

Het is dus best moeilijk om een goede keuze te maken. Toch is dat wat je zult moeten doen als je wilt eindigen met een mooie, goede en betrouwbare fiets die bij je past. Met behulp van deze tips kom je gegarandeerd uit bij een fiets die past bij jouw wensen en eisen.

In samenwerking met Batavus

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts