BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Gezond en Welzijn   >  Gewoonte of verslaving? Waar ligt de grens?

Vandaag de dag wordt de term ‘verslaving’ te pas en te onpas gebruikt. Wanneer iemand dol is op dropjes wordt dit al snel gekscherend een dropverslaving genoemd. Mensen realiseren zich echter niet altijd dat er onder het luchtige gebruik van deze term veel leed schuil gaat. Een echte verslaving is namelijk wel even andere koek. Wat een verslaving is en wat de kenmerken zijn? Hier vind je het op een rijtje.

Wat is een verslaving?
Een verslaving wordt vaak één op één in verband gebracht met verdovende middelen zoals drugs en alcohol. Maar dit hoeft echter zeker niet altijd het geval te zijn. Er zijn veel meer zaken waar men aan verslaafd kan raken die ook daadwerkelijk een nadelig effect hebben voor het welzijn. Denk aan een gokverslaving, medicijnverslaving, eetverslaving of sportverslaving. Allemaal zaken die een dwangmatige vorm van gedrag kunnen aannemen, en waarvoor je naar een afkickkliniek kunt om je te laten helpen.

De definitie van een verslaving is dat je zowel lichamelijk en/of psychisch niet meer zonder een middel kunt. Je hebt steeds meer van een bepaald middel nodig om hetzelfde effect te bereiken en tevens krijg je ontwenningsverschijnselen als je dit middel (tijdelijk) niet meer ‘gebruikt’. Hier ligt dus ook meteen de grens met een gewoonte, het verschil zit hem in de afhankelijkheid.

Hulp nodig?
Het is dus geen vereiste dat je lichamelijk compleet afhankelijk bent van een middel om het een verslaving te kunnen noemen. Ook psychische afhankelijkheid is in principe voldoende voor directe opname in een afkickkliniek. Het gaat er vooral om hoeveel belemmering een cliënt ondervindt van de verslaving. Soms is het besef dat het een verslaving betreft echter nog niet helemaal duidelijk, dit is iets om scherp op te zijn bij jezelf en bij mensen in je omgeving.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van medicijnen. Bij bijvoorbeeld kalmeringspillen of slaaptabletten is het algemeen bekend dat er steeds meer nodig is om hetzelfde effect te bewerkstelligen. Het punt van een verslaving is dan ook snel bereikt. Hier professionele hulp voor inschakelen is aan te raden, hoe eerder dit wordt gedaan hoe beter het tij nog te keren is.

Kortom, een verslaving wordt in de volksmond snel als term gebruikt. Maar wanneer iemand echt een verslaving heeft, is het zaak om hier zo snel mogelijk op te interveniëren. Verslavingen is niet iets wat alleen voorkomt bij junks en daklozen, onbewust kan het in iemand leven sluimeren. Wees hier alert op en onderneem actie.

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts