BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Handige dingen om te weten wanneer je ontslagen bent

De arbeidsmarkt in Nederland is de afgelopen jaren erg veranderd. Er wordt steeds vaker gekozen voor het geven van een flexibel, tijdelijk contract, dan van een vast contract. Nog steeds heeft echter 61 procent van de werkenden in Nederland een vast contract volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoewel over deze mensen wel eens wordt gesproken als ‘die mensen die nooit ontslagen worden’, kan ook hiervan het contract beëindigd worden. Is dat bij jou het geval? Hieronder geven we Eerste Hulp Bij Ontslag.

Keep calm and….

Hoewel je werkgever verplicht is het beëindiging van je contract schriftelijk vast te leggen, krijg je dit waarschijnlijk wel al eerder tijdens een gesprek te horen. Het is heel natuurlijk hier ongelovig of boos op te reageren, zeker als je het niet zag aankomen.

Belangrijk is echter kalm te blijven en niet emotioneel te worden. Dit geeft een professioneler indruk en emotionele reacties kunnen bovendien niet later tegen je gebruikt worden. Ga zeker niet boos naar huis.

Doe geen toezeggingen

Tijdens het gesprek zal je baas of leidinggevende afspraken willen maken over je vertrek. Laat je echter niet verleiden tot het doen van toezeggingen, en teken al helemaal niets.

Dat betekent namelijk dat je namelijk akkoord gaat met het ontslagvoorstel. Vraag allereerst of alles schriftelijk op papier gezet kan worden. Zo kun je het voorstel nog eens rustig doorlezen en nadenken over je wensen en eisen.

Ontslag- of transitievergoeding

Heb je minimaal twee jaar voor je werkgever gewerkt, hetzij met een vast contract, hetzij met een tijdelijk contract? En is het jou niet verwijtbaar dat je ontslagen worden? Dan moet je werkgever mogelijk een ontslagvergoeding of transitievergoeding betalen.

De vergoeding wordt bepaald aan de hand van het aantal dienstjaren, leeftijd en inkomen. Wil je weten of de vergoeding wel hoog genoeg is, dan kun je gemakkelijk online de gepaste transitievergoeding berekenen.

Een WW-uitkering aanvragen

Ben je buiten jouw schuld ontslagen, dan kan het zijn dat je recht hebt op een WW-uitkering als je niet direct nieuw werk vindt. De uitkering kun je online aanvragen bij het UWV, maar het kan wel zijn dat je een keer langs moet komen op een kantoor om je ontslag en sollicitatieactiviteiten te bespreken.

Vind je wel nieuw werk maar verdient dit minder dan de WW-uitkering, dan kan het zijn dat je een aanvullende uitkering krijgt.

Blik op de toekomst

Zodra je weet dat je ontslagen gaat worden, is het natuurlijk goed je zo snel mogelijk op de toekomst te richten. Ga jij op zoek naar een andere baan bij een werkgever, of ga je je eigen bedrijf beginnen?

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts