
Taartbakster Eline van DreamCakeFactory heeft vandaag een erg handige en leuke tutorial voor ons! Ze laat stap voor stap zien je met flowerpaste of fondant orchideeën kunt maken zodat je bijvoorbeeld een taart ermee kunt versieren. Ze is al jaren gespecialiseerd in het maken van schitterende bruidstaarten, suikerbloemen en speelse 3D taarten. Daarnaast geeft ze workshops dus ze weet als geen ander waar ze het over heeft. Het maken van orchideeën is een tijdrovend klusje, maar dan heb je ook wel wat. Laten we kijken wat we allemaal nodig hebben!
Materialen die Eline heeft gebruikt: | |
---|---|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Door Eline – Ik weet niet precies de officiële benamingen van de onderdelen van de orchidee, maar ik noem ze voor even ‘het hoofd’, ‘de armen’, ‘de benen’ en ‘het hart’.
Het ‘hoofd’:
We beginnen eerst met het ‘hoofd’! Vet een nerf van het plankje in met crisco. Rol de flowerpaste vrij dun uit over een nerf van je plankje. Draai de flowerpaste om, op een vlak stukje van je plank die je met poedersuiker hebt gedust, met de nerf naar boven.
Neem de grootste ovaal vormige cutter en steek een hoofd uit, waarbij de nerf ongeveer tweederde van de lengte beslaat. Knip een aantal wires in vieren en doop een wire in de tyloselijm. Veeg de lijm vervolgens aan je hand er weer af, anders gaat het blaadje glijden. Steek de wire nu voorzichtig in de nerf. Houd het blad tussen duim en wijsvinger, dan voel je goed wat je doet.
Nu moet je kiezen of je het hoofd naar voren of naar achteren buigt, het komt allebei voor. Buig je blaadje (je buigt dus eigenlijk de wire) in de vorm van je veiner, maar zorg er in ieder geval voor dat de nerf aan de achterkant van het blad komt.
Druk er met de veiner reliëf in. Zorg dat je de veiner hebt ingevet met crisco, anders blijft de flowerpaste plakken en scheur je de wire uit het blad. Leg het blaadje in een poffertjespan om te laten drogen.
De ‘benen’:
De methode is hetzelfde als bij het hoofd, maar nu neem je de kleinste ovaal vormige cutter. Als je ook de cutter set hebt van Lindy Smith, dan zul je zien dat de bolling van dit blad aan de ene kant anders is dan aan de andere kant. Ik vind het het mooist om deze bolling aan de binnenkant van beide benen te doen, dus richting het midden. Dat betekent dat je het ene blad andersom uitsteekt als het andere blad. De benen buigen altijd naar voren, zorg dat de nerf aan de achterkant van het blad komt.
De ‘armen’:
Voor de armen neem je de grote uitsteker. De methode is weer hetzelfde. Heb je de veiner van SK, dan kun je ervoor kiezen om de draad te laten samenvallen met de nerf van de veiner, die is namelijk scheef. Dan moet je het blad dus net zo scheef uitsteken tov de nerf, als in de veiner. Ook de armen buigen naar voren. Zorg dat de nerf aan de achterkant komt en laat ook de armen drogen in de poffertjespan.
Het ‘hart’:
Dit vind ik het moeilijkste onderdeel, aangezien er zijn heel wat mislukt zijn voordat ik een methode vond die ik fijn vond werken! Wat het belangrijkste is om te bedenken is dat het hart vrij laag in de bloem is geplaatst. Daar moet dus ook uiteindelijk de draad komen, zodat bij het samenbinden de positie van het hart klopt. Voor het hart rol ik eerst de flowerpaste vrij dik uit, ongeveer 4 á 5 millimeter. Daarna rol ik met de celstick de rest dun uit, zodat er een dikke ribbel overblijft in het midden. Dat wordt het kopje van het hart.
Steek nu het hart uit en snij de onderkant doormidden. Dit worden de ‘snorharen’ van het hart. Leg het hart op het foam matje en verdun en verleng de zijblaadjes. Dit doe je door van binnen naar buiten te wrijven met je balltool. De onderkant verdun je ook. Laat de snorharen krullen door met de balltool van onderen naar boven te wrijven. Als het goed is krullen ze om de balltool heen.
Steek nu aan de achterkant de draad erin en buig het hart rond. Laat nu de zijblaadjes ook naar binnen krullen door weer met de balltool van buiten naar binnen te wrijven.
Buig de bovenkant ook rond en vorm er een beetje een puntje aan. Laat het hart in een klein bakje drogen, zodat hij mooi rond wordt. Het stampertje is een bolletje ter grootte van een tiktak, met een snee in het midden. Plak deze in het hart.
Als de blaadjes droog zijn kun je floral tape om de draadjes wikkelen. Dit doe je het makkelijkst door een stukje onder het blad te beginnen en de tape dan omhoog te schuiven. De floral tape moet eerst in de lengte doormidden of in vieren gesneden worden. Dit kan met de tape cutter of gewoon met een schaar. Zorg dat je de tape goed stretcht zodat de de lijm vrijkomt.
Maak de streepjes en stipjes in het hart met de stift. Dit is echt even een gepriegel! Dust daarna het stampertje geel en het hart op enkele plaatsen Spring Green (zie afbeelding). Houdt het hart even in de stoom van de waterkoker om de kleuren goed vast te zetten.
Nu is het tijd om te gaan binden! Buig alle draadjes met een hoek van 90° naar achteren. Ik begin met de achterste blaadjes en werk naar voren toe. Dus ik begin met het hoofd en de benen, daarna steek ik de armen erbij, en tenslotte het hart.
Tape elke keer de verschillende draadjes aan elkaar. Dust daarna de armen en het hoofd nog met Spring Green. Deze orchidee is trouwens een beetje een ‘fantasie orchidee’, omdat een echte orchidee minder kleur heeft. Ik wilde gewoon wat meer groen in de taart hebben…
De bloemknoppen:
Vorm een stomp kegeltje van flowerpaste en buig een klein haakje aan een stukje floral wire. Doop dit weer in tyloselijm en veeg het teveel ervan af. Steek het haakje in de knop en draai een kwartslag. De draad moet er niet in het midden in, maar een beetje aan de zijkant.
Snij er drie inkepingen in met de knife scriber tool. Maak daarna hier tussenin drie ribbels met een pincet of met het buigtangetje. Steek de knop in een stuk schuim om te drogen.
Om te dusten heb ik de knop eerst egaal gedust met Citrus Green. De inkepingen daarna met Spring Green en de ribbels met Desert Plum. Waarschijnlijk moet je tussendoor even stomen als de 2e laag dust bijvoorbeeld niet blijft zitten. Niet te lang, want dan plakt het weer teveel! Als die klaar is hoor je hem nogmaals te stomen om de kleur vast te zetten.
Nog een tip voor het maken van een compositie: houd een echte orchidee erbij! Kun je lekker spieken, want de takken van een orchidee lopen in heel specifieke bochtjes en knikken. Het is natuurlijk het mooist om die zo goed mogelijk na te maken.
En dan kun je de orchideeën gebruiken voor je taart! Het geeft een heel mooi effect en is ideaal voor bruidstaarten. Ik hoop dat jullie wat hebben gehad aan deze tutorial! Voor info en inspiratie foto’s van taarten met orchideeën kun je een kijkje nemen op www.dreamcakefactory.nl. Ben je nog niet veel wijzer geworden na deze tutorial? Dan ben je van harte welkom in het gezellige atelier van DreamCakeFactory voor een workshop!
Heb jij ooit zelf suikerbloemen gemaakt?
femketje
Wauw! Echt super mooi ♡
Aline
Jeeeetje wat een kunstwerkje! Zonde om op te eten!
Claudia
Super mooi!
Nicool
Woow wat een werk, maar wel heel mooi!
Lies
Ziet er heel erg mooi uit! Ik heb zelf nog nooit suikerbloemen gemaakt.
Chahrazad
Prachtig!! Iets wat ik nooit zou kunnen maken haha. ;p
x
DQ
Wat leuk en wat heb je onwijs mooie foto’s gemaakt! Heel handig. X
Jasmine
Wat een meesterwerk. Ze lijken zo echt, als je het niet had gezegd… Een heleboel spullen heb je ervoor nodig ( grappig dat daartussen een poffertjepspan zit) maar dan ziet het er ook schitterend uit. Ooit heb ik voor een verjaardagstaart drie heel basic bloemen gemaakt met enkel een steekvormpje en marsepein.
Jhemyla
Wat een supergaaf artikel zeg! zou dit alleen nooit kunnen haha
Lidewij
Whoa, wat een werk! Ik denk er nooit zoveel over na hoe die prachtige decoraties gemaakt worden, maar wat een gepriegel! Superknap dat ze dit kan en ook nog eens zo goed stap voor stap uit kan leggen!
ChantalAngel
Wow wat gaaf. Super gedaan en uitgelegd.
Maxime
Wauw, echt heel gaaf gedaan!
PS: Doe je mee met mijn winactie?
Marlies
wow wat súpermooi gemaakt!
bij die eerste foto had ik niet door dat ze nep waren, ze zien er zo echt uit! echt heel erg mooi en wat een enorm werk zeg 😮
Marije
Wow! práchtig! Wat een werk!!
Dit zou mij nóóit lukken, maar superleuk om te zien 😀
Eline
Wow!! Echt supermooi en creatief!
Cuisine Céline
Wow, kunst! Ik zou het nooit kunnen opeten, zo mooi is het!
Clarissa
Wauw! ik ga dat zeker proberen, als het lukt…!
Sas
Ziet er gaaf uit!
Michelle @ the World is a Book
Wow, wat mooi! Super knap dat je dat kan maken!
Bo Bea
wat een hoop producten, maar ziet er heel mooi uit
Tanya Huijssen
Mooie en duidelijke uitleg!
Een bruid to be kwam met deze taart als idee voor de orchideeën. Ook 5 laags en de orchideeën er ook zo omheen. Zij wilde meer bloemen als op deze foto.
Mijn vraag was aan jou, hoeveel orchideeën zitten er in deze taart verwerkt? Ik wil de orchideeën voor onze vakantie af hebben, Want 5 dagen nadat we terug zijn moet de bruidstaart af zijn. Ik wil niet het risico lopen dat ik of te weinig of veel te veel maak.
Ik hoor het graag van je
Mariella
Prachtige orchideeën!! Ik maak wel rozen en andere kleine bloemen.. maar heb dit nog nooit gemaakt.. maar ga het zeker snel proberen..
Dank je wel voor de duidelijke uitleg en mooie foto’s
Vriendelijke groet,
Mariëlla
Lovinah
I enjoyed your tutorial. It’s very informative
Annelies
Als je een compositie maakt ….dus 1 tak. Hoe bevestig je deze dan op de taart?
Groeten annelies