Hoe moet je afdingen in het buitenland?


 photo onderhandelen-besparen-afdingen-hoe-moet-je_zpsda50b6c1.png

Afdingen. De één kan het als de beste, de ander verlaat een winkel altijd met de wetenschap dat die aanzienlijk veel geld heeft betaald. Ik heb het afdingen van mijn nicht uit Marokko geleerd. Ze is het immers gewend en doet het bijna dagelijks met gemak. Onderhandelen en afdingen zit echt ingebakken in de Marokkaanse cultuur. Het wordt als iets gangbaars gezien, want in Marokko is het een manier van leven. Niet alleen in het noorden van Afrika is afdingen de normaalste zaak van de wereld, maar ook in Zuid-Afrika, Indonesië en Turkije is het niet onbekend. Maar hoe doe je dit precies?

De juiste plek

Bekijk allereerst of de plek wel gepast is om af te dingen. Probeer het bijvoorbeeld niet bij kledingwinkels als H&M en Zara of hele luxe winkels, aangezien ze met vaste prijzen werken. Op markten is afdingen meer gebruikelijk dan in grote winkels, maar ook bij straatverkopers of kleine winkeltjes. Ga ook niet afdingen als het mega druk is bij de marktkraam of in de winkel, want een drukke verkoper zal onvoldoende tijd voor jou hebben en is een slechte onderhandelingspartner.

 photo afdingen-drukke-verkoper-onderhandelen_zpsfd1df362.png

Wees ongeïnteresseerd 

Wil je die o-zo-leuke product echt heel graag kopen? Ga het dan vooral niet van de daken schreeuwen en probeer je zo neutraal mogelijk op te stellen. Wanneer de verkoper merkt dat je erg enthousiast bent over het voorwerp, kan hij de vraagprijs aanzienlijk verhogen als dat het in eerste instantie zou zijn. Doe alsof je niet volledig overtuigd bent, want het is makkelijker om korting te krijgen op een product dat je niet wilt dan op een product waar je kwijlend naar kijkt.

Respectvol blijven

Wees ten alle tijden respectvol tegenover de verkoper. Zodra je begint te afdingen, is de ongeschreven regel dat je het product ook hoort te kopen als de verkoper akkoord gaat met je prijs. Het is respectloos om te discussiëren over een prijs terwijl je in feite van tevoren al weet dat je het item toch niet echt gaat kopen. Wees daarnaast altijd beleefd en vriendelijk tegen de verkoper, want als de verkoper warm en menselijk terug reageert ben je al halfweg! Ga vooral niet arrogant doen of schreeuwen en wees al helemaal niet agressief. Het moet uiteraard wel leuk blijven en het onderhandelen zal vast niet altijd lukken.

Onderhandelen

Wees niet de ideale klant voor elke verkoper die overal intrapt en elk denkbaar product laat aansmeren. Weet wat je wilt en wat je maximaal wilt uitgeven aan het product. Begin nooit meteen met het noemen van je eigen prijs. Vraag de verkoper altijd eerst naar het bedrag en kijk wat hij of zij in gedachten heeft. Men vraagt toeristen vaak al gauw de vierdubbele(!) of zelfs meer van de prijs en probeert altijd de hoogste winst te halen. Afdingen is niets anders dan de balans vinden en het is vaak mogelijk om meer dan de helft van de originele prijs af te krijgen. De kunst is het spel mee te spelen, dus doe vooral lekker mee! Ga ook weer niet onderhandelen tot een compleet dieptepunt. Uhh hallo, de verkoper moet ook wat verdienen hoor. Je komt als (in hun ogen) rijke toerist naar een land waar waarschijnlijk elk cent meer dan welkom is. Laat jezelf ook weer niet belazeren en wees geen dief van je eigen portemonnee. Blijf net zo lang onderhandelen tot je in de buurt van je eigen maximumprijs zit. Als de verkoper echt niet lager wilt dan je eigen prijs kan je nog altijd weglopen.

 photo weglopen-onderhandelen-afdingen-buitenland_zpsf016553d.png

Loop weg

”Huh?! Waarom weglopen?” hoor ik je al denken. Ik bedoel natuurlijk niet dat wanneer het net goed gaat met afdingen je linea recta de winkel moet verlaten, dat zou natuurlijk niet zo’n slim idee zijn… Als de verkoper echt niet lager wilt dan de prijs die je in je hoofd hebt dan kun je hem of haar vriendelijk bedanken en de zaak verlaten. Door aanstalten te maken om weg te lopen kan de verkoper je alsnog tegenhouden en je het product meegeven voor de prijs die jij in je hoofd had. Het gaat dan ongeveer als volgt:

Klant:  ‘’Oh well. I’ll try in another shop, I think they will do it for the price I want. Thank you anyway! ’’ *doet paar stappen richting de uitgang *
Verkoper: ” No wait! Okayz, I wiell gieve youz product foer that brize.”
Klant: ” Allright, if you say so.” 

Het kan natuurlijk ook aflopen dat je de winkel verlaat met lege handen en je met een pokerface op de stoep staat. Bummer! Gelukkig zijn er nog genoeg andere winkels met wellicht hetzelfde product, probeer het daar eens. Als je de desbetreffende item nergens anders kunt vinden kan je altijd nog terug naar de verkoper die hem wel had, dat is echt geen enkel probleem! Ik was een keer zelfs binnen een kwartiertje terug bij de verkoper en had met succes toch nog kunnen afdingen.

Gewoon doen

Ik ben absoluut geen pro in afdingen en voor mij is het soms ook wel weer wennen om te onderhandelen. In Nederland heb ik het nooit gedaan en wanneer ik in het buitenland ben (waar het afdingen wel kan) dan moet ik het wel weer even oppakken. Voor mij geldt dus deze tip ook: wees niet verlegen en doe gewoon schaamteloos mee, want het is in bepaalde landen echt meer dan normaal. Doe je het niet, dan zou je zomaar veel meer betalen dan je lief is. Kijk of er een echte onderhandelaar in je schuilt, doe een laag bod en kijk hoe het afloopt. Niet geschoten is altijd mis, toch?

Onderhandel jij weleens? Zoja, wat zijn jouw tips?

Bron afbeeldingen: 1, 2, 3

41 gedachten over “Hoe moet je afdingen in het buitenland?”

  1. Als ik met mijn nicht ben ,die uit Marokko komt, dan laat ik het haar ook meestal doen. Zij kan het echt veel beter dan mij en bij mij zouden ze sowieso veel meer vragen omdat het aan me te horen is dat ik niet in Marokko woon.

 1. Ik doe het ook altijd, al van toen ik een jaar of 10 was. Veel mensen schamen zich ervoor. Mij kan het eigenlijk niet schelen, die mensen zal ik waarschijnlijk toch niet zien 😛
  Bij mij gaat er per vakantie ( 7 dagen) toch wel 10 euro vanaf, nou dat vind ik mooi meegenomen! Mensen moeten gewoon wat vaker durven haha

 2. Handig, ook al ga ik nooit op reis maar hier heb je in de zomer ook wel eens avondmarkten met van die buitenlandse kraampjes en ik hoor dan wel eens mensen onderhandelen. Mijn moeder is daar trouwens erg goed in, die zeurt gewoon zo erg dat de verkoper altijd toestemt om van haar af te zijn haha

 3. Leuk artikel! Ik hou eigenlijk helemaal niet van afdingen, maar soms is het idd wel nodig. Al moet ik zeggen dat sommige familieleden van mij erg ver gaan, wat ik dan weer heel erg onbeschoft vind.. zoals je zegt “zij moeten er ook wat aan verdienen”. Ik kan het wel steeds beter dat afdingen, maar het blijft lastig, want ik voel me dan altijd zo ongemakkelijk en de vriend van mijn oma die kan pas goed afdingen haha, hij doet het zelfs gewoon hier in Nederlandse winkels en al die verkopers geven hem ook nog zijn zin haha (:

  1. Ja, ik vind het zelf wel altijd even wennen dat afdingen terwijl het wel gewoon heel normaal is in landen als Marokko. In Nederlandse winkels zou ik het echt never nooit durven haha!

 4. In marokko onderhandel ik ook gewoon. en inderdaad je zeker niet schamen, at the end of the day gaat het ng altijd om jouw geld! Je door de verkoper zeker niet laten doen,hiermee bedoel ik dat je in zijn reclame moet gaan geloven, dat het product van een of andere stad komt en het speciaal gemaakt is;…etc!

 5. Wat een superhandig artikel!
  Ik ben niet echt een ster in afdingen, ik laat volgens mij vaak teveel mijn enthousiasme merken haha! Andersom gaat het nog wel redelijk: pas nog mijn gitaar verkocht via marktplaats en ik heb het bod van die man nog €15 omhoog weten te krijgen haha 🙂

 6. Ik vind het soms zo moeilijk om af te dingen. Ik bedoel, wij hier in het Westen zwemmen in het geld. Die mensen willen ook gewoon voor hun familie zorgen, that’s it. Ik voel me zo schuldig als ik ga afdingen, haha! Of course is het ook mijn geld enzo maar het feit dat ik al op vakantie naar een land kan gaan en naar dingen kan kijken die ik KAN kopen als ik ze wou, dat kan niet elk marktkramertje. Als ze écht overdrijven zou ik het natuurlijk ook gewoon eerlijk zeggen maar als het over het algemeen ietsje duurder is dan wat ik er persoonlijk aan zou geven, koop ik het toch gewoon voor die prijs. Zwak van me, he? Het zou zoveel beter zijn voor mijn vakantieportemonnee moest ik mijn tanden eens wat meer tonen haha!

 7. Ik ben hier zó slecht in. Ik ben dan bijvoorbeeld in Tunesië, en dan vind ik het zielig voor de arm-uitziende man om het niet te kopen en dan koop ik het voor een te hoge prijs. Daarom laat ik mijn vader altijd producten afdingen, ik ben er zelf dus totaal geen ster in.

 8. Ik doe het in Nederland ook wel eens. B.v bij mij televisie of auto. Dan ben ik soms heel hard. Bcc had toen een slogan nergens goedkoper, alleen hebben ze dat nooit waar kunnen maken. Die slogans kun je goed mee spelen 😉

  Liefs!!

 9. Je zou het niet zeggen maar plekken waar je juist verwacht niet te kunnen af te dingen, kan het juist. Een bekende heeft is bij de Mexx afgedingd,met succes! Idem dito in bouwwinkels.

  Leuke artikel!

  1. Echt waar joh? Dat heb ik nooit eerder gehoord! Alsnog zou ik het hier in Nederland niet snel doen, in het buitenland heb ik er al een beetje moeite mee haha.

 10. Leuk dit artikel! Ik ben een keer in Turkije geweest en daar kan het heel goed! Ik heb daar toen ook zoveel afgedongen haha. Vooral weglopen kan heel erg helpen, ze rennen dan meteen achter je aan

 11. Haha ik heb het wel eens gedaan op een markt in Toscane, ik was toen op reisweek (oktober 2011) met school en ik liep over de markt met een vriendin. We kwamen langs een leuk kraampje en ik zag een super leuke paarse/lila uilen ketting. Ik vroeg hoe duur die was en de verkoper zei volgesmij 12 euro, dat vond ik veels te duur voor zo’n klein kettinkje, maar hij was wel super leuk. Dus ik zei dat ik het wel duur vond maar dat ik er wel geld voor over had. Dus hij vroeg hoeveel, maar hij kon me niet verstaan dus moest ik het intikken op een rekenmachine xD Dus ik tikte 3,75 waarop hij 6 intikte. Toen tikte ik 4 euro in en hadden we een deal haha (: Ik ben nu nog steeds gelukkig met de ketting en is zeker 4 euro waard haha!

 12. Oh, ik vind afdingen zo moeilijk en ook echt niet leuk. Het weerhoud me er soms ook echt van om op vakantie iets te kopen. Achja, gelukkig werkt het in Nederland niet zo 🙂

 13. Wat een geweldig artikel! Dit artikel had ik eigenlijk voordat ik naar Thailand ging moeten lezen. Het lukte mij namelijk totaal niet haha. Dit jaar wil ik graag naar Marokko, dus als dat gaat gebeuren dan neem ik je tips mee!

 14. Afdingen gaat mij wel opzich wel goed af. De ene keer heb ik wat ik hebben wil, en de andere keer sta ik inderdaad met m’n pokerface op de stoep, haha. Ik vertik het gewoon om teveel te betalen. Je kan ook gaan vergelijken met prijzen van andere shops en dit kenbaar maken. Soort van laagste prijs garantie? haha.

 15. Ik ben er behoorlijk goed in op vakantie. Maar zelfs hier in Nederland schijnen mensen het te doen (en heel succesvol ook), maar dat durf ik niet echt. Heb laatst wel voor het eerst van mijn leven in NL afgedongen, en was daar best trots op! haha

 16. Grappig onderwerp! Ik onderhandel altijd wanneer het kan, dus bijv. op de Beverwijkse Bazaar en tijdens mijn vakantie in Egypte heb ik heel wat dealtjes gesloten 😉 Het is zonde om de hoofdprijs te betalen en in heel veel landen is het juist raar om de 1st geboden prijs te betalen! Dus waarom niet? Ook nog goed voor je debating skills 😉

 17. Leuk artikel! Mijn tip is vooral om het onderhandelen leuk te vinden! Lach met de verkoper mee, lach om je eigen (belachelijk lage) openingsbod. Maak een grapje tussendoor. Meestal vinden ze je dan zo leuk en aardig dat serieuze onderhandelingen niet nodig zijn.

 18. Altijd handig om te leren! In Nederland kun je ook afdingen al noemen we het hier gewoon onderhandelen/korting. Vooral bij electronica zaken etc.

  Leuk artikel!

  extra tip: bij mannen helpt een beetje lief glimlachen ook vaak. Tenminste mij lukt het dan altijd nog iets sneller 😉

 19. Kan in Nederland ook hoor, ik heb een keer bij Esprit 20 euro korting kunnen krijgen op een broek, en kreeg bij de schoenenwinkel 50% korting op een tas. Vooral rond de sales-tijd als ze het toch kwijt moeten werkt het!

  Ik ga binnenkort naar Praag, hoop dat het daar op de markt ook kan, iemand tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *