BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  How-to: muurschildering van fotobehang installeren

Wanneer je jouw muurschildering van fotobehang laat installeren door een professional, raden we je aan om deze pro pas te boeken zodra je alles binnen hebt en hebt nagekeken. Doe je het toch liever zelf? Plak het fotobehang op met twee personen om het beste resultaat te bereiken.

Volg altijd de handleiding die bij het fotobehang wordt geleverd. Bekijk dit magazine vol met inspiratie over muurschilderingen en fotobehang.

Zo bereid je je muur voor fotobehang

Om ervoor te zorgen dat je lang kunt genieten van jouw nieuwe muurschildering, is het belangrijk om voor het plaatsen van het fotobehang, de uren goed voor te bereiden. Hieronder vind je een korte handleiding hoe je jouw muur kunt voor te bereiden op jouw nieuwe fotobehang.

Gips

Heb je gepleisterde muren in huis? Zorg ervoor dat deze uren schoon en droog zijn. Werk de muur af met een goede primer.

Geverfde muren

Zijn de muren geverfd? Dan wordt er aangeraden om het fotobehang alleen op matte emulsieverf te plaatsen. Schraap of schuur alle oude en afgebladderde verf van de muur tot je een glad oppervlak overhoud. Vervolgens dien je de muur te verzegelen met een goede primer. Laat pas geverfde muren eerst twee tot drie weken drogen voor je fotobehang plaatst.

Behangwanden

Verwijder oud behang altijd voor je fotobehang gaat plaatsen en gebruik geen voering papier onder je muurschildering. Ook hier geldt: verzegelen met een goede primer voor je overgaat op het installeren van het fotobehang.

Zelfklevende muurschilderingen

Zoals we hierboven al hebben aangeven; de muren moeten glad, vlak en vrij zijn van gebladderde verf en stof. Anders blijft het fotobehang niet plakken en zie je er bobbels doorheen.

Benodigdheden om het fotobehang te installeren:

  • Emmer om te mengen
  • Behangroller
  • Rolmaat
  • Waterpas
  • Borstel
  • Scherp mes
  • Potlood
  • Schone doek

1. Leg het fotobehang neer en controleer

Fotobehang wordt geleverd in panelen. Het handigst is om alle panelen op volgorde te leggen en ze daarna minimaal 5 uur te laten rusten. Controleer de muurschildering zorgvuldig wanneer je het pakket open maakt. Spuit de muren in met water voor je het fotobehang gaat aanbrengen. Het advies is om van links naar rechts te werken.

2. Een rechte verticale lijn op de muur tekenen

Om het jezelf makkelijker te maken is het handig om een richtlijn te tekenen op de muur. Dit doe je met behulp van een meetlint en een waterpas. Vergeet hierbij niet om de afmeting van de afloop / extra stukje papier af te trekken. Waarom? Omdat dit je zal helpen het behang paneel op zijn plaats te geleiden om ervoor te zorgen dat je het recht aanbrengt.

3. Behanglijm aanbrengen op de muur

Breng op de plak waar je het eerste paneel gaat plaatsen, behanglijm aan met een middelharige verfroller op de muur. Plak het eerste paneel op het ingerolde gebied en probeer geen behanglijm uit de randen te persen. Zorg ervoor dat je extra papier aan de boven-en onderkant achterlaat om later te bij te snijden. Met een vochtige spons of borstel kun je kreukels of luchtbellen voorzichtig verwijderen door van boven naar onderen te strijken.

4. Overeenkomen met de panelen

Voor elk paneel wat je gaat plakken, dien je vooraf de muur in te smeren met behanglijm. Breng de behang panelen op volgorde aan. Let goed op dat het patroon of de afbeelding overeenkomt met elkaar wanneer je een nieuw fotobehang paneel opplakt. Schuif elk paneel op zijn plaats en zorg ervoor dat ze zonder overlapping, van rand tot rand zijn. Maak glas met een vochtige spons, elke keer na het plakken van een paneel.

5. Knip overtollig materiaal weg

Wanneer je alle panelen hebt geïnstalleerd, snijd je voorzichtig alle overtollige stukken van het fotobehang af met een scherp mes. Gebruik vervolgens een vochtige spons om de overtollige plaksel te verwijderen.

Succes en geniet van je mooie muurschildering!

Bron afbeelding: alexilena / Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts