Interview met ontwerpster Muka van MukaCariza + WINACTIE


Het is weer tijd voor een nieuwe ‘Get to know her better’! Continue worden wij geïnspireerd door mensen die gepassioneerd met hun werk bezig zijn. In deze rubriek stellen wij vrouwen wat vragen over zichzelf en over zaken die hen bezighouden. Dit keer vroegen wij Muka van MukaCariza het hemd van het lijf…

Wie is de vrouw achter MukaCariza?

“Mijn naam is Muka, ik ben gescheiden, heb drie kinderen en ben financieel afhankelijk van instanties. Geboren in Rwanda en op 12 jarige leeftijd geadopteerd door een Vlaams gezin. Ik heb PABO gestudeerd en als pedagogisch begeleidster binnen kinderdagverblijven en het onderwijs gewerkt. Mijn hobby’s zijn koken, sporten, dans en muziek beluisteren.”

Vanwaar deze naam?

“Mijn adoptie naam is Anouk van Eyken. Mijn adoptie verleden wil ik achter me laten. MukaCariza is een samensmelting van twee namen van mijn oorspronkelijke Rwandese naam. Ik wil terug naar wie ik eigenlijk ben, ik vind mijn oorspronkelijke cultuur erg belangrijk. In deze fase van mijn leven speelt dat een grote rol.

MukaCariza betekent “een klein beetje geluk” of “een duwtje in de rug”.”

Waarom ben je met MukaCariza begonnen?

“Met MukaCariza beoog ik zelfstandigheid, onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. Het ontbreken hiervan in mijn huidige leven is mijn drijfveer. Ik wil loskomen van mijn huidige financiële afhankelijkheid van instanties.”

mukacariza

Hoe werkt het proces van bedenken, ontwerpen en produceren?

“Mijn basis ligt in het bedenken en ontwerpen. Voor productie ben ik afhankelijk van anderen. Het gebied bestrijkt mode accessoires. Mijn voorkeur gaat uit naar tassen en als materiaal leer, koraalstenen en stoffen met eigen ontworpen designs. Mijn designs bestaan uit eigen symbolen die mij doen terugdenken aan mijn kindertijd in Rwanda.”

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

“Mijn inspiratie haal ik uit mijn kinderjaren. Mijn herinneringen uit die tijd vertaal ik in mijn designs en probeer deze toe te passen in modeaccessoires.”

Tegen welke dingen liep je aan bij het starten van een bedrijf?

“Het is moeilijk om het assortiment uit te breiden en nieuwe producten in de markt te zetten met een zeer gering startkapitaal. In mijn opstartfase wil ik op een natuurlijke manier, zonder leningen, groeien. Tegenvallende verkoop stagneert dit groeiproces. Daarnaast is het ook lastig en tijdrovend om de juiste partners te vinden voor inkoop en productie.”

Heb je hulp?

“Ja, gelukkig heb ik een groepje mensen om me heen die me steunen en helpen daar waar nodig.”

mukacariza-tassen

MukaCariza in vijf woorden:

“Afrika, Europa, kleurrijk, design en modeaccessoires.”’

Welke wensen en dromen heb jij voor de toekomst?

“Om vanuit mijn bedrijf, uiteindelijk in Rwanda, voor de lokale bevolking, een soort van productie bedrijf op te zetten. Mijn allergrootste droom is dat er in ieder gezin een MukaCariza product aanwezig is.”

Wat zou jij onze lezers nog willen meegeven?

“Een eigen bedrijf starten is bijzonder lastig, maar door je eigen weg te volgen, nooit op te geven en met zeer veel inzet en geduld zal je zien dat je uiteindelijk daar komt waar je wilt zijn.”

symbool

In samenwerking met MukaCariza mogen wij twee Cotton Tote Bags weggeven. Wat moet je doen om kans te maken?

– Beantwoord de volgende vraag: “Waar denk je dat de bovenstaande symbool voor staat?”

Extra kans maken?

– Volg Womanistical via Facebook en Twitter (+2)
– Volg MukaCariza via Facebook en Twitter (+2)

Meedoen kan vanaf vandaag t/m zaterdag 03 december 18:00. De winnaars ontvangen automatisch persoonlijk bericht. Succes iedereen!

39 gedachten over “Interview met ontwerpster Muka van MukaCariza + WINACTIE”

  1. Het symbool staat voor de drie kinderen van Muka, twee meisjes en een jongen. Marlie Catharina Mukana (oudste), Kobe Antoon Sawa(middelste) en Nala Cato Wana(jongste)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *