Je innerlijke zen kanaliseren op kantoor


interieur1_02

Dat een dagje op het werk stressvol kan zijn is voor de meeste geen nieuws. Het maakt niet uit wat voor taken je uitvoert iedereen kent momenten op het werk waarbij de stress iets te hoog oploopt. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je de stress ook weer kwijt kunt. Ontspanning gedurende de werkdag is niet alleen goed voor de lichamelijk en geestelijke gezondheid, maar ook noodzakelijk.

Stress op het werk kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan zwaarlijvigheid, burn-out en zelfs hartklachten. Daarnaast zorgt het vooruitzicht op stress al voor stress waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Maar niet getreurd. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om te ontstressen op het kantoor.

Everything Zen

Een eerste maatregel die men kan nemen is yoga. Klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is inmiddels bekend dat dat helemaal niet zo is. Yoga is een oosterse wetenschap die werd beoefend voor religieuze doeleinden. Het is een reeks oefeningen bedoeld om je lichaam en geest te beheersen. Er zijn verschillende oefeningen en elke oefening activeert specifieke spiergroepen die we in het dagelijks leven niet snel gebruiken. Spanning die in deze gebieden zijn opgebouwd worden aangepakt waardoor je met een ontspannen gevoel achter blijft.

Ook voor de geest is yoga heel verfrissend. Yoga bevat veel oefeningen die een gunstig effect op de mentale gezondheid hebben. Door de meditatieve aspecten van yoga kan men zich ontspannen en op een meer bevredigende manier in het leven plaatsen. Er worden minder stresshormonen aangemaakt en de aanmaak van oxytocine (gelukshormoon) wordt gestimuleerd. Vele geven aan zich kalmer en beter te voelen na het doen van yoga.

Je spieren worden dus getraind je mentale gezondheid krijgt een boost, maar yoga heeft nog een belangrijk voordeel. Je lichaamshouding verandert naarmate je vaker yoga doet. Het zorgt voor een betere lichaamshouding en vermindert rug- en nekklachten. Het eindresultaat is een rechtere houding en een soepeler lichaam. Maar yoga is niet alles. Behalve yoga zijn de juiste kantoormeubels erg belangrijk voor het verminderen van de werk stress.

Werkcomfort

Langdurig zitten doen we allemaal, maar op het kantoor zitten we langer dan goed is voor ons lichaam. Daarbij zijn er heel veel mensen die tijdens de lunchpauze aan hun bureau blijven zitten, waardoor men te weinig lichaamsbeweging krijgt. Daarnaast blijf je in dezelfde slechte houding zitten. De werkomgeving ergonomisch inrichten kan hier een oplossing bieden. Dit voorkomt RSI en CANS gerelateerde klachten, muisarm, oogvermoeidheid, rug- en nekklachten en schouderpijn.

Door deze klachten te voorkomen/verminderen wordt de productiviteit verhoogt. Een comfortabele werkomgeving is dus een begin naar een werkomgeving met minimale stress. Een ergonomische Staples bureaustoel of een speciale Staples bureau waarbij je zowel zittend als staand kunt werken zijn een greep uit de dingen die kunnen zorgen voor een juiste werkomgeving. Deze artikelen zorgen niet alleen voor de juiste werkhouding, maar door de juiste werkhouding ook voor minder stress. En dat is goed voor geest en gezondheid.

Nog eens ontstressen

Behalve yoga en de juiste meubilair zijn er natuurlijk andere dingetjes die je kunnen helpen om de stress op het werk te verminderen. Houd bijvoorbeeld een stressbal in de buurt. Een goede kneedpartij kan je door de meest stressvolle situaties loodsen. Ze zijn ze verkrijgbaar in twee te gekke kleuren.

Hoe ga jij om met stress op het werk?

Bron afbeeldingen: 1

4 gedachten over “Je innerlijke zen kanaliseren op kantoor”

  1. Ik vond ‘t altijd heel vervelend dat iedereen langs alle kanten rond mijn bureau kon lopen en dat ik zo weinig privacy had. Niks was echt ‘van mij’ want collega’s namen mijn bureau te pas en te onpas over. Als ik mijn eigen hoekje zou gehad hebben zou ik me beter gevoeld hebben denk ik.

  2. Om het uur proberen toch van je pc weg te lopen hoe verleidelijk het ook is om uren erachter vastgeplakt te zitten…dat is juist zo ongezond 🙁 en mijn ogen raken erdoor geirriteerd dus meer koffierondjes doen 😛

  3. Wat ik zelf sinds kort heb is een bureauverhoging, die ik zo kan afstellen dat ik zittend en staand werken met elkaar af kan wisselen. Ik voel me veel fitter en energieker tijdens het werk, en de hele dag zitten is natuurlijk niet gezond. Op een vast moment in de dag even de frisse buitenlucht in doet een mens trouwens ook goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *