Deze kip briwat zijn kruidige traditionele Marokkaanse hapjes in de vorm van driehoekjes. Het zijn filodriehoekjes met kipvulling. Het zijn eigenlijk kleine versies van een kip bastilla. Hieronder vind je het recept van kip briwat.
Ingrediënten voor 20-25 stuks kip briouat:
- 1 pak filodeeg
- Halve kip (of 1 kipfilet en 2 kippenbouten)
- 3 uien, in halve ringen
- Bosje peterselie en koriander, fijngehakt
- 3 eieren
- Zout en peper
- Kipkruiden naar smaak
- 1/2 tl kaneel
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemberpoeder
- Saffraan draadjes of poeder (beetje)
- Olijfolie
Extra:
- 100 gr roomboter
- 100 ml zonnebloemolie
- 1 losgeklopt ei
- 150 gr amandelen, ontveld en gebakken (optioneel)
- Poedersuiker
Bereidingswijze:
Was de kip en snijd het eventueel in grove stukken. Schenk in een pan een beetje olijfolie en bak de kip aan beide kanten beetje bruin. Voeg de ui, koriander, peterselie en kruiden toe en meng het even goed. Laat dit op laag vuur een paar minuten fruiten. Schenk er dan 100 a 200 ml kokend water bij. Laat de kip met de deksel op de pan op laag vuur gaar worden. Na 30 minuten haal je de deksel van de pan en is je kip gaar (als het goed is) en heb je sappen van de kip in je pan. Haal je kipfilet uit de pan zodat je alleen nog je saus overhoudt. Laat je kip afkoelen.
Zet de pan met de uien op hoog vuur en roer de losgeklopte eieren erdoor. Blijf goed roeren. Laat op hoog vuur indikken tot bijna al het vocht verdwenen is. Haal je filodeeg uit de koelkast, leg het in een dienblad en dek het af met een theedoek zodat het niet hard wordt. Maal ook eventueel de gebakken amandelen grof en meng samen met de poedersuiker. En het is klaar voor gebruik.
Neem de kip en snipper deze met je handen, een mes of mixer. Voeg deze ook toe aan het sausje. Of zet eerst de saus op een middelmatig vuurtje en meng alles goed in de pan. Laat het bakken tot de sappen zijn opgenomen door de kip en uien, tot je geen vocht meer over hebt in je pan. Laat het daarna heel goed afkoelen.
Smelt wat boter in een pannetje en meng met beetje zonnebloemolie. Pak de rol filodeeg en snij de rol in 5 gelijke stukken (7 cm breed). Pak 1 rol en werk hiermee. Rest van het deeg goed bedekken, anders wordt het snel droog. Bestrijk een reep filodeeg (beste zijn 2 repen) goed met het botermengsel en leg onderaan een lepel van de kipvulling en eventueel amandel. Vouw nu op tot een driehoekje.
Vouw ze allemaal en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk bovenkant met boter/olie-mengsel of een losgeklopt ei. En bak ze 15-20 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Laat ze enigszins afkoelen en bestrooi dan met poedersuiker en kaneel.
Eet smakelijk!