BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Marokkaanse gebraden kip met olijven, citroen en friet

Een van onze favoriete gerechten! Marokkaanse gebraden met kip met olijven en ingemaakte citroen. Je kunt er friet, gebakken amandelen en/of gekookte eieren bij serveren. Het is maar net waar je zin in hebt. Dit gerecht wordt bereidt in de oven en wordt vaak tijdens bezoek geserveerd of op feestelijke gelegenheden als Id-ul Fitr. Op Marokkaanse bruiloften wordt het gebruik van friet meestal wel weggelaten, maar voel je vooral vrij om het te maken zoals je wil. In het Arabisch wordt dit gerecht ook wel ‘Djaj Mhamer’ genoemd, wat gebraden kip betekent.

Ingrediënten: 

  • 1 hele kip of kippenbouten
  • 1 grote ui en 1 kleine (of 3 kleine)
  • 2 grote tenen knoflook
  • Bosje verse koriander en peterselie (koriander iets meer dan peterselie)
  • 1 tl kurkuma
  • 3/4 tl zwarte peper
  • 3/4 tl gemberpoeder
  • Klein beetje saffraanpoeder/draadjes
  • Water (ligt eraan hoe dik je het sausje wilt hebben)
  • Olijfolie en zonnebloemolie (paar eetlepels)
  • Snufje kaneel (optioneel)
  • Zout

Extra of optioneel:

  • Kipkruiden + gesmolten echte boter (voor bruin laagje)
  • Gebakken friet
  • Groene olijven, zonder pit
  • Amandelen, ontveld en gebakken
  • Ingemaakte citroenen
  • 3 á 4 hardgekookte eieren

Bereidingswijze:

Maak de kip goed schoon. Rasp de uien en knoflook fijn, en hak de koriander en peterselie. Voeg de kruiden toe en meng dit. Smeer de marinade over de kip heen, en ook aan de binnenkant van de kip. Laat dit marineren.

Giet een beetje olie in een pan en leg de kip samen met de gehele marinade erin. Bak de kip circa 8 minuten aan alle kanten. Giet een kokend water aan toe (sommigen doen een glas en sommige twee of drie) en laat de kip 40 á 60 minuten op middelmatig koken. Tussendoor paar keer draaien en kijk of er extra water bij moet.

Haal vervolgens de kip uit de pan en laat de saus een beetje indikken. Maak een marinade van kipkruiden met gesmolten ongezouten roomboter waar je je hele kip mee besmeert. Laat de kip even enkele minuten rusten zodat het meer houvast heeft. Bak de kip daarna in de oven op 200 á 220 graden voor een mooi bruin korstje voor circa 25 minuten. Vergeet de kip tussendoor niet te keren.

Was de olijven en doe ze in een steelpan. Schep een beetje van de ui-saus erbij en laat het daarin koken. Je kunt ook de groene olijven bij de saus koken. Als alles gaar is, schep je de saus op een groot bord. Leg dan de kip erop, en daarna de olijven, reepjes ingemaakte citroen en gebakken zelfgemaakte frietjes. Je kunt ook eieren of amandelen bij de kip doen, en de friet in een apart bordje serveren. Serveer er Marokkaans brood bij en lekkere frisse salades.

Besaha wa raha!

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

105 posts

Culinair

163 posts

Fashion

125 posts

Lifestyle

325 posts

Travel

101 posts