BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Meer doen in minder tijd? 10 tips!

“Tijd is geld”, wordt vaak gezegd. Maar kwaliteit ook. Hoe ga jij beter met je tijd om en houd je meer tijd over voor dingen die voor jou belangrijk zijn? Hieronder geven we je 10 tips hoe je méér doet in minder tijd.

1. Bewuste keuzes maken

Bij het maken van bewuste keuzes gaat het om prioriteren, oftewel prioriteiten stellen. Wat is belangrijk? Wat moet nú afgemaakt worden en wat heeft minder haast? Denk hier bij iedere taak goed over na. Ooit gehoord van Eisenhower matrix?

In deze matrix kun je bij iedere taak aangeven of het belangrijk of niet belangrijk is. Ook kun je aangeven of het nu gedaan moet worden of dat het ook later kan. En wat moet je er vervolgens mee doen?

2. Focus op één ding

Men denkt vaak dat ze meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Zo hoor je vaak die zinloze discussies tussen mannen en vrouwen over multitasken. Vrouwen zouden beter zijn in multitasken dan mannen.

Multitasken bestaat (en kan) niet! In feite is het heel snel schakelen tussen twee verschillende bezigheden. Het heeft dan ook geen zin om het te proberen en concentreer je dus op één ding tegelijk.

3. Zeg ‘Nee’!

Heel vaak zegt men ‘Ja’, zonder er bewust over na te hebben gedacht of rekening te houden met de consequenties. ‘Nee’ is ook een antwoord! Je kunt beter ‘Nee’ zeggen en het niet doen dan ‘Ja’ en er spijt van hebben of het uiteindelijk toch niet doen.

Vaak zijn mensen bang om de ander te kwetsen wanneer ze ‘Nee’ zeggen, maar valse verwachtingen wekken is nog erger. Door ‘Nee’ te zeggen bewaak je ook je eigen grenzen.

4. Delegeren is belangrijk

Delegeren betekent dat je soms sneller kunt werken door zaken los te laten en uit te besteden aan een ander. Dat vinden sommige mensen moeilijk, maar uiteindelijk wordt het een stuk makkelijker voor jezelf!

Door dingen uit te besteden kun jij aandacht aan zaken besteden die anders blijven liggen. Vergeet natuurlijk niet goede instructies te geven aan de ander.

5. Teamwork: vertrouw op je team

Vertrouw op je omgeving, je team en doe een beroep op anderen. De één is misschien beter en sneller in het voltooien van een bepaalde taak dan jijzelf. Ook is het zaak om mensen dat te laten doen waar ze goed in zijn en mensen die er minder goed in zijn dat niet te laten doen.

Het is de kracht van de juiste persoon op de juiste plek zetten. Probeer niet iemand beter te maken wanneer hij of zij er niet goed in is, maar probeer iemand beter te maken in hetgeen hij of zij al goed is. Dit zal een hoop tijd besparen, waardoor je uiteindelijk meer tijd hebt voor andere dingen.

6. Haast je als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt

Als je goed kunt plannen, werk je de zaken af op het moment dat je er tijd voor hebt. Zo voorkom je dat je last minute in de stress zit omdat er nog zaken afgemaakt moeten worden die je eerder al had kunnen doen. Denk eens aan een timemanagement training, waar je dit soort dingen kunt leren.

7. Geen tijd? Tijd heb je altijd!

Druk hebben we het allemaal. Er zitten iedere dag 24 uur in een dag. Daarmee heb je altijd tijd, maar denk goed na over hoe je deze indeelt. Alle taken kun je eigenlijk makkelijk afronden wanneer je er goed over na hebt gedacht.

8. Je agenda als leidraad

Je agenda is de leidraad van de dag, dus werk altijd vanuit een agenda. Jij maakt afspraken met je agenda en daar moet je je dan ook aan houden. Wat er niet in staat doe je in principe niet. Met een agenda weet je vooraf hoeveel tijd je hebt en kun je inschatten hoeveel tijd een bepaalde vergadering, opdracht of taak vereist.

Uiteraard kunnen er onverwachte taken tussendoor komen. Kijk dan naar de Eisenhower matrix om te bepalen of het belangrijk is of niet en of het nu of op een later tijdstip gedaan kan worden.

9. Takenlijstjes

Naast je agenda kun je ook een takenlijstje gebruiken. Hier schrijf je alle taken overzichtelijk op die ooit een keer moeten gebeuren, maar minder belangrijk zijn en verdienen dus geen plek in de agenda. Taken die je hebt afgewerkt kun je afstrepen.

10. Een leeg hoofd

Door de combinatie van bovenstaande punten creëer je dat je je hoofd leeg kunt maken. Alles is overzichtelijk en je hebt tijd over om over leuke dingen na te denken. Bijvoorbeeld je nieuwe opdracht of je volgende vakantie?

Comments:

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts