BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Meze bijgerechten: 6x zelf Turkse mezze maken

Mezze zijn kleine bijgerechten of voorgerechten uit de Turkse keuken. De Spanjaarden staan bekend om hun tapas, de Italianen om hun antipasto en de Turken om de verschillende mezze-gerechtjes. Je kunt ze bijvoorbeeld op feestjes als kleine hapjes of dipjes met wat brood serveren. Naast Turkije, zijn ze ook populair in mediterrane of Midden-Oosterse landen zoals Libanon en Griekenland.

Gastblogger en Instagrammer Elisabeth Akca serveerde deze hapjesschaal tijdens het kijken van een voetbalwedstrijd op tafel; sommigen waren zelf gemaakt en sommigen waren kant-en-klaar gekocht. Elisabeth Akca deelt hieronder 6 recepten om Turkse meze helemaal zelf te maken!

Mezze dip 1: fetakaas, yoghurt en walnoten

  • 1 blok fetakaas
  • 250 gram Turkse yoghurt
  • Verse peterselie
  • Handvol walnoten
  • 1 teentje knoflook

Verkruimel de fetakaas en hak de peterselie en walnoten in stukken. Rasp de knoflook. Meng de fetakaas, yoghurt, peterselie, walnoten en knoflook goed met elkaar en serveer in een bordje.

Mezze hapje 2: gebakken aubergine met tomaten

  • 2 a 3 aubergines
  • 4 tomaten
  • Pepers (hoeveelheid naar keus)
  • 1 teentje knoflook
  • Zout en peper
  • Olie

Snijd de aubergines in blokjes en bak ze in olie totdat ze lichtbruin zijn. Ontvel vier tomaten en snijd deze in blokjes snijden. Neem ook een paar pepers, snijd ze in stukken en bak ze in een beetje olie. Voeg de blokjes tomaat erbij en de gebakken aubergine. Rasp een teentje knoflook en voeg dit toe samen met wat zout. Bak dit even en zet het vuur uit.

Mezze dipje 3: wortel-yoghurt (havuclu haydari)

  • 1 a 2 wortels
  • 250 gram Turkse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • Zout

Schil en rasp de knoflook. Schil en rasp ook de wortel, en bak deze een beetje in een pan aan tot het wat zachter is geworden. Voeg dan de Turkse yoghurt, zout en knoflook toe. Meng goed door elkaar.

Mezze dipje 4: courgette-yoghurt 

  • 1/2 of 1 hele courgette
  • 250 gram Turkse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • Zout
  • Dille (vers of gedroogd)

Rasp de courgette en knoflook en meng dit samen met de yoghurt, dille en zout. Serveer het in een schaaltje.

Mezze dipje 5: paprika-walnoot (lijkt op Muhammara)

  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • Verse peterselie
  • 1 tl tomatenpuree
  • Pul biber (hoeveelheid naar wens)
  • Walnoten (hoeveelheid naar wens)
  • 1 ui
  • Zout

Maal de paprika, ui, teentje knoflook en peterselie in een keukenmachine fijn. Voeg wat zout, pul biber, walnoten en een theelepel tomatenpuree toe. Mix goed door elkaar. Je kunt dit eventueel ook zonder walnoten maken.

Mezze dipje 6: hummus 

  • 500 gr gedroogde kikkererwten
  • 1 teentje knoflook
  • Verse peterselie en koriander
  • 1 limoen of citroen
  • 250 ml tahin (sesampasta)
  • Wat zout en peper
  • Garnering: granaatappel, pijnboompit en/of olijfolie

Laat de kikkererwten een nacht weken, spoel ze af en laat ze een half uur koken. Giet het water weg, maar houdt wel een beetje van het vocht apart. Mix de knoflook, koriander en peterselie in de keukenmachine. Rasp de limoen/citroen en schenk dit vocht erbij. Maal de kikkererwten, tahin, zout en peper ook fijn. Laat dit zeker 10 minuten in de keukenmachine mixen tot de hummus lekker smeuïg is. Als het te droog is kan je wat van het vocht erbij doen. Garneer naar wens.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

367 posts

Travel

120 posts