BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Culinair   >  Milieu besparen in de keuken: ga voor duurzaam!

Verantwoord koken gaat verder dan het koken op groene stroom. Je kunt het duurzame thema veel verder doorvoeren in de gehele keuken, bijvoorbeeld door te kiezen voor duurzame materialen, apparaten en een waterbesparende kraan. De renovatie van de keuken is een uitgelezen moment om over te stappen op een duurzame keuken.

Duurzaam koken
Als je nog niet elektrisch kookt is het plaatsen van een nieuwe keuken een uitstekend moment om van het gas af te gaan. Door energieleveranciers te vergelijken kun je direct overstappen op groene en duurzaam opgewekte stroom. Wil je nog geen afscheid nemen van je gasfornuis? Kies dan voor groen gas, dat dezelfde kwaliteit heeft als aardgas, maar een stuk verantwoorder is.

Dit gas wordt schoon geproduceerd en doordat het hernieuwbaar is, is het minder belastend voor de natuur. Door groen te koken maak je van jouw keuken direct een duurzamere plek. Zorg er daarnaast voor dat je slim inkoopt om zo je voedselverspilling te beperken en je bent helemaal goed bezig.

Water besparen
Wist je dat de keuken verantwoordelijk is voor 10 procent van het totale watergebruik in een huishouden? Koken, afwassen of gewoon een glaasje water drinken, het gaat harder dan je denkt. Alle kleine beetjes helpen. Zo is het beter om kleine afwasjes met de hand te doen en de kraan niet te laten lopen, maar een teiltje te vullen.

Vul een glas onder de kraan met water als je dorst hebt in plaats van met je hoofd onder de kraan te hangen en je hebt weer wat water bespaard. Een paar liter water besparen per dag heeft een flinke impact op je jaarlijkse gebruik.

Ook zijn er allerlei ontwikkelingen gaande op het gebied van waterbesparing. Zo kun je in je nieuwe keuken kiezen voor een waterbesparende kraan of een kraan met volumestroombegrenzers. Hierdoor kun je tot wel 50 procent water besparen in je keuken.

Zuinige apparaten
Tegenwoordig zijn alle apparaten voorzien van een energielabel waardoor je gemakkelijk af kunt lezen hoeveel energie een apparaat verbruikt. De labels lopen van G tot en met A+++, waarbij het A(+++) label het meest duurzaam is.

Door te kiezen voor duurzame apparaten verminder je het energieverbruik in de keuken. Niet alleen is dit positief voor het milieu, maar je bespaart ook redelijk wat geld door oude en onzuinige apparaten te vervangen door een apparaat met A+++ label.

Let hier zeker op bij de aanschaf van grote apparaten, zoals de magnetron, oven, koelkast en de afwasmachine. Koelkasten en vriezers die momenteel nieuw op de markt komen moeten zelfs verplicht minimaal energielabel A+ hebben.

Bron afbeelding: Photographee.eu / Shutterstock

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

117 posts

Culinair

171 posts

Fashion

136 posts

Lifestyle

364 posts

Travel

117 posts