BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Milieubewust wonen: zo doe je dat

Meer en meer mensen staan erbij stil hoe ze zo milieubewust mogelijk kunnen leven. Nederland kent steeds meer vegetariërs, veganisten en flexitariërs, maar ook op het gebied van milieubewust wonen worden grote stappen gemaakt.

We zetten graag een aantal manieren op een rijtje hoe ook jij duurzamer kunt wonen, want met wat eenvoudige aanpassingen of investeringen kun je het milieu al een stuk minder belasten!

Ledverlichting

Gaat er een lamp kapot en heb je hiervoor nog geen ledlamp? Ledlampen zijn zo’n 85% zuiniger dan gloeilampen en verbruiken 75% minder stroom dan halogeenlampen. Daardoor hebben ze een zeer lange levensduur. Ze zijn er in alle soorten, maten en tinten. Verlicht daarnaast alleen de ruimtes die je ook daadwerkelijk gebruikt en maak zoveel mogelijk gebruik van daglicht.

Zuinig verbruik

Ook met andere apparaten kun je zuinig uitgaan. Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt en vergeet ook niet de stekker uit het stopcontact te trekken, om sluipverbruik tegen te gaan. Zet de vaatwasser pas aan als hij helemaal vol is en laat de was buiten drogen als het kan. Ga je een nieuw apparaat kopen? Let dan op de energielabels.

Goede isolatie

Goede isolatie zorgt ervoor dat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Breng dakisolatie aan als die ontbreekt en voorkom tocht door tochtstrips aan te brengen. Extra isolatie is misschien even een investering, maar je bespaart er ook flink wat geld mee.

Denk ook eens aan de mogelijkheid om je houten kozijnen te vervangen en kunststof kozijnen te laten plaatsen. In tegenstelling tot hout heb je hierbij geen last van kieren en naden en wanneer ze ook nog eens voorzien zijn van HR ++ glas, zorgt dat voor extra isolatiewaarde.

Duurzaam verwarmen

Is je cv-ketel (bijna) aan vervanging toe? Verdiep je eens in de mogelijkheden voor duurzaam verwarmen. Een zuinige HR-ketel of misschien wel een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen, het zijn allemaal opties die een stuk zuiniger zijn dan je oude cv-ketel.

Denk er bovendien aan om je verwarming uit te draaien als je van huis weggaat en zet hem overdag standaard een graadje lager en ’s avonds iets eerder naar beneden als je bijna naar bed toe gaat.

Advies van specialisten

Laat je voor meer informatie over milieubewust wonen gerust informeren door specialisten met jarenlange ervaring. Jansma Burdaard vertelt je bijvoorbeeld graag over de hoge isolatiewaarde van kunststof kozijnen. Zo ben je volledig op de hoogte als je milieuvriendelijke maatregelen gaat nemen!

Bron afbeelding: Shutterstock.com – Africa Studio

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

366 posts

Travel

117 posts