BEAUTY

FASHION

LIFESTYLE

TRAVEL

CULINAIR

Top
  >  Lifestyle   >  Gezond en Welzijn   >  Misofonie: wat is het en wat kun je eraan doen?

Erger jij je altijd enorm aan geluid van anderen? Zoals iemand die naast je zit te smakken in de trein, iemand die flink zijn neus ophaalt of iemand die zit te tikken met een pen? Als jij in deze situaties extreme haatgevoelens ervaart, kan het zijn dat je last hebt van misofonie. Wat is dit precies, hoe kun je deze psychische aandoening behandelen en wat wordt er vergoed vanuit de zorgverzekering?

Wat is misofonie?
Misofonie is een psychische aandoening. In Nederland hebben zeer weinig mensen hier extreem veel last van. Een groot deel kan zich enorm ergeren aan geluiden van andere mensen. Er is nog weinig bekend over misofonie en de aandoening is nog niet officieel erkend.

De symptomen van misofonie
Natuurlijk ergert iedereen zich wel eens aan geluiden van anderen. Bij mensen met misofonie gaat deze ergernis alleen een stapje verder. Zij ervaren gevoelens van haat, walging, irritatie en woede bij het horen van geluiden van anderen. Deze negatieve gevoelens kunnen verminderde concentratie, stress, schaamte, schuldgevoel en angst als gevolg hebben.

Het kan zelfs zo ver gaan dat ze bang zijn hun zelfcontrole te verliezen en de veroorzaker iets aan zullen doen. Misofoniepatiënten gaan hierdoor bepaalde situaties vermijden en dragen koptelefoons en oordopjes om zich te kunnen afsluiten. Ze kunnen hierdoor sociaal geïsoleerd raken. Herkenbaar? Of ken je zo iemand? Doe dan even een testje. Niet dat de uitkomst hiervan alles zegt; wil je hulp, ga dan naar de huisarts.

Hoe ontstaat die haat van geluid?
Vermoedelijk ontstaat misofonie tussen de leeftijden 8 tot en met 12 jaar. Het mechanisme achter misofonie is een Pavlov-reactie: mensen associëren onbewust bepaalde geluiden met een negatief gevoel. Dit negatieve gevoel keert vervolgens telkens terug als zij deze geluiden horen. In veel gevallen gaat het om eetgeluiden van andere mensen.

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) is met een DNA-onderzoek achtergekomen dat misofonie erfelijk is. Het komt regelmatig voor dat meerdere mensen in een familie hier last van hebben.

Behandeling van misofonie
Het AMC heeft een behandeling ontwikkeld voor misofoniepatiënten. Omdat misofonie nog geen erkende aandoening is, wordt deze behandeling continu geoptimaliseerd en geëvalueerd. Het gaat om een combinatie van cognitieve gedragstherapie en psychomotore therapie, waarbij het gedachtepatroon van de patiënt centraal staat.

De therapie wordt in groepsvorm gegeven en neemt acht weken lang een halve dag per week in beslag. In twee sessies worden familieleden betrokken. Er worden ook huiswerkopdrachten meegegeven. De oefeningen die de patiënten leren moeten ze na de therapie blijven doen.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering
Voor de behandeling van het AMC heb je een doorverwijzing van de huisarts nodig. Bij jongeren onder de 18 jaar wordt de behandeling vergoed door de gemeente. Zij kunnen de behandeling aanvragen bij het zorgloket van de gemeente waarin zij wonen. Bij patiënten die ouder zijn dan 18 jaar wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering.

Hiervoor geldt wel het eigen risico. Check altijd even in de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering of je zorgverzekeraar een contract heeft met het AMC. Is dit niet het geval, dan kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Hopelijk ben jij niet iemand die last heeft van deze vervelende aandoening. Mocht dit wel zo zijn, dan ben je hopelijk een beetje geholpen met dit artikel!

Bron afbeeldingen

Comments:

  • 24 oktober 2016

    Goed om dit te weten!
    Ik had nog nooit van dit woord gehoord.

    Xoxo

    Beantwoorden...
  • 24 oktober 2016

    Ik kan ook slecht tegen eet geluiden.. ik had inderdaad gelezen dat dat een vorm van misfonie is. Ik probeer mij dan vaak bewust ervoor af te sluiten en thuis zet ik dan de televisie aan 🙂

    Beantwoorden...
  • 25 oktober 2016

    Ik wist niet wat misofonie was, dus dit was zeker interessant om te lezen.

    Beantwoorden...

Laat een reactie achter

CATEGORIEËN

Beauty

118 posts

Culinair

171 posts

Fashion

137 posts

Lifestyle

367 posts

Travel

120 posts